A svéd Scania-Vobis több mint száz évvel ezelőtt készítette el első katonai járművét, amely egy közúti szállítási feladatokra szánt teherautó volt. A katonák elégedettek voltak a járművel, négy évvel később már összkerékhajtású és összkerék-kormányzású teherautót is készítettek a Védelmi Minisztérium megrendelésére. Igazából azonban 1936-ban, a Scania moduláris rendszerének bevezetésével pörgött fel az üzlet.

A moduláris rendszerből adódóan a megrendelők nem csak komplett járműveket, hanem részegységeket is rendeltek ezt követően, például speciális karburátorral (minden dőlésszög esetén működőképes) szerelt tank-motorokat. A Scania által 1943-1946 között a svéd hadseregnek gyártott 263 darab SKPF m/42 páncélozott csapatszállító az Egyesült Nemzetek kötelékében – többszöri műszaki felújítást követően – még a kétezres évek elején is szolgálatban volt, 2002-ben szerelték csak le az utolsó példányokat.

De nem csak szárazföldi katonai járművek használnak Scania-technikát, 1989-ben állították hadrendbe a Combat Vessel 90-es hajtót, amelyben változattól függően egy vagy két darab Scania V8-as dolgozik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!