A 28i jelű erőforrással ellátott X1-es csak összkerékhajtással létezik A 28i jelű erőforrással ellátott X1-es csak összkerékhajtással létezik

A feltöltött benzines motorok minden korábbinál népszerűbbek, aminek több oka is van. Egyrészt a viszonylag kis hengerűrtartalomból is hatalmas teljesítményt lehet kisajtolni, másrészt a feltöltés az erőforrás karakterére is igen pozitív hatást gyakorol, arról nem is beszélve, hogy a teljesítményhez képest nem szökik az égbe a fogyasztás. Ennek elérésére több feltöltési mód is létezik, melyek közül egyértelműen a turbó a legnépszerűbb (a BMW csak ezt használja), csak utána jön a mechanikus elven működő kompresszor (létezik turbós-kompresszoros feltöltés is, lásd a VW 1.4 TSI-jét). A turbó működésének lényege, hogy a motorból érkező kipufogógáz a turbinán keresztülhaladva igen magas fordulatszámot eredményez a munkatengelyen (egyes motoroknál akár 300 ezer fordulat/perc), ami hajtja a kompresszort, így pedig hatalmas mennyiségű többletlevegő juttatható az égéstérbe.

Jövőkép

Hatékonyabban!

A BMW motorfejlesztőinek teljesen világos elképzelésük van arról, hogy milyen irányba tart a technika. Arra nem kell számítani, hogy a szívómotorok eltűnnek, de igen kevés lesz belőlük, leginkább az „alapmotorok” között maradnak majd meg. A másik irányzat a hibridhajtásra vonatkozik, eszerint a kisebb BMW-knél is bevetik a benzines-elektromos hajtást, ami jelenleg csak az X6-os és a 7-es modelleknél áll rendelkezésre. Az elektromotorok révén a rendszerteljesítmény egy négyhengeres motorral karöltve könnyedén elérheti majd a mostani a V8-asokét, természetesen jóval szerényebb fogyasztás mellett.

Az új négyhengeres váltja a szívó hathengerest

1997 cm3, 245 LE, 350 Nm - Az új egység 16%-kal kevesebbet fogyaszt, mint elődje, a 3,0 literes „sorhatos” szívómotor 1997 cm3, 245 LE, 350 Nm – Az új egység 16%-kal kevesebbet fogyaszt, mint elődje, a 3,0 literes „sorhatos” szívómotor

Rengeteg rajongója van a BMW soros hathengeres szívómotorjainak, de úgy tűnik, rövidesen búcsút kell vennünk a bársonyos hangú erőforrásoktól. Ugyanis az X1-esben debütált, 28i névre hallgató 2,0 literes, négyhengeres benzinmotor lényegesen kisebb fogyasztás mellett (az X1-es esetében 7,9 l/100 km) ugyanolyan teljesítményt nyújt, ráadásul a nyomaték sokkal alacsonyabb fordulaton ébred. Hogy pótolni tudják a hat hengert, természetesen számos technikai trükköt vetett be a BMW. Kettős vezérműtengely-állítást (Vanos) és változó szelepvezérlést (Valvetronic) alkalmaz a gyártó, ám talán a legfontosabb az új erőforrás feltöltőrendszere, amely a „Twin-Scroll” elv szerint működik, azaz a csatornákat a kipufogó-leömlőben és a turbófeltöltőben egyaránt megosztva, két-két henger kiszolgálására alakították ki. A kipufogógázok így spirálvonalban érkeznek a turbinakerékre, az alacsony fordulatszámtartományban különösen alacsony ellennyomást eredményezve – tehát a turbinakerék késedelem nélkül képes erőteljes felpörgésre.

A kettős leömlés miatt egyenletes a teljesítményleadás A kettős leömlés miatt egyenletes a teljesítményleadás

Mindezek eredménye 245 lóerő és 350 Nm, így az X1-es nagyon fickós: 6,1 szekundum alatt éri el álló helyzetből a 100 km/órát. A hatékonyság mindezeken túl nagyban köszönhető a közvetlen benzinbefecskendezésnek (High Precision Injection) is. A szelepek között centrálisan elhelyezkedő mágnesszelepes injektorok 200 bar maximális befecskendezési nyomással gondoskodnak az üzemanyag rendkívül pontos adagolásáról. A gyújtógyertya közvetlen szomszédságában bejuttatott benzinsugár egyenletes és különösen tiszta égésfolyamatot eredményez, miközben a közvetlenül befecskendezett benzin hűtőhatása a hagyományos befecskendezésű feltöltött motorokénál jóval magasabb sűrítési arányt tesz lehetővé.

Soros hathengeres: a hagyományokhoz hűen

A kiegyensúlyozott járás és a nagy teljesítmény mintapéldányai a 35i és 40i jelű motorok A kiegyensúlyozott járás és a nagy teljesítmény mintapéldányai a 35i és 40i jelű motorok

Ha azt mondjuk, BMW motor, legtöbbünknek a soros hathengeres egységek ugranak be. Szerencsére az, hogy az atmoszferikus „sorhatos” napjai meg vannak számlálva, még nem jelenti azt, hogy ez a konfiguráció eltűnne, a turbóval ugyanis továbbra is oszlopos tagjai a BMW motorgyártásának a hathengeres egységek. A turbós hathengeresek között egyébként két fajtát különböztetünk meg. A 3-asban, az 5-ösben, a 6-osban, az X3-asban, az X5-ösben és az X6-osban kettős leömlésű, szimpla turbót alkalmaz a BMW (akárcsak a 28i esetében), de az 1 M Coupé és a Z4 35i/35is és a 740i esetében dupla feltöltő szállítja a levegőt a motorba, ami azért előnyös, mert a kisebb tehetetlenségű feltöltő sokkal hamarabb reagál a gázadásra, ezzel pedig gyakorlatilag teljesen megszüntethető a turbólyuk. Az ikerturbós motorok teljesítménye 306 (Z4 sDrive35i), 326 (740i) illetve 340 lóerő (1 M Coupé és Z4 sDrive35is), a többi modellben használt egyturbós motorok teljesítménye pedig 306 lóerő (kivéve a 640i, 320 lóerővel).

A BMW jelenlegi legerősebb motorja a V8-as biturbó

A hengersorok közötti térben helyezkednek el a V8-as motor turbófeltöltői A hengersorok közötti térben helyezkednek el a V8-as motor turbófeltöltői

A BMW 5-ös, 6-os, 7-es, X5-ös és X6-os modelljéhez kapható a 4,4 literes, V8-as turbómotor, mely 407 lóerőt teljesít, de az X5 M és az X6 M modellekben az 1,5 baros töltőnyomás miatt 555 lóerőt produkál az egység, ezzel pedig a jelenleg kapható legerősebb aggregátja a müncheni cégnek. A motor teljesítménye mellett érdekesség, hogy a kettős turbófeltöltő a katalizátorokkal együtt a hengersorok közötti „V-térben” helyezkedik el. A szívó- és kipufogócsatornák e konstrukciós elvből adódó elrendezése mérsékelt hosszúságot és nagyobb keresztmetszeteket tesz lehetővé, jelentősen mérsékelve a kipufogóoldal nyomásveszteségeit.

A 760i kiváltsága a V12-es erőmű

A turbót a blokk külső felén helyezték el a V12-esnél A turbót a blokk külső felén helyezték el a V12-esnél

A BMW a 80-as évek vége óta igazi úttörőnek számít a V12-es motorok fejlesztésében. Jelenleg azonban csupán a 760i és 760Li típusba kerül ez a két éve bemutatott óriásmotor, s nem is tervezik, hogy más modellbe beépítsék. Felépítése nagyban különbözik a V8-asétól, ugyanis az 544 lóerős, V12-es motor hengerszöge igen szűk (60 fok a lehető legkiegyensúlyozottabb járás érdekében), így a feltöltőt nem tudták a két hengersor közé begyömöszölni, vagyis a motor külső oldalán helyezték el. A 6,0 literes, változó szelepvezérlésű, közvetlen befecskendezésű egység 750 Nm-es maximális nyomatékot tud 1500-as fordulattól, így nem meglepő, hogy 4,6 szekundum alatt sprintel vele 100 km/órára a 7-es BMW.