Hirdetés – Megállunk a zöldre váró járműsor végén. Lenyomjuk a kuplungot, üresbe helyezzük a váltót, felengedjük a kuplungpedált, és… a motor kikapcsol. Meghibásodás? Nem, így működik a start-stop rendszer. Amikor az autó nyugalmi állapotban van, akkor a rendszer kikapcsolja a hajtóművet, de amint ismét lenyomjuk a kuplungot, a motor azonnal újraindul, amikor egyes fokozatba váltunk.

Az ilyen műszaki újítások ellenzői gyakran azt az érvet vetik fel, hogy a motor folyamatos elindulása és leállása bizonyára hatással van annak állapotára. Különösen turbótöltővel ellátott egységek esetén: elvégre a turbinák nem szeretnek hirtelen leállni vagy elindulni.

Ezek a félelmek azonban túlzottak. Az autógyártók tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a motor mely autóalkatrészei vannak kitéve a használatnak, és egyszerűen erősebbé teszik őket. Jó példa erre az önindító, amely munkaciklusok többszörösét hajtja végre, mint azoknál az autóknál, amelyek nincsenek felszerelve ilyen rendszerrel. Így a start-stop motorok erőteljesebb, tartósabb önindítóval vannak felszerelve, amely nemcsak az intenzívebb használatot bírja, hanem a motor azonnali beindítását is lehetővé teszi.

Mi a helyzet a turbótöltővel?

Az autógyártók erre is gondoltak. A motor működését vezérlő számítógép úgy van beprogramozva, hogy figyelemmel kísérje a motor állapotát: annak hőmérsékletét, olajnyomását, az akkumulátor töltöttségét vagy energiaigényét. Ha a motor leállítása egy adott pillanatban károkat okozhat pl. a turbinában, akkor a rendszer egyszerűen nem kapcsolja ki. Ezért előfordul, hogy bizonyos körülmények között nem működik a rendszer: ha túl alacsony a motor hőmérséklete, és az olaj nem optimális körülmények között működik, vagy ha az audio-rendszerek, a légkondicionáló és más eszközök áramfelvétele olyan nagy, hogy fennáll az akkumulátor lemerülésének a veszélye. A start-stop rendszer kikapcsolt motor mellett is működésben tudja tartani a hűtőfolyadék- vagy az olajszivattyúkat, így újraindításkor nem merülnek fel kenéssel vagy a motor hőmérsékletével kapcsolatos problémák.

Módosított elektromos rendszer

Ahhoz, hogy egymás után többször leállítsuk és beindítsuk a motort, megfelelő tápfeszültségre van szükség, amelynek mindig rendelkezésre kell állnia, hogy az autó ne akadjon el az út közepén. Ezért az ezzel a rendszerrel felszerelt autók nagyobb kapacitása akkumulátorokkal rendelkeznek. Fontos, hogy ezek az akkumulátorok ellenálljanak a gyors lemerülésnek és töltésnek. Számos vezető számára ez egy újabb érvet jelent a start-stop rendszerrel szemben. Az elektronikával és számos szórakoztató, navigációs vagy audio-rendszerrel felszerelt autókban azonban előbb-utóbb a start-stop rendszertől függetlenül is az ilyen akkumulátorok válnak majd a normává.

A megtakarítások mérhetőek

A szkeptikusok azt is hangoztatják. hogy a start-stop rendszer nem csökkenti jelentősen az üzemanyag-fogyasztást vagy a CO2-kibocsátást. Az átlagfelhasználó valójában csak minimális előnyöket tapasztal ebben a tekintetben. Nem titok, hogy ezeket a rendszereket azért vezették be, hogy globális szinten csökkentsék az fogyasztást és a kibocsátást, és, hogy az autógyártók meg tudjanak felelni a legfrissebb előírásoknak. Bár számunkra nem jelent számottevő különbséget, ha 100 kilométerenként megtakarítunk akár 1 liter üzemanyagot, de ha ezt megszorozzuk azzal a több tucat millió autóval, amelyet évente értékesítenek, akkor máris tekintélyesebb eredményt kapunk; és ugyanez vonatkozik a CO2-kibocsátásra.

És az olaj?

A start-stop rendszer komoly kihívásokat jelent a motorolaj számára. Az olaj bizonyos körülmények között tudja leghatékonyabban ellátni feladatát, amelyeket a motor állandó ki- és bekapcsolása mellett nehéz elérni. Ezért a gyártók módosított adalék csomagot használnak, amelyek javítják az olajak áramlási képességét: A felmelegedési fázisban nagyfokú viszkozitással van dolgunk.

Igaz, hogy a motor bizonyos hőmérséklet eléréséig nem kapcsol ki megálláskor, de nem szabad elfelejteni, hogy az olaj nem melegszik fel olyan gyorsan, mint hűtőfolyadék és még több kilométeres megtett távolság után sem éri el az optimális üzemi hőmérsékletét.

Az olaj kedvezőtlenül nagy viszkozitásából eredő problémát kiváló minőségű alapolajokkal és viszkozitás-módosító adalékokkal oldják meg. Ennek köszönhetően magas hőmérséklet-stabilitású olajokat érünk el. Az ilyen olajak még kemény fagyok esetén is folyékonyak maradnak. A viszkozitás-módosító adalékokra meleg motornál is szükség van. A turbótöltőben is biztosítják a kellően terhelhető kenőfilmet

Az olaj termikus lebomlásának megakadályozására antioxidánsokat használnak, amelyek megelőzik az olaj oxidációját és elöregedését. A motor gyakori leállítása miatt az olaj az olajteknőbe is lefolyik. Ha a kedvezőtlen körülmények akár néhány percig is fennmaradnak, az a kenőfilm megszűnéséhez vezethet. Ekkor jön jól a Castrol Magnatec Dualock technológia, amelynek köszönhetően súrlódás-módosítók és az aktív molekulák használatával megfelelően védhető a motor – magyarázza a Castrol műszaki osztályán dolgozó Pawel Mastalerek.

A start-stop rendszerek növekvő népszerűsége ellenére valószínűleg még hosszú ideig megosztják majd a vezetőket. A félelmek azonban megalapozatlanok: láthatjuk, hogy az autó- és olajgyártók hatékonyan kezelik az ilyen megoldások használatának következményeit.

(Nyitókép: ketmolnarauto.hu)