Üde színfolt a sok ismerős márka mellett – kipróbálhattuk az indiai Mahindra továbbfejlesztett pick-up típusát, a Goát. A dolog apropója, hogy az indiai márka harmadszor próbálkozik a magyar piacon.

A 90-es évek elején az eredeti Willy”s Jeep alapjaira épült nyers autója nem aratott sikert, 2008-ban már naprakészebb pick-upokkal érkeztek, de a válság elsodorta a vállalkozást.

Az ódivatú stílus nem csökkenti a használati értéket. Gazdag a kényelmi alapfelszereltség Az ódivatú stílus nem csökkenti a használati értéket. Gazdag a kényelmi alapfelszereltség

Szóval, újra itt a Mahindra, s az általunk próbált dupla kabinos verzióban nettó 3 990 000 forintért (minthogy a pick-upok haszonjárműként értékesíthetők) kelleti magát az azóta átdolgozott Goa. A lényeg persze maradt, a kocsi klasszikus és robusztus felépítésű, létravázas, hosszanti orrmotoros, alaphelyzetben hátsókerék-hajtású. A három évvel ezelőtti találkozás óta új hűtőmaszkot, új lökhárítót és ami fontosabb, továbbfejlesztett motort kapott. Így most 2,2 literes, hengerenként négyszelepes, turbófeltöltésű, töltőlevegő-hűtős, common-rail befecskendezésű dízel hajtja, amely 116 lóerős, nyomatéka pedig 273 Nm – a korábbi motor 2,5 literes, 107 lóerős volt. A motort a Mahindra az osztrák AVL mérnöki iroda és a Bosch hathatós közreműködésével fejlesztette.

A 2,2-es dízelmotor tetején az intercooler A 2,2-es dízelmotor tetején az intercooler

De nemcsak a motort fejlesztették, hanem a hajtásláncot is. Az összkerékhajtás kapcsolható, nehéz terepen felező is bevethető, a hátsó differenciálzár pedig az alapfelszereltség része. Mindez jól hangzik, azonban volt már alkalmunk némiképp csalódni az egzotikus járművekben, nem szívesen emlékszem vissza az első Tata pick-upra, vagy a Lublin kisteherautóra, de az említett Willys-Mahindra „dzsip” sem volt a vezetők álma: gyenge fékteljesítmény, rossz vezethetőség, szörnyű egyenesfutás volt a közös jellemzőjük. Mindezek után természetes, hogy némi kétkedéssel foglal helyet az ember a vezetőülésben, bár az első benyomás nem rossz az autóról. Az összeszerelés minősége jó, pontosak az illesztések, alapos a felületvédelem. Sőt a csomagolás is alapos volt, ugyanis a vadonatúj kocsiról az importőrrel együtt szedtük le a szállítási nejlonokat, amelyekkel rendesen beburkolták az utasteret.

Egyszerű hajtásválasztás, stramm felépítmény

A kocsi kívülről a mai testes, sportosan kinéző pick-upokhoz szokott szemnek kicsit keskeny és magas, a szélvédő is egészen meredek. Furcsán hatnak a lemezfelnire pattintott nagy műanyag dísztárcsák is. Igazán a 90-es évek második felének építési és formai irányzatát tükrözi a Goa. Az utastérben hasonló a helyzet, a műszerfal formája, a fabetétes középkonzol, az ajtóburkolatok, a behúzók szintén a korábbi divat szerintiek. Mindez persze ízlésbeli kérdés is, viszont tény, hogy az említett magas felépítés és meredek szélvédő okán a kabinban jó a térkínálat, az üléseket nem süllyesztették teljesen a padlóra, így a lábak kényelmesebben elférnek még a hátsó sorban is. Az ülésberendezésen és a belső méreteken érezni, hogy a kocsi a hazájában nem csak munkaautó. Jó a vezetői helyzet, minden kezelőszerv jó pozícióba került, s a feltörekvő autógyártókra jellemző „műanyagbűz” is elmaradt.

82 cm magas a perem, az ajtó terhelhető 82 cm magas a perem, az ajtó terhelhető

A motort indítva a járása a maga nemében kulturált, gázt adva korán munkára fogható, tehát alul is nyomatékos. Egyenletesen adja le a teljesítményét, a váltó és a végáttétel is jól illesztett, a motor terepen sem szenved, de városi utakon sem túl gázérzékeny. Nyílt aszfaltra kiérve autópályán a 120-130-as tempót békésen tartja, még némi tartalékkal is bír. Rosszabbodó útviszonyok között a kardánboxra helyezett forgótárcsával lehet elektronikus úton bekapcsolni az összkerékhajtást és a felezőt – a diffi önzáró. Rossz minőségű dűlőutakon nagyobb tempóval is lehet robogni, a kocsi fel sem veszi, legfeljebb a hátul ülők, mert ha terheletlen a hátsó tengely, akkor bizony dobál. Átlagos terepen érezhetően nem csavarodik az alváz és a felépítmény, a kocsi masszív szerkezet. Például a plató lenyíló ajtaja nehezebb a megszokottnál, megnéztük – a most szokásos 0,5-0,7 mm-es acéllemez helyett 1 mm vastagból szabták ki az autót.

A magas felépítés előnye a jó első-hátsó terepszög. A dupla fülke elég egy kis brigádnak A magas felépítés előnye a jó első-hátsó terepszög. A dupla fülke elég egy kis brigádnak

Összességében az autó mindazt tudja, amit a drágább pick-upok java, amiben lemarad, az inkább a design. Persze a legjobbakkal, mint a VW Amarok, nem összevethető, de az ára sem, ami fele a csúcsplatósokénak. A kocsi felszereltsége érdekes, mert amíg alaphelyzetben jár a légkondicionáló, a sebességtartó automatika, az összes ablak elektromos mozgatása és a fellépők, addig a blokkolásgátló és a légzsákok a feláras tételek sorát gyarapítják. Egyébként ez utóbbi lista nem hosszú, az ABS és a lufik mellett csak a metálfényezés, a keménytető, a platóbélés és a vonóhorog szerepel rajta. A Mahindra megbízhatóságát pár óra ismeretség alapján nehéz megítélni, ellenben a gyártó három év garanciát vállal rá, ami bizalmat keltő.

Mahindra Goa
Összlökettérfogat: 2179 cm3
Hengerek/szelepek száma: S4/16 turbódízel
Maximális teljesítmény: 85 kW (115 LE) 4000/min
Maximális forgatónyomaték: 273 Nm 1800/min
Hosszúság/szélesség/magasság: 5118/1770/1942 mm
Tengelytáv: 3040 mm
Fordulókör: 10,5 m
Saját tömeg/teherbírás: 2120/1030 kg
Platóméret: 1522×1520 mm
Üzemanyagtank: 80 liter
Maximális sebesség: 150 km/h
Fogyasztás városban/országúton: 10,8/8,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 236 g/km
Nettó vételár: 3 990 000 Ft