A technikai tartalom, a padlóváz és a tálalás is merőben új, a mostani generáció az élmenő német és japán kisautókkal említhető egy lapon. Sőt, ami a formai megoldásokat illeti – legalábbis a vagányabb ötajtósnál mindenképpen –, a szokványostól eltérőt, feltunőt, fiatalos stílusú négykerekűt kínál a Chevrolet. Sok elem megalkotásakor a motorkerékpárokról csentek egy-egy ötletet, innen származnak például az első lámpatestek. Belül a kétkerekűek világából jött az aszimmetrikus, nagy, ovális fordulatszámmérő, melynek szerves része a fektetett téglalap alakú, folyadékkristályos digitális sebesség- és infókijelző.

Az ötajtós Aveo formája (háromajtós nem lesz) igen megnyerő, a markáns orr-rész – a captivás hűtőmaszkkal – egyik vetélytárséval sem téveszthető össze. A limuzin változat designja már más tészta, mindenesetre annyi leszögezhető, hogy a jókora rakteret rejtő far kialakítása kevésbé harmonikus, mint az ötajtósé – ízlések és pofonok…

Túllihegett a motoros ihletésű analóg és digitális központi kijelző, a rideg anyagokon érezni a spórolást Túllihegett a motoros ihletésű analóg és digitális központi kijelző, a rideg anyagokon érezni a spórolást

A műszerfal könnyen áttekinthető, szerencsére kevés a gomb és a kapcsoló, a kormányküllőkbe integrált sebesség- és hangerő-szabályozó kezelése is egyértelmű. A pulton elhelyezett középső betétek gumírozott felületűek, a többi műanyag kemény, de ez így van a vetélytársak többségénél is.

Praktikum, férőhely, literek, bővíthetőség

Az összeszerelés minősége jó, a kipróbált változatok mindegyikében egyenletes illesztési hézagokkal találkoztunk, nyekergést nem tapasztaltunk. Az ajtóbetétekbe, a váltó előtti mélyedésbe és az utasülés alatti fiókba is lehet rámolni. Ügyes ötlet, hogy egy-egy rekeszt alakítottak ki a középkonzol jobb és bal oldalán, melyekben pont elfér például a mobiltelefon. A pult tetején lévő tálcába is lehet pakolni, ahogy a „kardánalagúton” lévő három pohártartó valamelyikébe is. A dupla kesztyűtartó jó ötlet, felső része polccal kettétagolt, itt kapott helyet az USB- és az AUX-csatlakozó – utóbbiból a rádiós fejegységen is kialakítottak egy bemeneti nyílást.

Príma futómű dolgozik az ötajtós modell alatt! Príma futómű dolgozik az ötajtós modell alatt!

Elöl kisautós mércével korrekt, az ötajtós második sorában pedig bőséges a hely, a láb- és a fejtér is nagyvonalú – egy 190 cm magas kollégám mögé huppantam be a magam 175 centijével, és mindketten gond nélkül elfértünk. Ez nem is csoda, hiszen a tengelytávolság (2525 mm) majdnem akkora, mint például a jóval nagyobb Skoda Octaviánál (2578 mm)! A lépcsőshátú változatban már más a helyzet, ott az ereszkedő tetővonal miatt nem jut annyi fejtér, mint az ötajtósban. A szándék megvolt, de ezt felemás módon oldották meg: a hátsó szélvédőt felfelé nyújtották, így a borítás nélküli, kemény üveg nyúlik az utasok feje fölé. Ezzel a megoldással valóban nyertek ránézésre vagy egy centit, de azzal már nem számoltak, hogy a magasabbak feje a rideg üveghez ér, ami különösen göröngyös úton haladva kellemetlen.

290 literes az ötajtós hátsója, ülésdöntés után a padlóbetét révén sík teret kapunk 290 literes az ötajtós hátsója, ülésdöntés után a padlóbetét révén sík teret kapunk

Az ötajtós raktere 290 literes, a kalaptartót használaton kívül az ülések mögé lehet csúsztatni, az állítható padlólap révén pedig bővítéskor sík felületet kapunk. A szedán változat hátsója a korábbi 400-ról 502 literesre nőtt. Utóbbi kivitel csomagtérfedelén nem alakítottak ki lehúzó fület, csukáskor pedig számolni kell a lengőzsanérok helyigényével. A támlák itt is 60:40 arányban osztva hajhatók előre, de a padlóbetét hiánya miatt bővítéskor nem kapunk sík teret, a merevítések miatt pedig szűkebb rakodónyílással kell számolni. A padlóban mély üreg lapul, melybe a defektjavító készlet került, de választható az autóhoz normál pótkerék is – azért nem kínálják egyből az utóbbival az Aveót, mert az megnövelné az önsúlyát, emiatt kevésbé jó fogyasztási és a CO2-kibocsátási mutatókkal kellene számolni.

Élvezetes futóműhangolás, négytagú motorpaletta

Az Aveo legkisebb motorja 1,2-es, mely két teljesítményszinttel, 70 és 86 lóerős változatban kapható. Utóbbihoz volt szerencsénk, vélhetően ez adja majd a hazai eladások zömét. A kulturált üzemű kis négyhengeres ereje és nyomatéka megfelel az autó mozgatásához, a százas sprintet 13,4 másodperc alatt teljesíti. A kocsi alapvetően csendes, kihúzatva azonban kissé tolakodóvá válik a felerősödő motorzaj. Városban, országúti szakaszokon nem kell zavaró erőtlenségtől tartani, egy-egy visszaváltással még az előzési rugalmasság is elviselhető. Az ötfokozatú váltó pontosan jár, ezen a téren óriásit lépett előre az Aveo. A fékek hatásfokát átlagos használathoz igazították, 100 km/óráról végrehajtott vészfékezéskor a megálláshoz 41,5 méteres útszakaszra van szüksége a Chevroletnek. A széria 15 colos kerekekkel és az új futóművel meglepően komfortosan rugózik az autó, miközben kanyarképességei is elismerésre méltók. Forszírozott tempójú haladásnál a leváltott generációnál lényegesen jobb irányíthatósággal, több visszajelzéssel és kiszámíthatóbb viselkedéssel lehet számolni.

A szedánban szűkebb a fejtér, amit az előrenyúló hátsó szélvédővel próbáltak valamelyest kompenzálni A szedánban szűkebb a fejtér, amit az előrenyúló hátsó szélvédővel próbáltak valamelyest kompenzálni

A négyajtós Aveo már nem brillírozik ennyire, annál ugyanis a sportos karakter helyett a családi használat követelményeihez igazították a felfüggesztéseket. A szedán változat hátsó futómű-kialakítását komfortosabbra hangolták, amitől az autó elnyújtott kanyarokban, visszafordítókban kevésbé direkten irányítható. Az 1,4-es, 100 lóerős egység érzésre nem hoz elemi áttörést a 86 lóerős 1,2-eshez képest – magasabb fordulatszám-tartományban valamivel erősebben húz. Aki többet közlekedik autópályán, annak azért megfontolandó lehet az 1,4-es, hiszen azonos felszereltség esetén csupán 80 000 forinttal kerül többe az 1,2-esnél. Az Aveo legvérmesebb darabja a 115 lóerős 1,6-os, mely 3,76 milliótól kelleti magát. Kérdéses azonban, hogy a hazai kisautós szegmensben van-e valós kereslet egy ilyen aggregátra – az árérzékenyebbeknek drága, a sportos beállítottságúaknak pedig nem elég erős. A hatfokozatú automatikus váltóval viszont egészen kellemes párost alkot az 1,6-os. A váltások átlagos gyorsasággal, az esetek többségében megfelelő ritmusban történnek, sőt kézi kapcsolásra is van lehetőség. Utóbbit a váltófejen elhelyezett, nem igazán kézre eső kapcsolókkal tehetjük meg, a manuális beavatkozás pedig egy-egy előzést megelőzően lehet indokolt. Furcsa, hogy kézi vezérléskor az automatika még tartós leszabályozási fordulatszámon való haladáskor sem bírálja felül a sofőr döntését.

A nagyobb raktér ára: a limuzin ebből a szögből kevésbé előnyösen mutat A nagyobb raktér ára: a limuzin ebből a szögből kevésbé előnyösen mutat

A későbbiekben várható az 1,3-as dízel érkezése is, mely 75 és 95 lóerős kivitelben mutatkozik be. A nagy kérdés már csak az, hogy mindezekkel az újdonságokkal mennyibe kerül a legolcsóbb Aveo? Az ötajtós, 70 lóerős alapmodell bevezető ára 2,69 millió, a légkondicionáló felára 150 000 forint, a limuzin karosszériáért pedig minden motor esetében egységesen 100 000 forinttal kérnek többet.