Alig volt gumiszerelő műhely vagy maszek autószerviz, ahol ne díszelgett volna egy poszter az első NSX-ről, mely szédületes technikai megoldásaival olyan nagyágyúkra vadászott, mint a Porsche 911-es izmosabb változatai, vagy éppen a Ferrari 348-as. Legendák keringenek kanyarsebességéről és kezelhetőségéről, a nimbuszban pedig az is benne van, hogy a fejlesztési finomhangolásban Ayrton Senna is részt vett, akkor még a McLaren-Honda pilótájaként. Most pedig itt áll előttem az estorili pályán (ahol Senna az első futamát nyerte) az utolsó csavarig friss és ropogós, új nemzedék, az utóbbi évek egyik legjobban várt sportkocsija.
nsx2
Az első generáció és a jövevény premierje között három évtized telt el, azóta sok minden változott az autóiparban. Olyannyira, hogy az eredeti koncepcióhoz csak annyiban maradt hű a Honda, hogy a vezetési élményszint a lehető legmagasabb legyen, még a gyártás sem japán, az összeszerelés az Egyesült Államokban, Marysville-ben folyik. Bár a fejlesztés elején még kacérkodtak a gondolattal, nincs már hátsókerékhajtás és csillagászati fordulatszámra képes, visító szívómotor, az NSX konstruktőrei virtuális összkerékhajtással és potens turbómotorral szerettek volna migrént okozni az ellenfeleknek – a két fő vetélytárs bevallottan a Porsche 911 Turbo és az Audi R8-as.

Az egyes üzemmódoknak megfelelően változik a műszerfal grafikája. Öncélú formai megoldások helyett a funkcionalitásra helyezte a hangsúlyt a Honda
Az egyes üzemmódoknak megfelelően változik a műszerfal grafikája. Öncélú formai megoldások helyett a funkcionalitásra helyezte a hangsúlyt a Honda

A térhálós vázra, nagyrészt alumíniumból épített NSX négy motorjával a világ egyik legfejlettebb négykerekűje, hiszen az első tengelyen két villanymotort helyeztek el, melyek egymástól függetlenül is képesek hajtani, míg a kocsi hátsó traktusában egy különálló elektromotort és egy 3,5 literes, hathengeres, biturbó benzinest találunk. Mivel a blokk V-gerince 75 fokos szöget zár be, a mai turbós V-motorok többségével ellentétben nem tudták a (Mitsubishi gyártmányú) feltöltőket a hengersorok közé ékelni, és az új turbós Ferrari, a 488 GTB motorjához hasonlóan itt is oldalt találjuk a lapátkoszorúkat. Apropó, Ferrari! A száraz karteres olajozási rendszer ugyanattól az olasz cégtől érkezik, amelyik a maranellóiak beszállítója is. A hajtásláncot egyébként a világ jelenlegi egyetlen, kilencfokozatú, duplakuplungos váltója koronázza meg, de összességében a teljes csomag döbbenetes mérnöki munkáról árulkodik, gondoljunk csak bele, hogy 10 hűtő felel az optimális hőháztartás fenntartásáért. Az egészben az a szép, hogy a gyáriak váltig állítják, hogy az NSX semmivel sem lesz problémásabb autó, mint akármelyik másik Honda!

Az oldalsó kopoltyúk mögött méretes hűtőket találunk. Érdekesség, hogy az A-oszlop szélessége mindössze 89 mm
Az oldalsó kopoltyúk mögött méretes hűtőket találunk. Érdekesség, hogy az A-oszlop szélessége mindössze 89 mm

S hogy mit tud a gyakorlatban az 581 lóerő és 698 Nm rendszerteljesítményű szuperautó? Sisak fel, és máris jön az első ötkörös menet, méghozzá egy jobbkormányos NSX-szel, először csak óvatosan. Egyrészt Estoril nem éppen a hatalmas bukótereiről híres, másrészt a Honda emberei többször is elmondták, hogy az egymás mellett sorakozó NSX-ek az egyedüli európai példányok, szóval épségben hozzuk vissza az autókat. A boxból Csendes üzemmódban gurulok ki, ekkor 80 km/órás tempóig csak a villanymotorok hajtanak, s ahogy nagy gázt adunk, vagy kifogy a szufla az akkuból, rögtön bekapcsolódik a V6-os biturbó motor – tisztára olyan, mint a többi hibrid. Ahogy elkezd az ember játszani az üzemmódokkal (Sport, Sport+, Versenypálya), a halk és viszonylag komfortos autóból igazi vadállat lesz: az egyes menetprogramok feszesítik a futóművet, közvetlenebb lesz a kormányzás, a váltó kapcsolási pontjai módosulnak, és a csappantyús kipufogó jóvoltából bestiális lesz a hangja.

A száraz karteres olajozási rendszer miatt nagyon mélyre tudták beépíteni a V6-os turbómotort
A száraz karteres olajozási rendszer miatt nagyon mélyre tudták beépíteni a V6-os turbómotort

Üzenem mindenkinek, aki fanyalog a turbómotorok hangja miatt, hogy az NSX e tekintetben simán lenyomja a Porschét, az a mély morajlás, a turbók sziszegése és a 7500-as (!) fordulatszámhatár igazi élménydózis. Az igazán lenyűgöző azonban a gyorsulás, ilyet utcai autóban átélni már-már szürreális, ezt a szintet motorkerékpárokon lehet érezni. Hivatalos adatot nem hozott nyilvánosságra a márka, de nem hivatalos mérések szerint mindössze 2,9 másodpercig tart a 0-100-as katapult… A nyers erő persze csak egy dolog: olyan balansza van az autónak, hogy betanulási idő nélkül lehetünk vele gyorsak, az ügyes nyomatékszabályozás miatt aktív aerodinamikai elemek hiányában is sínautóként fordul az NSX, a durva kigyorsításokon pedig remekül lehet érezni, hogy mikor veszítik el a tapadást a hátsó kerekek. Merthogy kikapcsolt menetstabilizálóval és kipörgésgátlóval a driftelés császára az új Honda, kontrollálni a hatalmas teljesítmény ellenére nagyon egyszerű.

Ha kell, versenypályán sem vall szégyent az NSX. A súlyeloszlás az első és hátsó tengely között 42:58 arányú
Ha kell, versenypályán sem vall szégyent az NSX. A súlyeloszlás az első és hátsó tengely között 42:58 arányú

Az ötéves fejlesztési munka eredményeként megszületett álomautó élőben szinte sokkoló, minden részletén látszik a funkcionalitás, a forgalomban amolyan igazi látványosság, ami után mindenki megfordul. Az országúti vezetés alatt kiderült, hogy szupersportkocsi létére a keménysége (Csendes üzemmódban) akár a mindennapi használatot is lehetővé teszi, ülései és belső kialakítása nem gátolják ebben, maximum nagyobb termetűeknek lesz szűkös a fejtér. Nem mintha az árérzékeny vevőkör autója lenne az NSX, azért az érdekesség kedvéért elmondom: 12,0 liter benzinből úgy lehet járkálni az új Hondával, hogy időnként kihasználjuk a közel 600 lóerőt, ami mégiscsak hihetetlenül hangzik. 180 000 eurós árával egyébként ha minimálissal is, de a két ellenfél fölé lőtték be az árát, a gyártáskapacitást pedig napi 6-7 autóban maximalizálják, biztosítva ezzel az exkluzivitást. A gyáriak elárulták, hogy több változat is jöhet, például plug-in verzióra és egy kőkemény, lecsupaszított GT3-as stílusú modellre is számíthatunk. Így legyen!

Honda NSX
Összlökettérfogat: 3493 cm3
Hengerek/szelepek: V6/24 biturbó
BENZINMOTOR
Max. teljesítmény: 373 kW (507 LE) 6500-7500/perc
Max. forgatónyomaték: 550 Nm 2000-6000/perc
VILLANYMOTOROK ELÖL (2 db)
Max. teljesítmény: 27 kW (37 LE)
Max. forgatónyomaték: 73 Nm
VILLANYMOTOR HÁTUL
Max. teljesítmény: 35 kW (48 LE)
Max. forgatónyomaték: 147 Nm
HIBRID RENDSZER
Max. teljesítmény: 427 kW (581 LE)
Max. forgatónyomaték: 698 Nm
Hossz./szél./mag.: 4487/1939/1204 mm
Tengelytáv: 2630 mm
Saját tömeg: 1847 kg
Csomagtér: 110 l
Üzemanyagtank: 59 l
Gyorsulás 0-100 km/h: n.a.
Max. sebesség: 307 km/h
Átlagfogyasztás: 10,0 l/100 km
CO2-kibocsátás: 228 g/km
Alapár: 180 000 euró+reg. adó

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!