Tesztjeit bravúrral teljesítette, így a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportkocsija immár készen áll a pole pozíció újbóli elhódítására. Kiemelkedő teljesítményszinttel és dinamikai képességekkel az új BMW M3 a vezetés egyedülálló élményét kínálja. Új 309 kW/420 LE teljesítményű, nyolchengeres V-motorja elképesztő tolóerővel gyakorol mély benyomást. Formavilága jellegzetes „M” stílusjegyei az egyéni karakterű teljesítményt a legmagasabb színvonalon testesítik meg.

A legújabb BMW M3 teljes egészében új fejlesztésű szíve a nyolchengeres erőforrás, amely magas fordulatú koncepciója formájában a BMW Sauber F1 Team jelenlegi Formula 1-es aggregátjának génjeit is hordozza. Az „M” aggregátokra oly jellemző, karakteres elv szerint felépülő V8-as 3.999 köbcentiméteres hengerűrtartalmából 309 kW/ 420 LE legnagyobb teljesítményt produkál. A 400 newtonméteres maximális forgatónyomaték

éppoly mély benyomást kelt, mint a percenként 8.400-as névleges fordulatszám. Mindenekelőtt azonban e kiemelkedő potenciál által generált hatalmas vonóerő példátlan, amely a motorteljesítménynek a változó „M” differenciálzáron keresztül a hátsó kerekekre továbbításakor érzékelhető igazán. Az új BMW M3 gyorsulási képességei nemcsak a rendkívül érzékeny gázadási reakciókban nyilvánulnak meg, hanem az ezt követő óriási erőkifejtés rendkívüli intenzitásában is. Az álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóig tartó sprinthez mindössze 4,8 másodperc szükséges, ám a gyorsítás szinte változatlanul folytatódik, egészen a 250 kilométer/órás végsebességig, ahol csupán a motorelektronika képez mesterséges határt.

A BMW M GmbH termékpalettáján a BMW M3 volt és ma is az egyetlen modell, amely a legkevésbé tagadja meg versenysportból eredő génjeit. Ez már a BMW M3 1986-ban bemutatott első generációjára is igaz volt, a következő kettőben szintén folytatódott, s természetesen a 2007-es BMW M3 esetében is egyértelműen kifejezésre jut. A BMW M3 legújabb generációjának konstrukciós alapjául az új BMW 3-as Coupe szolgált, ám megjelenésében és technikájában is jelentősen eltér tőle. Egyedülálló formavilága és a precíz csúcsteljesítményre hangolt hajtás- és futómű-technikája mellett a könnyűszerkezetes építés szintén az első helyeken szerepelt az „M” mérnökök feladatai között. Az intelligens könnyűszerkezetes építési mód következetes alkalmazásának köszönhetően a teljesítmény-tömeg arány lóerőnként mindössze 3,8 kilogrammra adódott. Az új BMW M3 szegmense első sorozatgyártású modellje, amelynek teteje szénszálas erősítésű műanyagból (Carbon-fibre-reinforced Plastic; CFP) készül. Összességében tehát kevés alkatrésztől eltekintve, gyakorlatilag teljes egészében új konstrukcióról van szó, amely tökéletesen megfelel a BMW M GmbH hagyományainak.

Az alapszerkezet mellett a karosszéria tekintetében csak az ajtók, a csomagtér-fedél, a szélvédők, valamint a fényszórók és a hátsó lámpatestek származnak a 3-as sorozat Coupe modelljéből. Minden további elemet kifejezetten az új BMW M3 számára terveztek.

Az új BMW M3 egyedisége már az első pillantásra nyilvánvaló. A hangsúlyos kiemelkedéssel („powerdome”) kialakított motorházfedél és a két hatalmas légbeömlő nyílás mellett valóban karakteres vonásnak számítanak az első és a hátsó lökhárító funkcionális formái, az első sárvédők úgynevezett „kopoltyúi”, a küszöbök, a jól láthatóan szénszálas anyagú tető, valamint a külső tükrök és a BMW M Design könnyűfém keréktárcsák is. A jármű külső megjelenése atlétikus esztétikát tükröz, miközben sportos képességeit hangsúlyozza. A külső fényezéssel szintén egyéni stílusjegyek fejezhetők ki, a számos árnyalat mellett ugyanis négy exkluzív „M” szín is szerepel a palettán.

A belső tér kialakításakor sikerült megvalósítani a célkitűzést, hogy az utasoknak a testre szabott környezetben az autózás lehető legmagasabb fokú élvezetét nyújtsa. Ez különösképpen a vezetőre érvényes. A vezetéssel közvetlen kapcsolatban álló elemeket az új BMW M3 teljesítményéhez igazították, illetve teljesen újratervezték. Az új BMW M3 „cockpitját” ezúttal is a jellegzetes, fehér számlapokkal és piros mutatókkal ellátott, kettős körműszer, az „M” bőrbevonatú sportkormány és az átdolgozott középkonzol teszi egyedivé. A karakteres „M” logóval díszített küszöblécek, a vezető bal lábának csiszolt fém támasza, az ajtók belső felének speciális forma- és színválasztása, illetve az olyan igényes anyagokból készült exkluzív „M” díszítő elemek, mint a szénszálas rajzolatú bőr vagy az alumínium, szintén az új BMW M3 egyediségét hangsúlyozzák.

A legendás, többszörös „Év Motorja” hathengeres 15 esztendőt és a BMW M3 két modellgenerációját követően méltó utódra lelt: az új BMW M3 első ízben mutatkozik be nyolchengeres erőforrással. A teljes egészében új fejlesztésű, nagyteljesítményű aggregát műszaki adatai kiválóan mutatják a BMW M GmbH motorfejlesztőinek a versenysportban összegyűjtött tapasztalatait.

Az új V8-as konstrukció 3.999 köbcentiméteres hengerűrtartalmából 309 kW/ 420 LE teljesítményt produkál. Maximális forgatónyomatéka 400 newtonméter, amely 3.900-es percenkénti fordulatszámnál jelenik meg. E hatalmas maximális érték 85 százaléka azonban már rendkívül széles, 6.500 1/min fordulatszám-tartományon rendelkezésre áll.

A nyolchengeres motor legkarakteresebb vonásait a BMW jellegzetes „M” magas fordulatú koncepciója megvalósításának köszönheti. A percenkénti 8.400-as maximális érték valóban impozáns vonóerőt biztosít e hajtómű számára. Az erőátvitel a hátsó kerekekre hatfokozatú manuális sebességváltón, illetve egy teljes egészében új fejlesztésű hátsó differenciálművön át történik. E kombináció eredménye olyan gyorsulási képesség, amely közvetlenségében és tartósságában már-már versenyautót idéz.

Az új nyolchengeres erőforrás motorblokkja egyenesen a BMW landshuti precíziós könnyűfém-öntödéjéből érkezik, ahol a F1-es versenygépek blokkjai is születnek. A forgattyúház anyaga különleges alumínium-szilícium ötvözet. A hagyományos perselyek helyett a hengerfalat a szabadon hagyott, nagy keménységű szilíciumkristályokkal alakítják ki. A vasréteggel borított dugattyúpalástok közvetlenül e bevonat nélküli, hónolt hengerfelületen futnak.

A különösen magas fordulatszám-, égési csúcsnyomás- és hőmérséklet-értékek rendkívüli megterhelést jelentenek a forgattyúház számára. Ennek megfelelően az igen kompakt, egyben magas torziós szilárdságot nyújtó blokkmerevítős konstrukcióban készül, amely a főtengelycsapágyak különösen nagypontosságú pozícionálását is lehetővé teszi. A viszonylag rövid, kovácsolt forgattyústengely a hajlító és csavaró igénybevételekkel szemben szintén meglehetősen nagy merevséggel rendelkezik, miközben mindössze 20 kilogrammot nyom.

Az első és a hátsó tengelyre ható erőknek a kormányzásból és a hajtásból származó erőhatásokra történő felosztásával, különösen dinamikus menettulajdonságok alapjait sikerült megteremteni. A BMW M3 futóműve teljes mértékben új tervezés. Ennek során az egyik legfontosabb célkitűzést a hajtásból eredő, jócskán megnövekedett erőhatások felvétele mellett is átfogó tömeg-megtakarítás jelentette. Az új fejlesztésű első felfüggesztés szinte összes eleme így alumíniumból készül. Többek között a merevebb rugóstagok, a lengőkarok ágyazásai, a központi segédváz és a jármű első felépítésének keresztirányú szilárdságát fokozó kiegészítő lemeztartó anyaga egyaránt könnyűfém. A BMW M GmbH mérnökeinek még a Compound-tárcsákkal szerelt nagyteljesítményű fékberendezés esetében is sikerült további tömeget lefaragni.

Egyetlen lengőkar kivételével teljes egészében új fejlesztésű a BMW M3 szintén könnyűszerkezetes építési módban kialakított, ötkaros hátsó felfüggesztése is. Az összes alumíniumkar konstruktív, kovácsolási eljárással történő kialakítása az alumínium lengéscsillapítókkal együtt 2,5 kilogrammos tömeg-megtakarítást eredményezett. Az első és a hátsó felfüggesztésekben egyaránt csökkentett tömegű, csőkeresztmetszetű stabilizátorokat alkalmaztak. Az átdolgozott geometria – többek között két további hosszirányú kart is beépítenek – a magas motorteljesítményhez és a jármű különösen sportos karakteréhez kiválóan illő, specifikus futómű-kinematikáról gondoskodnak.

A BMW M3 differenciálműve a változó „M” differenciálzárral készül, amely igény szerint és teljes mértékben variálható módon akár 100 százalékos zárónyomaték kialakításával gondoskodik mindenfajta útviszonyok között az optimális vonóerő-átadásról. A változó „M” differenciálzár a jobb és bal hátsó kerék között fellépő fordulatszám-különbségekre reagál. Ez a megoldás a hátsókerék-hajtás kedvező tulajdonságainak ideális kiegészítéseként szolgál.

A futóművön végzett átfogó fejlesztések eredménye a stopperórán is megmutatkozik. Az új BMW M3 a Nürburgring Nordschleife szakaszán – amely a BMW M GmbH minden járműve számára mércéül szolgál – egyértelműen túlszárnyalja a korábbi modellgeneráció köridőit.

Az új BMW M3 esetében a vezető számos menetdinamikai paramétert egyénileg konfigurálhat, s a jármű reakcióit egyéni ízlése szerint alakíthatja. A járműbeállításokon keresztül például a Dinamikus Menetstabilizáló (Dynamic Stability Control; DSC) teljes mértékben ki is kapcsolható. Az Elektronikus Csillapítás-szabályzás (EDC) – amely a csillapítóerők szabályozásával a függőleges irányú lengéseket, valamint fékezéskor és gyorsításkor illetve kanyarban fellépő bólintó és oldalirányú billenéseket mérsékli – három, gombnyomásra választható fokozatban („Normál”, „Komfort” és „Sport”) működhet.

A motorszabályzásban háromféle jellegmező áll rendelkezésre. Ezek segítségével a szívótraktusban dolgozó fojtószelepek mellett tovább beállítási adatok is szabályozhatók, amelyek alapvetően meghatározzák a motor gázadási reakcióit.

Szintén az opcióként kapható MDrive konfigurátor segítségével választható a „Servotronic” kormányrásegítés érzékenysége. Itt kétféle jelleggörbe áll rendelkezésre, amelyek a kormányerő rásegítését a jármű sebessége függvényében egy „Normál”, illetve egy „Sport” beállításban szabályozzák.