Ahogy az új Alfa Spider is, mely az igazi sportautók minden lényeges tulajdonságával rendelkezik, s egyesíti ezeket az Alfa technológia felsőbbrendűségével.

A Pininfarina és az Alfa Romeo Style Centre közös fejlesztéseként az új nyitott modell vonzza a tekintetet, összetéveszthetetlen olasz eleganciát sugározva. Miközben orr-része megtartja a legújabb generációs Alfa Romeók tipikus ismertetőjegyeit, formavilága a nagy múltra visszatekintő Alfa Romeo kabriók vonalaihoz igazodik. Az új Spidert akárhonnan is vizsgáljuk, minden szögből izgalmas, dinamikus jelenség; a sportosság és a könnyed, stílusos vonalvezetés tökéletes egységgé ötvöződik. A sportosság, az olasz életérzés és minőség szinonimájaként a Spider igen tágas kétüléses: szélessége 183, hossza 439, magassága 131 centiméter, tengelytávja pedig 253 centiméter.

Az Alfa Spider utastere hívogató, igen kifinomult környezet, köszönhetően a csúcsminőségű anyagoknak és az olyan kényelmi felszereltségeknek, mint az automata kétzónás klimatizálás, kormányról vezérelhető hifi, VDC, sebességtartó automatika, navigációs rendszer vagy a Blue&Me® rendszer.

Kétféle felszereltségi szint és kétféle JTS benzinmotor (2.2 185 lóerővel és 3.2 V6 Q4 260 lóerővel) választható az autóhoz; a hatfokozatú kézi kapcsolású váltómű alapáron jár, de később a 3.2-eshez lehet majd rendelni a Q-Tronic automata erőátvitelt, a 2.2-eshez pedig Selespeed, azaz robotizált kézi váltót. Az új Spider teljesíti az Alfákra jellemző temperamentumot és kiváló úttartást, köszönhetően az elöl kettős keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros futóműnek. A kényelem és a sportos vezetési élmény mellett az Alfa kifinomult Q4 összkerékhajtási rendszert is kínál a 260 lóerős 3.2 V6-hoz.  Az Alfa Romeo Spider utasai a legmodernebb menetsegítő berendezések segítségét is élvezhetik.
Mindezeknek is köszönhető, hogy az új modell elnyerte az Év Kabriója 2006 címet első bemutatkozásakor (a Genfi Autószalonon). A neves díjat 12 országból érkező, 23 szakíróból álló zsűri ítélte oda.

Biztonság, teljesítmény és stílus terén az Alfa Spider egy újabb előrelépést jelent a nyitható tetejű autók piacán, ahol az Alfa Romeo mindig is vezető szerepet játszott.

A modell fejlesztése során a minőség központi szerepet játszott, a tervezéstől kezdve egészen számos teszten keresztül. A Spider minőségét a beltér anyagai is kiemelik, mint ahogy a félreismerhetetlen motorhang, a kiemelkedő teljesítmény és vezethetőség, valamint a kifinomult felfüggesztés is. A minőség, mindezeken túlmutatva, a pénzügyi szolgáltatásokra és a minden igényt kielégítő termékekre is vonatkozik.