Néha még az úttörők is változó korba lépnek – ez történt az egyterű kategóriát az európai kontinensen 1984-ben meghonosító Renault Espace-szal is. Merthogy az értékesítési adatokat elemezve a franciák még időben kapcsoltak, hogy a szegmens dicsfénye a közelmúltban némileg megkopott. Nem úgy a crossoverek és SUV-k népszerűsége, ami hasít, mint a Franciaország jelképének számító TGV szupervonat. Így aztán a cél szentesíti az eszközt alapon az egykori kategóriateremtő feladta hagyományos értékeit, s az Espace 5. nemzedéke a buszlimuzin és a crossover kategória ötvözéseként született újjá.

Kellemesek a formák és az anyagok, a temérdek funkció dacára pedig jól áttekinthető a műszerfal Kellemesek a formák és az anyagok, a temérdek funkció dacára pedig jól áttekinthető a műszerfal

Igaz, utóbbit az képviseli leghangsúlyosabban, hogy a korábbi 120-ról 160 mm-re emelték a szabadmagasságot, miközben a lendületesen ívelt tetővonalat jóval alacsonyabbra (-144 mm) húzták, továbbá méretes, 17-20 colos keréktárcsákat (a legkisebb acél, a többi alufelni) pakoltak az autó alá. Persze a karosszéria markáns domborításai és a látványosan „kivasalt” kerékjáratok, illetve a nagy lemezfelületek és a szűk oldalablakok is rájátszanak a crossoveres hatásra. A Laurens van den Acker nevével fémjelzett aktuális márkaarculat pedig a vonzerejére is jótékony hatást gyakorol.

A koncepció mellett nem kevésbé lényeges, hogy immár nincs rövid és hosszú kivitel, az Espace csupán egyféle karosszériaváltozatban készül. Annak ellenére, hogy hossza szinte hajszálra megegyezik a „nagy előd” 4. generációs Grand Espaceszal, arányaik nagyon eltérőek: az új 3 centivel szélesebb és ugyebár sokkal laposabb. Amíg az utastér helykínálatán kevésbé, addig a csomagtér méretén viszont jókora nyomot hagyott, hogy alulról és felülről is „összenyomták” a kasztnit: a maximális befogadóképesség például a korábbi 3050-ről 2101 literre csökkent.

Egy kicsi és egy nagy turbó lélegezteti az 1,6-os dízelt – ez passzol legjobban az Espace-hoz Egy kicsi és egy nagy turbó lélegezteti az 1,6-os dízelt – ez passzol legjobban az Espace-hoz

Amúgy az Espace alapesetben ötszemélyes, a 3. üléssor két pótszéke 300 000 forintos opció. Mondjuk a térkínálatot inkább gyerekekre méretezték, felnőttek legfeljebb akkor kuporodhatnak leghátra, ha a középső sor utasai a saját lábterükből áldozva előrébb húzódnak: itt a három egyenrangú ülés külön-külön, jó hosszú sínen csúsztatható, s kis mértékben a támlák dőlésszöge is állítható. Ezenkívül a 3+2 ülést egyesével vagy akár egyszerre is a padlóba lehet süllyeszteni – a művelet pedig nemcsak a csomagtartó oldalfalára helyezett gombokkal, hanem a táblagépre hasonlító 8,7 colos érintőképernyőről is végezhető!

Gyakorlatilag az autó minden funkciója a továbbfejlesztett R-Link 2 multimédiás, navigációs és információs vezérlőegységről érhető el. Kezelését egyszerűsíti, hogy a navigációhoz hasonlóan magyar nyelven is tud, de azért így is van pár apróbb buktatója. Persze ahogy az eszköz, úgy ezen keresztül szinte az autó összes paramétere személyre szabható. Például még a Multi-Sense menetdinamika-szabályzó is, ami ötféle (semleges, öko, komfort, sport és egyéni) üzemmódot kínál. Ezek pedig nem csupán a kormányra, a motorra, az automatikus váltóra, az adaptív lengéscsillapításra és a négykerék-kormányzásra, hanem a (motor)hanggenerátorra, a légkondira, a masszázsülésekre, valamint a digitális műszeregység színére és grafikájára, illetve a belső hangulatvilágításra (fehér, zöld, kék, piros, lila) is hatással vannak.

Elektromosan is nyílhat az ötödik ajtó. Alaposan összement, de azért így sem kicsi a csomagtér Elektromosan is nyílhat az ötödik ajtó. Alaposan összement, de azért így sem kicsi a csomagtér

Na igen, mivel crossover létére az Espace valószínűleg soha nem fog letérni a flaszterről, összkerékhajtás helyett 4Control négykerék-kormányzással operál. Annyi szent, hogy méreteit meghazudtolóan jól manőverezhető, többnyire semlegesen viselkedik és a kanyarokban agilisan fordul – ebben szerepet játszik a 250 kilós súlycsökkentés is. Lendületesen vezethető, de sportosságot hiába keresnénk az Espaceban. Ugyanis a kormányzás kissé érzéketlen, a futómű hangolása pedig alapvetően franciásan komfortos, ami teljesen rendben is van – ezt viszont még „befeszített” gátlók mellett is érezni. Az úthibák többségén magabiztosan átsiklik a Renault, de kanyarban az élesebb keresztbordákról hajlamos elpattogni.

Szép részlet, ahogy az övvonalat és a tetőívet hangsúlyozó krómcsík összefut a D-oszlopon Szép részlet, ahogy az övvonalat és a tetőívet hangsúlyozó krómcsík összefut a D-oszlopon

Háromféle 1,6 literes, négyhengeres szerepel a motorpalettán. Természetesen a hatfokozatú manuális váltóval társított, 130 lóerős belépő gázolajost elegánsan mellőzték a menetpróbán, ugyanakkor a 160 lóerős dCi kétturbós (egy kicsi és egy nagy) dízel és a 200 lovas TCe turbós benzines egyaránt megnyerőnek bizonyult: a hat- illetve hétgangos EDC duplakuplungos automatával karöltve fürgén mozgatják a kocsit. A maga nemében mindkettő kifinomult, a dízel pedig még takarékos is, de az előzési rugalmasság terén és főleg nagy tempóról gyorsítva már kijön a méretcsökkentés árnyoldala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindent összevetve az Espace továbbra is abban a legjobb, amiben eddig: csendes, komfortos és biztonságos családi és utazóautó. Ez pedig a minden földi jóval felszerelt, luxuskivitelű Initiale Paris változatra hatványozottan igaz! A 10 irányban elektromosan állítható, fűthető és masszázsfunkciós (gerinc-, lazító és frissítő program választható erősséggel és gyorsasággal) első fotelekben ülve világkörüli útra is vállalkozna az emberfia, ezenkívül nappabőr kárpitozás és háromzónás klíma kényeztet, külön hátsó szabályozással, míg a zene 12 hangszórós, térhatású Bose audiorendszerből csendül fel. A második sorban mindhárom ülést ellátták Isofix gyerekülés-rögzítési ponttal, és a két szélső fűthető is lehet. Az ötcsillagos Euro-NCAP törésteszt mellett pedig tengernyi modern vezetéstámogató berendezés (sávelhagyásra figyelmeztetés, holttérfigyelés, adaptív tempomat, táblafelismerés, head-up display vetített kijelzés, LED-es lámpák automata fényszóróvezérléssel, követési távolságra figyelmeztetés és aktív vészfékező rendszer, tolatóradarok és kamera) szavatolja az utasok biztonságát.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!