Magyar nyelven furcsa, amikor az ember a Chevrolet elektromos autójáról beszél. Lesz Volt? – kérdeztem az átvétel előtt telefonon. – Gyere nyugodtan, van Volt – hangzott a válasz. Azért kellett még az utolsó pillanatban rákérdeznem a tesztautóra, mert az hivatalosan még nem is nagyon létezik Európában, menetpróbája sem volt még, és a magyar forgalmazó is csak néhány rendezvényen való megjelenés erejéig kapott egy német rendszámos példányt.

Ezt a példányt sikerült két és fél napra megkaparintanom, többek között azért, hogy én is ellátogassak vele egy rendezvényre, mégpedig az E.ON győri elektromos töltőállomás-avatójára. Tudják, az e-sztráda azért jött létre, hogy elektromos autóval is el lehessen jutni Budapestről Bécsbe, nos, ez nem okoz problémát a Chevrolet Voltnak (és vele azonos műszaki tartalommal bíró Opel Amperának, amellyel közösen nyerték a 2012-es Európai Év Autója címet), amelynek van egy generátora is a fedélzeten, amelyet történetesen egy benzinmotor hajt.

Nagyot tol az elektromotor, a benzinmotor hangja visszafogott Nagyot tol az elektromotor, a benzinmotor hangja visszafogott

Utóbbinak már csak azért is örültem, mert majdnem üres akkumulátorral kaptam meg az autót, és valamiért az én házam elektromos árama se kellett neki – pedig korábban a Citroën C-Zéro, a Mitsubishi i-MiEV és a Peugeot iOn is gond nélkül tankolt a konnektoromból. Földelési gond? Feszültségingadozás? Nem tudom. Mindenesetre most meglehetősen vegyes a „kockaházam” elektromos rendszere, a villanyóra környékén már réz drót van, másutt még sorba kötött alumínium. Ezért a 2,5 nap alatt gyakorlatilag végig benzinnel üzemelt az autó, a fedélzeti számítógép szerint 5,6 l/100 km-nek megfelelő átlagfogyasztást jelent.

Porcelánszerű a fényezett műanyag megjelenése, az érintőgombokat könnyen lehet aktiválni már az által is, hogy keressük a helyes kapcsolót Porcelánszerű a fényezett műanyag megjelenése, az érintőgombokat könnyen lehet aktiválni már az által is, hogy keressük a helyes kapcsolót

Nagyjából tehát dízelnek megfelelő fogyasztást produkál a Chevrolet Volt, ha országúton közlekedünk vele. Apró szépséghiba, hogy a rüsselsheimi központból jött kérés alapján legalább 98-as oktánszámú benzint kell tankolni az autóba, ami sok benzinkúton prémiumbenzint és ennek megfelelően prémium árat is jelent, én például 499 Ft/literes áron tankoltam a visszaadás előtt… Azonban ha lehet tölteni az akkumulátort, akkor akár hónapokig is ugyanaz a benzin lehet a tankban – csak akkor nem a kúton, hanem az áramszámla fizetésekor jelentkezik a fogyasztás.

Információban nem szenvednk hiányt a vezető előtti monitoron Információban nem szenvednk hiányt a vezető előtti monitoron

A Chevrolet Volt lényege, hogy úgy vezeti be a felhasználót az elektromos autók világába, hogy közben azok legnagyobb hátrányát, az állandó töltési-pont keresés stresszét leveszi a vállukról. Ha nincs energia az akkumulátorban, beindul a benzinmotor, mi meg haladunk tovább, mintha mi sem történt volna. Egyedül azt kell megszokni, hogy a motorhang és a menetpedál állása között semmi összefüggés nincs –épp csak annyi energiát tölt a benzinmotor az akkumulátorba, ami a haladáshoz kell, mindezt egy szinusz görbe alapján teszi. Ez elméletileg csak egy szükségállapot, gyakorlatilag pedig ezért ez a legjobb elektromos autó jelen pillanatban. Ez egészen addig így marad, amíg az akkumulátor-technológia fejlődése nem jelentkezik a közúti járműveknél is.

Logikai bukfent - elektromos csatlakozó a bal oldalon, a töltők meg általában a jobb oldalon vannak Logikai bukfent – elektromos csatlakozó a bal oldalon, a töltők meg általában a jobb oldalon vannak

A vezetés egyébként sportos, az ülések között-alatt elhelyezett T alakú akkumulátor miatt semleges a súlyelosztás a két tengely között, a súlypont alacsonyan van. Nagyot tol az elektromotor, ha lepadlózzuk a menetpedált, az előzés tényleg csak pillanatok műve. Nagyon jól lehet fordulni az autóval, azonban az elektromos-mechanikus fékezés közötti átmenet nagyon is érezhető – ez állítólag csak az előszériás autó sajátossága, a szériaváltozaton már észrevehetetlen lesz az átmenet, ígérik. Nem csak a vezethetőség, a térkínálat is sportos; elöl épp megfelelő, hátul már szűk a tér, a csomagtartó se nagy, de nem is ez a problémája. Az elektromos töltőkábelt a padlója alatt elhelyezett rekeszben lehet tárolni, azaz telepakolt csomagtartóval nem tudjuk tölteni az akkumulátort. Praktikusabb lett volna, ha mondjuk az oldalfalba dugják a kábelt.

A csmoagtér padlója alatt rejtőzik a töltőkábel A csmoagtér padlója alatt rejtőzik a töltőkábel

Európában valamikor az év vége felé indul a Chevrolet Volt forgalmazása, hozzánk is akkor érkezik meg. Nem csak nálunk, de sehol Európában nincs még ára az autónak – irányadónak az Opel Amperát tekinthetjük. Várni már csak azért is megéri rá, mert olyan elektromos autóhoz jutunk általa, amellyel nem kell annyi kompromisszumot kötni, mint a csak akkumulátoros-elektromos autókkal, és nyugodtan kihasználhatjuk a lineáris, nyomatékos teljesítményét.

Jól mutat a Duna komáromi partján Jól mutat a Duna komáromi partján

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!