Három francia fiatalember – egy autótervező, egy kaszkadőr és egy versenyautó-építő – közös szenvedélyéből született meg a Legende Automobiles nevű vállalkozás, amely klasszikus autók újraálmodásával akarja keresni a kenyerét. Mivel a Porsche 911 piac már telített, új alap után néztek, és elsőként a far-középmotoros Renault 5 Turbo-t találták meg. Anno két széria készült a rali-homologizációs célból készített rakétából, az átalakítás neve Turbo 3.

A kiindulási alapot egy normál – hosszában beépített orrmotorral rendelkező – R5-ös jelenti, amelyet egyfelől meghámoznak, másfelől a belsejét is kivágják. Itt jön a képbe a versenyautó-építő tapasztalat, tehát egyedi térvázat készítenek, amelyre aztán a rozsdától megszabadított-kijavított karosszériát ráteszik. A külső karosszériaelemeknél csak inspirációnak szolgáltak a gyári formák, valójában teljesen újak a sárvédők és a lökhárítók, azokban egyfelől nagyobb átmérőjű – elöl 16, hátul 17 col – és szélesebb felniknek van helye. Elöl kettős keresztlengőkaros felfüggesztést használnak, a hátsóról nem árultak el részleteket.

A combos hátsó sárvédők légbeömlői a motortér szellőzéséről gondoskodnak. Apropó motor, azt nem árulták el, hogy milyen modern erőforrást építenek be a hátsó ülések helyére, csak azt, hogy a teljesítmény 400 lóerő lesz, és az ügyfél választhat hatfokozatú, kézi kapcsolású váltó vagy hatfokozatú szekvenciális váltó közül.

A belső teret is modernizálta a Legende Automobiles, egyfelől flokkolták a műszerfalat, másfelől digitális műszeregységet építettek be és a modern légkondicionáló is saját vezérlőpanelt kapott. A vezető és utasa karbon kagylóülésekben foglalhat helyet, biztonságukra négypontos övek vigyáznak. Nem ismert, hogy mennyibe kerül egy Renault 5 Turbo 3-as, csak annyit mondanak, hogy pénzt és fáradtságot nem kímélve készült el a prototípus. Azzal tisztában vannak a Legende Automobiles alapítói, hogy meglehetősen limitált piacot céloznak, ezért a kínálat kibővítésén dolgoznak; a Citroën BX-ből is készült B-csoportos homológ változat, ami szintén megérdemelne egy újjászületést…