A tesztprogram végeztével az egyik legfontosabb tanulság, hogy a sokak által hitetlenkedve fogadott 1,2 literes benzines turbómotortól nem kell tartani, a menetteljesítményeket és a fogyasztást tekintve is simán kenterbe veri a korábbi 1,6-os, szívómotoros verziót.

A kis turbómotorról persze nem mondható el, hogy nagyon egyenletesen adná le teljesítményét, de a kis hezitálás után ébredő nyomaték kárpótolja a vezetőt, csakúgy, mint a benzinkútnál megspórolt forintok.

A teljesítménymérésen a gyári értéknél 10 lóerővel és közel 20 Nm-rel többet produkált a motor A teljesítménymérésen a gyári értéknél 10 lóerővel és közel 20 Nm-rel többet produkált a motor

A BlueMotion Technology változat (1.2 TSI esetén csak ötajtós létezik) start-stop automatikával és fékenergia-visszanyeréssel „támogatott”, eleve nem túl szomjas benzinmotorja kisebb meglepetésre autópályán és városban is szinte ugyanannyit iszik, 6,0-6,5 liter között könnyedén el lehet vele járni, így jött ki a két hónap 6,3 literes tesztátlaga. Az 5,2 literes gyári átlagot vegyes üzemben nemigen lehet elérni, viszont ha állandó 90 km/órás sebességgel haladtunk országúton, jócskán 5,0 liter alatti értéket mutatott a fedélzeti számítógép. Utóbbi egyébként nem igazán pontos, jellemzően fél literrel kisebb értékeket jelez, mint amennyit valójában legurított a torkán, ugyanis az 5,8 literes átlagot szinte le sem lehetett robbantani a műszerfalról.

Hátránya is lehet a start-stop rendszernek

A két hónapos tesztidőszak alatt arra is rájöttünk hogy miért is szedi ennyire jól a lábát a kis motorral a Golf, s hogy miért lenne a „természetes” utazósebessége 150 km/óra körül. A teljesítménymérés adott választ erre, ugyanis kiderült, hogy a gyári 105 helyett 115,6 lóerőt produkál a motor, míg a nyomaték közel 20 Nm-rel több a hivatalosnál: 192,8 Nm! Talán ennek is köszönhető, hogy akkor is meggyőzően teljesített, amikor öt személlyel és csomagokkal keltünk útra. Akkor azonban nem igazán szerethető a motor, amikor hidegindításkor remegéssel (a fordulatszámmérő is ugrál) veszi fel bizonytalan alapjáratát. Sőt, ha ilyenkor bekapcsoljuk a klímaberendezést, akkor olyan, mintha megfojtanánk az autót. A tesztprogram alatt egyébként a start-stop automatikára sem lehetett panasz, hiszen villámgyorsan indít, de mint az összes motorleállító szerkezet esetében, dugóban itt is kifejezetten idegesítő, igazi haszna akkor van, ha a forgalomnak egy kicsit gyorsabb a ritmusa. Nagy nyári melegben egyébként is zavaró, hogy a motor leállításakor a szellőzést egyes fokozatra veszi le, ami azt jelenti, hogy piros lámpánál állva pillanatok alatt felmelegszik az utastér.

Nem lehet túl sok fantáziával vádolni a tervezőket, de a funkcionalitásba még a szőrösszívűek sem tudnak belekötni Nem lehet túl sok fantáziával vádolni a tervezőket, de a funkcionalitásba még a szőrösszívűek sem tudnak belekötni

A Golf vezetésében egyébként éppen az a jó, hogy semmilyen meglepetést nem tartogat. A nálunk megtett 4329 kilométer alatt az is világossá vált, hogy a méretes ajtózsebek és a számos ügyes tárolórekesz hosszú távon fontosabbak egy-egy szemrevaló, öncélú megoldásnál, ezt a fajta racionalitást pedig a vevők évek múltán is nagyra értékelhetik.

A második sor két személynek lehet komfortos A második sor két személynek lehet komfortos

Amikor a Golf a normál egyhetes tesztperiódusát töltötte szerkesztőségünknél, az alig pár ezer kilométert futott autó váltója még eléggé határozott kezet kívánt, viszont amikor 13 ezer kilométeres óraállásnál ismét átvettük a kulcsot, már egy vajpuha váltóval szembesültünk. A kuplung esetében is ugyanezt figyelhettük meg, érzésre minden kiválóan összekopott. A használat jelei egyébként más tekintetben nem látszódtak meg a Golfon, ami mondjuk egy új autó esetében jogosan elvárható. Mindössze egy nem várt esemény történt: egy nyest alaposan szétcincálta a gépháztető hangszigetelő burkolatát. Ha nincs ez az eset, talán fel sem tűnik, hogy milyen komolyan vette a VW a motor zajának távoltartását. Ez persze menet közben is nyilvánvaló. A kompaktok között ritkaság, hogy ilyen csekély hangja és gördülési zaja legyen egy autónak, ebben mindenképpen etalonnak számít a Golf.

Komplett autó, de rendesen megkérik az árát

Csupán az árával kell egy kicsit barátkozni, ugyanis az 5 157 250 Ft-os összeg nem a diszkontkategóriába tartozik. Kétségtelenül minőségi és korrekt autó, amely nem tartogat kellemetlen meglepetéseket, arról nem is beszélve, hogy értéktartása arányaiban a prémiummárkák modelljeihez hasonlítható. Viszont adnék egy személyes jó tanácsot: bármennyire is jól mutat fekete fényezéssel a Golf, ha nem akarjuk, hogy az autómosás heti program legyen, érdemes más színt választani!

Egészen jól kisimítja az úthibákat a futómű, így rossz úton sem jön zavarba Egészen jól kisimítja az úthibákat a futómű, így rossz úton sem jön zavarba

TETSZETT
használati érték
nyomatékos motor
zajszigetelés

NEM TETSZETT
ingerszegény külső
magas ár

ÖSSZEGZÉS
A Golf a nyúzópróba alatt nem okozott meglepetést, csendben, hiba nélkül tette a dolgát. Magas használati értéke, kellően nyomatékos és takarékos motorja a Golf-palettán belül is az egyik legvonzóbb ajánlattá teszi az 1.2 TSI BMT verziót.

VW Golf 1.2 TSI BMT
Összlökettérfogat: 1197 cm3
Hengerek/szelepek: S4/8 turbó
Max. teljesítmény: 77 kW (105 LE) 5000/min
Max. nyomaték: 175 Nm 1550-4100/min
Hossz./szél./mag.: 4199/1786/1480 mm
Tengelytáv: 2578 mm
Saját tömeg/teherbírás: 1159/591 kg
Csomagtér: 350-1305 l
Üzemanyagtank: 55 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 10,5 s
Max. sebesség: 190 km/h
Város/országút/vegyes: 6,5/4,5/5,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 121 g/km
A modell alapára (1.2 TSI, 3 ajtós, 86 LE): 4 020 250 Ft
A tesztelt modell ára: 5 157 250 Ft