Könnyű a vezethetőség, de a kormány adhatna több visszajelzést. Sokoldalú a két első ülés közötti tároló. Fotó: Lővei Gergely

Egyszerre retrós és futurisztikus a Hyundai e-GMP alapra felépített első villanyautója, amely azt a modellt idézi meg, amivel anno a márka elkezdett a saját útján járni. Mérete alapján nehezen sorolható kategóriába: a 4,6 méter manapság a nagyra nőtt kompaktok sajátja, de a 3 méteres tengelytávolság a luxusautókra jellemző. A furcsa arányok oka, hogy a tengelyek között helyezik el az akkumulátort, aminek kell a hely.

A formatervezők minden egyes karosszériaelemet aprólékosan megformáltak, a 20 col átmérőjű felnik műalkotásnak is beillenek, és akkor itt vannak még a LED-es lámpák, amelyek nappal és különösen éjjel egyedi látványt nyújtanak – Executive felszereltségtől jár az orr fekete panelje alatti, V alakú betét fűrészfogszerű díszvilágítása. Az utastérben már szinte hagyományosnak mondható a kialakítás, dupla kijelző kerül a műszerfalra, és van néhány fizikai kapcsoló is, amelyekkel gyors elérést kapunk a menüben, például az ülés/kormányfűtés az érintőképernyőről aktiválható. Hasznos a két első ülés közötti, hosszában állítható tároló, amely elég nagy női kézitáskák befogadásához, és több USB-csatlakozót is kínál telefontöltéshez. A minden elérhető extrával felszerelt First Edition tesztautóban még a lábtartós, gombnyomásra kényelmes pihenőhellyé alakuló első ülések is ott voltak, ezek arra hivatottak, hogy a töltés kényszerű várakozása alatt pihenni tudjon az ember. A második üléssorban manuálisan lehet állítani a támla dőlésszögét és elektromosan az ülés helyzetét. Utóbbi a csomagtér növelését szolgálja, papíron szépen hangzik az 587 literes érték, de ránézésre nincs meg: abba beleszámolják a raktérpadló alatt és a kocsi orrában lévő rekeszt is – az első hajtómotor miatt utóbbi olyan kicsi, hogy még egy töltőkábel befogadására sem alkalmas.

Tágas a második sor, az ülőlap szélén van a támladöntés (mechanikus) és hosszanti állítás (elektromos) kapcsolója

Egyedül a kormány mögé rejtett irányválasztó kar elhelyezését kell szokni, egyébként minden kezelőszerv működése ismerős, igaz, néha új funkciókat is elérhetünk. Vegyük például a kormány mögötti füleket, amelyekkel alapesetben az energia-visszatermelés mértékét állíthatjuk (motorfékhatás), de a bal oldali fül tartós húzásával egészen megállásig lassítható az autó, és ilyenkor csak a menetpedál lenyomására indul meg; kézifékkel váltják ki az egypedálos megoldást. A 306 lóerős rendszerteljesítménnyel ajánlatos óvatosan bánni, padlógázra döbbenetes erővel ugrik előre az autó, észnél kell lenni és erősen markolni a kormányt, körforgalomból például az érintőt követve hajt ki. Hullámos útfelületen az elektronika korlátozza a hajtást/energia-visszatermelést, ami pillanatnyi torpanásként érezhető, egyébként jól kezeli az úthibákat az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítással ellátott acélrugós felfüggesztés. A kormányon elhelyezett, forgókapcsolónak látszó, de valójában nyomógombbal lehet választani az autó üzemmódjai között, Eco módban visszafogott gázreakciót kapunk kényelmes felfüggesztéssel, Sport módban megváltozik a gázreakció mértéke és feszes lesz a rugózás – a nagy tömeg miatt ilyenkor sem túl jók a kanyarvételi tulajdonságok, a kormányzás érzéketlen.

Nagyméretű lyuk alakul ki a padlón a hátsó ülés előretolásakor, ide kisebb tárgyak beeshetnek. Nagyon kicsi a hajtómotor feletti első rekesz

Alapáron 58 kWh kapacitású akkumulátorral és hátsókerékhajtással jön a Hyundai Ioniq 5-ös, az induló ár 15 millió Ft, a 72,6 kWh kapacitású telep felára 1 millió, az összkerékhajtásért 1,3 milliós felárat kérnek. Abszolút értékben drága autóról van szó, de a hasonló tudású villanyautókat a konkurenciánál is ennyiért adják. A próbált, nagy akkumulátorral és összkerékhajtással felszerelt autó egy feltöltéssel nagyjából 350 km-es hatótávolságot ígért, ennek realizálása viszont megköveteli az Eco mód használatát.

Látványosak az első-hátsó LED-es lámpák

TETSZETT
• megjelenés, hangulat
• tágas utastér
• erős, kétmotoros hajtás
NEM TETSZETT
• hátsó ablaktörlő hiánya
• berugózásra érzékeny hajtás
• csomagtér több részletben

ÖSSZEGZÉS
Egyszerre találunk a 80-as éveket és az elképzelt jövőt mutató részleteket az Ioniq 5-ösön, amely ezzel a stílussal kitűnik a villanyautók mezőnyéből.

Hyundai Ioniq 5 72,6 kWh AWD
HAJTÓMOTOR ELÖL
Max. teljesítmény: 70 kW/95 LE
Max. forgatónyomaték: 255 Nm
HAJTÓMOTOR HÁTUL
Max. teljesítmény: 155 kW/210 LE
Max. forgatónyomaték: 350 Nm
Rendszerteljesítmény: 225 kW/306 LE
Max. forgatónyomaték: 605 Nm
Hossz./szél./mag.: 4635/1890/1647 mm
Tengelytáv: 3000 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1628/1637 mm
Fordulókör: 12,0 m
Saját tömeg/teherbírás: 2020/520 kg
Csomagtér: 527-1587 l
Akkumulátor kapacitás: 72,6 kWh
Gyorsulás 0-100 km/h: 5,2 s
Max. sebesség: 185 km/h
Átlagfogyasztás (WLTP): 19,0 kWh/100 km
Tesztfogyasztás: 22,1 kWh/100 km
A modell alapára: 14 999 000 Ft (58 kWh, RWD)
A tesztelt verzió ára: 17 299 000 Ft