Bár a Subaru bizonyára megkaphatta volna stratégiai partnere és egyik fő részvényese, a Toyota dízelmotorját is, a „csillagképes” japán márka azonban a végsőkig ragaszkodott hagyományaihoz. Pedig a boxermotorok gyártása terén szerzett több mint négy évtizedes tapasztalat ellenére a gázolajos változat kifejlesztése még nekik is valódi kihívást jelentett. A speciális, egymással szemben fekvő hengerelrendezés miatt a felépítés ugyanis sokkal bonyolultabb, s ennek megfelelően költségesebb is, mint a soros, vagy éppenséggel V-motoroké. A világon elsőként és egyedüliként a Subaru csak azért is megcsinálta!

Sajnos a piaci bevezetés időzítése nem a legszerencsésebb, hiszen a gázolaj ára éppen az egekbe szökött. Persze ez mit sem von le a boxer-dízel értékéből, amely először a középkategóriás Legacyhoz választható, később pedig a Forester és az Impreza is megkapja majd.

Lágyan fut, halkan duruzsol a boxer

Indításkor a boxermotor finoman megrázza magát, ám ezután végtelenül simán, vibrációmentesen jár. Mivel a dugattyúk egymással szemben mozognak, s az ellentétes tömegerők kioltják egymást, ehhez kiegyensúlyozó tengelyre sincs szüksége. Kifejezetten kellemes a motor orgánuma is. Ha valaki nagyon kagylózik, alacsony fordulaton ugyan hallhat némi dízeles csörgést, a fordulatszám emelésével azonban egyre inkább a jellegzetes boxerhang kerül előtérbe. Nem túlzás azt állítani, hogy a négyhengeres dízelek között az egyik legkifinomultabb a Subaru motorja!

Mindemellett kellően acélos a 150 lovas boxer: készségesen reagál a gázadásra, élénken pörög fel, kezdettől fogva megnyerően húz, majd 2000-től teljes erőbedobással dolgozik. Kevesebb mint kilenc másodperc alatt gyorsítja százra, s 200 feletti csúcssebesség eléréséhez segíti a Legacyt. Pedig a sebességváltó csak ötfokozatú, jó hosszúra nyújtott áttételekkel. Emiatt városban ritkán érdemes negyediknél feljebb kapcsolni, ugyanakkor autópályán a 150-160 km/óra számít kényelmes utazótempónak. Gazdaságos a Subaru – tesztünk alatt átlagosan 6,8 liter gázolajat fogyasztott. Ez remek érték egy állandó négykerékhajtású kocsitól, ahogyan a 148 g/km-es CO2-kibocsátás is! Nyomatékosságának köszönhetően lazán, kevés sebességváltással is autózhatunk, egyedül azt nem szereti a boxer-dízel, amikor alapjárat közelében kap erős terhelést, erre hirtelen lefulladással válaszol.

Műszakilag topon van, de ráférne a frissítés

Menetdinamikai szempontból előnyös, hogy a kompakt és lapos boxermotort mélyre építik be, alumíniumblokkjával pedig ez a legkönnyebb kétezres dízel. Így a kocsi súlypontját alacsonyan tartották, s egyáltalán nem érezni orrnehéznek. Feszes hangolású futóművével és állandó összkerékhajtásával agilisan kanyarodik, vizes útfelületen is rendületlenül kapaszkodik a Legacy. Kormányzása pontos, az elektromos rásegítés ellenére kellő mennyiségű visszajelzéssel szolgál, a fékek pedig határozottan lassítják a kocsit, erejük érzéssel adagolható. Nem mintha nagyon hiányozna, de ez a motor igazán megérdemelne egy hatfokozatú váltót, továbbá előnyös lenne automatával is kombinálni.

A Legacy alapvetően egy nagyon jó, megbízható autó, a vezetése és a kezelése teljesen magától értetődő, ösztönös. Igaz, utastere inkább passzentos, mint tágas, az összeszerelési minőség viszont példás, és a funkcionális felületeken a műanyagok is puhák. Mégis, kiváltképp a belsőn érhető tetten, hogy a Legacy felett kissé eljárt már az idő: egy középkategóriás autónak ma már nem így kell kinéznie belül.

Subaruék nagyon komolyan gondolják a dízeloffenzívát, azonos felszereltség esetén a kétezres benzinmotorhoz (150 LE) képest csupán 132 ezer forint a gázolajos felára. Igaz, a boxer-dízel csak a második, Active szinttől választható, így a Legacy 2.0D alapára 7 590 000 forint. Ennyiért gyakorlatilag az összes fontosabb kényelmi és biztonsági tételt tartalmazza, azonban automata kanyarkövetős fényszóró, esőérzékelős ablaktörlő, kulcs nélküli nyitás és indítás, meg a többi modern kütyü felár ellenében sem rendelhető. A Subaru-hívők azonban tudják jól, hogy nem ezektől lesz igazán jó egy autó.