Hazánkban remekül fogy a Qashqai, 2009-ben 1546 darabot értékesítettek! Hazánkban remekül fogy a Qashqai, 2009-ben 1546 darabot értékesítettek!

Az összkerékhajtásnak menetbiztonsági szempontból nyilvánvalóan sok előnye van, de valljuk be, csak a vásárlók töredéke használja ki az előnyét. Papíron persze tökéletesen passzol a Qashqai magas felépítéséhez a terepjárós hajtáslánc, de a kuncsaft szerencsére saját igényei szerint döntheti el, megrendeli-e 650 ezer Ft-ért a 4×4-es hajtást. Merthogy a Qashqai urbánus környezetben érzi magát otthon, a nagy szabad hasmagasság inkább egy-egy padkára való könnyebb feljutást, illetve az autóból való jobb kilátást biztosítja, mintsem azt, hogy úttalan utakra vagy bozótosba tévedhessünk vele. Futóműve sem a rossz viszonyok közé való, hiszen a kisebb úthibákat is a vezető tudtára adja az autó, vagyis a látszat ez esetben csalóka.

Nem túl eredeti és nem is túl minőségi a vezető környezete Nem túl eredeti és nem is túl minőségi a vezető környezete

Ugyanakkor a Qashqai sokkal komolyabb autónak tűnik, mint egy hasonló méretű hagyományos kompakt. Magassága miatt a szubjektív térérzet remek, s ügyes helykihasználásával minden irányban bőséges benne a hely. Csomagtartójával is a családi igények kiszolgálását célozták meg: 410 literes értékével, ideális magasságban lévő rakodóperemével és sarkos kialakításával nagyon jól kihasználható. Sajnos még ez sem tudja feledtetni, hogy a vezetői környezet az izgalmas külsőhöz képest meglehetősen sivár, a színek összeállításán és az anyagválasztáson lenne mit csiszolni. Igen, a külső még mindig remek, s vitathatatlanul az autó egyik legfőbb vonzereje. Ugyan hamarosan átadja a helyét felújított utódjának, ám formája két év után is üde, tálalása teljesen friss.

Jól megy, de ennek megvan az ára
Tesztautónkat 2,0 literes benzinmotor mozgatta, amivel szép menetteljesítményeket produkál a Qashqai. Mind a 140 lóerőt érezni lehet, hatfokozatú manuális sebességváltójával pedig könnyedén beoszthatjuk az erőt, még sztrádatempóról is könnyedén gyorsít, erőlködésnek nyomát sem tapasztaljuk. Csakhogy a modell fogyasztása cseppet sem baráti, vegyes üzemben 9,1 litert mértünk, ami kb. két literrel magasabb, mint az 1,5-ös és 2,0 literes dízeleké.
Persze a benzines hangja egyáltalán nem tolakodó, pörgetve sem szűrődik be zavaróan az utastérbe, ám a mostani üzemanyagárakat figyelembe véve mégse túl racionális választás. Ez a motor már csak azért sem rúghat labdába a hazai piacon, mert 600 ezer Ft-tal drágább a 115 lóerős 1,6-osnál, a teljesítménytöbblet pedig nem akkora, hogy ilyen „súlyos” befektetést megérne. A kisebb benzines és a 2,0 literes változatok között gyorsulásban 1,9 másodperc, míg végsebességben 17 km/óra a differencia.