Csak hagyományosan: manuális sebességváltó, karos kézifék és kerek mutatós (digitális) műszerek. Fotó: Stefler Balázs

Aki kicsit is tisztában van az autóipar jelenlegi irányvonalával, tudhatja, hogy izmos sportmodellt piacra dobni egy hétköznapi kisautóból nem feltétlenül tűnik logikus lépésnek. 10 év alatt óriásit fordult a világ ezzel a kategóriával, gondoljunk csak arra, hogy a zseniális Renault Clio R.S. éppúgy eltűnt, mint a Citroën DS 3 Racing, a Peugeot 208 GTi vagy az Opel Corsa OPC. Akik következetesen kitartanak a nemcsak erős, hanem valóban sportos, akár versenypályán is bevethető kisautók mellett, az a Ford és a Mini, de a szegmensbe most egy nagyon kemény ellenfél érkezett az i20 N képében.

Nagyobb autókat is jól mozgat a 204 lóerős 1,6-os, a 12 mázsás kisautóból pedig egyenesen zsebrakétát csinál

A kizárólag 5 ajtós karosszériával elérhető, törökországi gyártású modellel értelemszerűen a rali-vb-n elért sikerekre utal a gyártó, így aztán a tetőspoiler és a diffúzor annyira agresszív, hogy még a laikusok is az autó után fordulnak. Arról ugyan lehet vitatkozni, hogy egyes részletekkel nem estek-e túlzásba, de az biztos, hogy a Hyundai nem csak a külsőségekre helyezett hangsúlyt. A karosszériát 12 ponton erősítik meg, és alig akad olyan komponens, amit ne dolgoztak volna át, így a rugók, a lengéscsillapítók, a kuplung és a sebességváltó is eltérőek, hogy bírják az extra strapát. És persze a legfontosabb az erőforrás, amely jelen esetben az 1,6 literes, 4 hengeres, turbós benzinmotor. A 204 lóerő önmagában sem kevés, de ami igazán érzékelteti, hogy mennyire combos is az i20 N, az a 304 Nm-es nyomaték, hiszen mégiscsak egy 12 mázsás autóról beszélünk. Mivel egy aránylag kicsi motortérbe szuszakolták be a sokkal nagyobb Hyundaiokban is megtalálható 1,6-ost (persze más hangolással), a hűtésre komoly gondot fordítottak, például külön cirkulációs kör tartja ideális hőmérséklet- tartományban a kiáramló kipufogógázok miatt forró leömlőt. Amúgy is, a kis Hyundai a technika- és gépszerető ember autója: a Virtual Turbospeed Control feltöltővezérlés például lehetővé teszi, hogy nagy tengerszint feletti magasságnál, vagyis ritkább levegő esetén se csökkenjen a teljesítmény. Az sem mellékes, hogy az i20 N gazdagon műszerezett, hiszen az olajhőmérséklet, a turbónyomás és a nyomaték is leolvasható, sőt, a fordulatszámmérő piros mezője annak megfelelően változik, hogy mennyire meleg a motor.

Határozottan fogják a vezetőt és utasát az ülések. Nagyobb termetűeknek erősen passzentosak. A rugózási komfort a második sorban nem éppen magas szintű, de a helykínálat az autó külméreteihez képest több mint korrekt

Persze a lényeg úgyis az, milyen vezetni! A kuplung kicsit kemény, a kormány már alapállásban is kellően „nehéz”, és van egy határozott kezet kívánó váltó, amely ugyan nem etalon, de korrekt darab. Erőből természetesen nincs hiány, a nagyobb gázadást követő minimális gondolkodási idő után veszettül megindul, a 6,2 másodperces 0-100 km/órás sprintidő nagyon is jó érték egy elsőkerék-hajtású géptől. Az i20 N viszont nem azoknak az autója, akiket csak a nyers erő érdekel. A futómű és a kormányzás miatt lesz igazi élményautó a modellből, az elérhető kanyarsebesség, a volán visszajelzései és a szinte nem is létező hajtási befolyás miatt egyértelmű, hogy minden megvan benne, amiért ezt a kategóriát szeretni lehet.

Természetesen a futómű feszessége miatt a komfort terén nem vizsgázik jelesre, ám az ülések oldaltartása remek, és a mezei i20-asénál 40 mm-rel nagyobb, 320 mm-es első féktárcsákkal a lassulásra sem lehet panasz. Megkockáztatom, hogy közúti használatban lehetetlen fáradásra bírni a fékrendszert! A 300 000 Ft-ért elérhető Fun csomag megrendelése azonban amolyan kötelező kör, ugyanis ezért az összegért kapja meg a vásárló a részlegesen önzáró diffit. Egészen bestiális, ahogyan gázadásra fordul a Hyundai, egyedül azzal kell észnél lenni, hogy a hátsó hajlamos elkönnyülni. A Fun csomag további elemei a rajtautomatika, a kipufogóhang-szabályzó rendszer és a Rev match funkció. Utóbbi kettő azért fontos, mert a turbó sziszegése mellett a visszaváltásoknál tapasztalható gázfröccs is egészen remek hangulatfokozó!

320 mm-es első féktárcsák lassítják az újdonságot

Az i20 N esetében ugyanazt az árpolitikát követi a Hyundai, mint a nagytestvér i30 N-nél, vagyis kicsit a konkurensek alá lőttek. A 7 999 000 Ft-os indulóár azt jelenti, hogy még a Fun csomag megrendelésével is 110 000 Ft-tal olcsóbb, mint az elsőszámú vetélytársnak tekinthető Ford Fiesta ST. Amellett, hogy az ár versenyképes, a fenntartási költségek sem ígérkeznek egetverőnek, hiszen a fogyasztása némi élményautózással is 8-9 l/100 km-es környékén tartható, és az is fontos, hogy sportmodell létére az i20 N nem igényli a 100-as oktánszámú üzemanyagot. Mint minden Hyundai esetében, az 5 éves, kilométer-korlátozás nélküli garancia itt is erős hívószó, ugyanakkor erre a szegmensre abszolút igaz, hogy a vásárlójelölteket elsősorban egy jól sikerült próbakör győzheti meg.

Van itt minden, mint a búcsúban! A méretes diffúzorral, a tetőspoilerrel és az alsó prizmacsíkkal igencsak feltűnő az i20 N

TETSZETT
• izmos, pörgős motor
• kézi sebességváltó
• helykínálat
NEM TETSZETT
• nagy fordulókör
• komfort a második sorban
• sávtartó működése

ÖSSZEGZÉS
A mai autóipari trendeket ismerve különösen üde foltnak számít a piacon az i20 N, amely semmilyen tekintetben nem okoz csalódást. A vezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a sportosság kompromisszumokat követel, de az élményautós műfaj már csak ilyen!

Hyundai i20 N
Összlökettérfogat: 1598 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
Max. teljesítmény: 150 kW (204 LE) 5500-6000/perc
Max. forgatónyomaték: 304 Nm 1750-4500/perc
Hossz./szél./mag.: 4075/1755/1450 mm
Tengelytáv: 2580 mm
Fordulókör: 10,5 m
Saját tömeg/teherbírás: 1190/430 kg
Csomagtér: 352-1165 l
Üzemanyagtank: 40 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 6,2 s
Max. sebesség: 230 km/h
Átlagfogyasztás: 6,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 158 g/km
A modell alapára: 7 999 000 Ft