Több kollégát, barátot és Peugeot-tulajt is megkérdeztem az 508-as formavilágával kapcsolatosan. A rögtönzött felmérés résztvevői két táborra szakadtak, az egyik oldal krokodilkönnyeket hullatva siratta a gömbölyded, cicaszemű 407-est. A többiek azonban elégedetten könyvelték el, hogy a Peugeot designja nagyban kezd hasonlítani a német húzómodellekéhez.

Az igazság pedig valahol félúton található, jómagam vártam már, hogy a 407-es hacukájának búcsút intsenek, de a jóval merészebb 508-ast nem árt kicsit nézegetni, „emészteni”, mielőtt a szívünkbe zárnánk. A markáns hűtőmaszk, az orron díszelgő Peugeot-felirat, a méretes oroszlánlogó és a varázslatosan szép lámpatestek öntudatos pofát kölcsönöznek az 508-asnak. Nálam a C-oszlop utáni rész és a hátsó megítélése kissé döcögős, hatásosak a karmolásszerű függőleges lámpakiosztások, a farkérdésnél én azonban a harmonikusabb – és nem utolsósorban praktikusabb – hátsójú kombit részesítem előnyben.

Kicsit sok a gomb a kormányon és a műszerfalon, ennek ellenére hamar kiismerhető a környezet. Az anyaghasználat és az összeszerelési minőség dicséretes Kicsit sok a gomb a kormányon és a műszerfalon, ennek ellenére hamar kiismerhető a környezet. Az anyaghasználat és az összeszerelési minőség dicséretes

A kabin atmoszférája abszolút prémium-színvonalú, a puha, gusztusos kiképzésű, érintésre kifejezetten kellemes felületek nagyon meggyőzők. Nincsenek kirívóan olcsó, kemény hatású blokkok, az összeszerelés gondos, az illesztések pedig mindenhol precízek – mekkora ugrás ez a néhol kissé slendrián elemekkel operáló 407-es után! A műszerfal és a kormány gomberdejének kiismerése némi időt vesz igénybe, nagy trükkök nincsenek, illetve mégiscsak akad egy. Ez pedig nem más, mint a motorindító és -leállító gomb, melyet szokatlan helyre, a kormánytól balra helyeztek el, ide került az elektromos rögzítőfék kallantyúja is.

140 lóerős dízel és 6 l/100 km-es fogyasztás

Az indításhoz elég egyszer megérinteni a startgombot, miközben a kuplungot és a fékpedált nyomva tartjuk. Szolid dízelhanggal kel életre a 2,0 literes HDi, melynek elenyésző zaja néhány kilométer után háttérbe szorul. Menet közben a kulturált járású gázolajos szinte a benzinmotorok csendességével vetekszik, az ideális fokozatra váltósegéd figyelmeztet, start-stop rendszer azonban nem jár hozzá, az csak a típuson belüli takarékbajnok, az 1.6 e-HDi (112 LE, 6 900 000 Ft) sajátja.

Az indítógomb mellett az elektromos rögzítőfék kapcsolója Az indítógomb mellett az elektromos rögzítőfék kapcsolója

A 140 lóerős HDi sem az erőnek, sem a nyomatéknak nincs híján, utóbbi 320 Nm, mely ideiglenes túltöltéssel – például előzéskor – 340 Nm-re csúcsosodik. A hatgangos váltó átlagos darab, kicsit hosszú úton mozog a kar, nem szereti a szerkezet a gyors kapcsolásokat, de ettől eltekintve nem lehet rá komolyabb panaszunk. Az áttételezése remek, a nagy és korán jelentkező nyomaték jóvoltából már 1700 környékén magasabb fokozatba lehet kapcsolni, ekkor sincs lefulladási hajlam vagy zavaró rángatás, drasztikus erőtlenség. Autópályára kiérve 130 km/óránál 2200 környékén jár a fordulatszámmérő mutatója, ami jó hatással van a zajszintre és a pénztárcánkra is. A 6,0 literes tesztátlag a valóban vegyes használati körülmények és a gyakran négy fővel megtett utazások tükrében baráti.

Vetített kijelző, rajta a fontosabb információk Vetített kijelző, rajta a fontosabb információk

A kormányzás kényelmesen közvetlen, a futómű ideális egyveleget alkot a komfortos és a dinamikus beállítások között. A kanyarvadászok üljenek át a kettős keresztlengőkarokkal felvértezett első futóművű GT-kivitelbe, a normál, hétköznapi használathoz azonban tökéletes az egyszerűbb és olcsóbb MacPherson rendszerű kialakítás. A PSA-csoport harmadik padlóváza hosszú tengelytávja révén nemcsak tágas kabinkialakítást enged meg, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a korábbinál rövidebb első és hosszabb hátsó túlnyúlást alkalmazzanak.

Használat közben több gombot eltakar a kihúzható palacktartó Használat közben több gombot eltakar a kihúzható palacktartó

A 407-eshez képest 9,2 cm-rel nőtt a tengelytávolság, az első rész 4,3 cm-rel lett kurtább, miközben az 508-as szedán kivitele átlagosan 25 kg-mal vált könnyebbé. A súlyfaragás hátterében az erős, ellenálló, ugyanakkor könnyű magnézium és alumínium, valamint a nagy szilárdságú acélötvözetek alkalmazása áll. A 2.0 HDi változatnál maradva az 508-as konkrétan 75 kilóval lett slankabb, mint ugyanilyen aggregáttal forgalmazott elődje, miközben a hossza 10,1 centivel nőtt!

Kabinmustra, a literek nyomába eredünk

A jelentős méretgyarapodás az autó minden porcikáján érezhető, elöl és hátul gyakorlatilag akkora a hely, mint a Peugeot korábbi nagykategóriás limuzinjában, a 607-esben. A sofőr akár masszázsfunkcióval felvértezett fotelt is kérhet, az ülések elektromosan, tág határok között állíthatók. Akadnak rekeszek szép számmal, 1,5 literes palack gond nélkül befér az első ajtózsebbe, a hátsóba félliteres, s a könyöklő alatt is pakolós rész bújik meg. A kesztyűtartó gombnyomásra nyílik, nem különösebben széles, viszont igen mély. A középkonzolból dupla pohártartó hajtható ki, amellyel kapcsolatban rögtön két ellenvetésem is lenne. Az egyik, hogy használata során számos fontos gomb (pl.: vészvillogó, központi zár) nem érhető el és a navigáció monitorja sem látható tökéletesen. A másik, hogy a gyorséttermeknél vásárolható fedeles poharakból erős fékezéskor kilöttyenhet az ital, ami egyből a középkonzolra folyik…

Rendesen elférni a második sorban. A könyöklő mögött sílécalagút, középen pedig a négyzónás klíma vezérlőpanelje található Rendesen elférni a második sorban. A könyöklő mögött sílécalagút, középen pedig a négyzónás klíma vezérlőpanelje található

A navigáció monitorja 7 colos, az utasítások megjeleníthetők a központi „egérmonitoron” és a vetített kijelzőn is. Utóbbi a vezető előtti pult tetejéből bújik elő, a tükröződésmentes, átlátszó, füstszínű polikarbonát lemezen a fontosabb információk (pl.: sebesség, tempomat beállításai) jeleníthetők meg. A kijelzőt csak a sofőr látja, előnye, hogy vezetés közben nem szükséges az útról levennie a tekintetét. A második sorban tisztességesen elférni, a lábtér kifejezetten nagyvonalú, a lejtős tetőív dacára a fejtér is normál méretű. Okos húzás, hogy a középkonzol hátranyúló része középen elkeskenyedik, ezzel némi plusz lábhelyet és sík padlót biztosítva az odakényszerülő utasnak. Az árnyékolás vagy éppen a diszkréció jegyében a második sorban hátsó és oldalsó rolók is elhúzhatók.

A típusnév nulláját megnyomva is nyitható a hátsó ajtó A típusnév nulláját megnyomva is nyitható a hátsó ajtó

A csomagtér szerencsére nőtt, az előd 407 literjével szemben teljes értékű pótkerék esetén 473 literrel lehet gazdálkodni, azonban ebben az osztályban a fél köbméteresnél kisebb hátsó átlag alattinak számít. A raktérfedél az utastérből, a típusszám „0” gombjával és a kulccsal is nyitható. Kár, hogy a poggyásztér kissé zegzugos, a berakodónyílás eléggé keskeny, bővítésnél pedig a merevítések szűkítik az átjárót. A támla osztva dönthető, a hátsó könyöklő mögött sílécalagutat találni. A kényelmes utazást és vezetést számos berendezés támogatja. Nem hétköznapi dolog a négyzónás klímarendszer, a kulcs nélküli zárnyitás és motorindítás, valamint az adaptív távfény sem. Utóbbi a váltó mögé helyezett, egyszerűen kezelhető központi vezérlőegység mellől aktiválható. Működését a belső tükörházba épített kamera vezérli, mely a közlekedési és fényviszonyoknak megfelelően automatikusan kapcsolgatja a távfényt. A rendszer hatása éjszakai vezetésnél valóban áldásos, tompítottról reflektorra gyorsan vált át és vissza, egyedül akkor tapasztalható némi megtorpanás, amikor éles kanyarban futunk össze szembeforgalommal.

Normál pótkerékkel 515 literről 473-ra csökken a raktér térfogata Normál pótkerékkel 515 literről 473-ra csökken a raktér térfogata

A sofőr hasznát veheti a dombsegédnek, de a parkolóhely-bemérő is ötletes, hiszen 20 km/óránál kisebb tempóval csorogva, az első-hátsó radarokra támaszkodva és az irányjelzőt használva felméri a párhuzamos szabad helyek nagyságát. Értelemszerűen annál a „lyuknál” jelez, amelyről úgy gondolja, hogy befér az autó, a konkurensek parkolóasszisztensei azonban önállóan képesek beparkolni, amire az 508-as nem képes. Ellenben van egy olyan aduja, amely különösen a flottaüzemeltetők szemében érhet aranyat, ez pedig a 30 000 km-es vagy 24 hónapos szervizperiódus. Az 508 2.0 HDi 7,49 milliótól érhető el, a hatfokozatú automatával kombinált változat felára azonban markáns, 745 000 forint.

A méretes kasztnihoz bizony elkél a parkolóradar, kecses a fedél szélébe integrált szolid spoiler A méretes kasztnihoz bizony elkél a parkolóradar, kecses a fedél szélébe integrált szolid spoiler

Tetszett
újszerű design
kabinméret
anyaghasználat
motor

Nem tetszett
zegzugos raktér
automata felára

Összegzés
A kiöregedett 407-es utódja minden téren felveszi a versenyt a kategória német vagy japán éllovasaival, az 508-as ára az arany középutat testesíti meg. A 2,0 literes dízellel mind családi, mind üzleti célra tökéletes választás lehet e típus.

Peugeot 508 2.0 HDi
Összlökettérfogat: 1997 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 103 kW (140 LE) 4000/min
Max. forgatónyomaték: 340 Nm 2000/min
Hossz./szél./mag.: 4792/1853/1456 mm
Tengelytáv: 2817 mm
Fordulókör: 12,3 m
Saját tömeg/teherbírás: 1430/635 kg
Csomagtér: 473/1381 l
Üzemanyagtank: 72 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,8 s
Maximális sebesség: 210 km/h
Fogyasztás város/országút: 6,4/3,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,0 l/100 km
CO2-kibocsátás: 125 g/km
Alapár (1.6 2TR, 120 LE): 6 290 000 Ft
A tesztelt verzió ára: 7 490 000 Ft