Kedvesemmel és egy baráti párossal Horvátországba készülődtünk a nyárutón. Amíg a lányok a vakációhoz nélkülözhetetlen holmik végtelenül hosszú listáját állították össze, addig mi nagy egyetértésben megtárgyaltuk, hogy egy dízelmotoros egyterű felelne meg legjobban az utazáshoz. Abban a társaság és a csomagok egyaránt kényelmesen elférnek, a fogyasztás és az üzemanyag ára kedvezőbb, ráadásul egyetlen tank gázolajjal gond nélkül eljuthatunk a megközelítőleg 550 kilométerre fekvő Rab szigetéig. Micsoda véletlen, arra a hétre éppen az Opel kisebbik buszlimuzinját, a Merivát “nyertem meg” tesztelésre, mégpedig az 1.7 CDTi erőforrással – bárcsak a lottó ötös jönne be így!

Hátsó szándék

Akárhogy is próbáltak a “rakodómunkások” kifogni a csomagtartón, két behemót bőröndöt, meg néhány szatyor elemózsiát simán elnyelt az alaphelyzetben 350 literes tér. Nagyobb fejtörést okozott számomra, miként vegyem rá jól megtermett cimborámat, hogy hátul utazzon… A legtöbb autóban ilyenkor valóságos panaszáradatot zúdít ránk, márpedig ettől szerettem volna megkímélni mindannyiunkat. Az Opel Flex Space üléskoncepciója azonban megoldotta a problémát: a barátom először csak bambán nézett, amikor a padlóba süllyesztettem a középső ülést, de már kezdett felderülni az arca, amikor a két szélsőt hátrább és

beljebb csúsztattam, végül a tetőkonzolba épített DVD-lejátszó teljesen meggyőzte arról, hogy neki bizony hátul a helye. (Szükség esetén a többi ülés szintúgy a padlóba hajtogatható, így akár bútort is szállíthatunk a kocsival.) Az üdítőknek és apróságoknak könnyedén helyet találtunk, hiszen a Meriva bővelkedik a jól használható, ötletes rekeszekben, hátul pedig a ledöntött középső támlára kapcsolható tárolódoboz a könyöktámasz és az italtartó funkcióját is betölti.

Hosszú útra való

Végre indulhatunk! Miközben a budapesti csúcsforgalomból próbáltunk kievickélni, némi aggodalommal töltött el a meglehetősen feszes rugózás. Gondoltam is magamban, nem lesz valami kényelmes túránk, ha a romos utakból csupán a kisebb hibákat képes kiszűrni a kocsi. Szerencsére országúton és autópályán komfortosabbnak bizonyult a Meriva, később pedig bizonyította, hogy nemcsak hátránya, hanem előnye is van ám a “keménykedésnek”. Egészen jól muzsikált viszont a motor. Igaz, hangjával azonnal tudtunkra adta gázolajos mivoltát, ám egyenletes tempónál kisimult a hangja, s egészen 150 km/órás sebességig – a szélzajjal együtt – megbújt a háttérben. A fedélzeti számítógép közben örvendetesen alacsony, hat liter alatti átlagfogyasztásról tájékoztatott. Rijekánál letértünk a tengerparti útra, hogy megszakítsuk az autópályát szegélyező vidék szürke egyhangúságát. A különféle erősségű kanyarokkal bőven megtűzdelt szakaszon kissé körülményes volt a teherautók és kamionok előzgetése, ám a látvány mindenért kárpótolt, az autó erőtartalékaira és rugalmasságára pedig bizton számíthattunk. Csupán arra kellett ügyelni, hogy a lendületvétel érdekében alkalmanként ajánlatos visszakapcsolni, mert 2000-es fordulat alatt szeret lustálkodni a motor, a forgatónyomaték igazából csak ezután érkezik. A kígyózó aszfaltcsíkon nemcsak az erőforrás, hanem a futómű és a fékrendszer is bizonyíthatott! A vetélytársakhoz viszonyítva enyhének számító karosszériadőléssel és jóindulatú alulkormányozottsággal fordul, egyértelműen jelzi, amikor elértük képességei határát. Jól adagolható a négy darab tárcsafék ereje, tapasztalatom szerint fokozott igénybevételnél sem veszítenek jelentősen hatásfokukból. A blokkolásgátló szériafelszerelés. A közelben található Krk szigetét híd köti össze a szárazfölddel, Rabra viszont kompon lehet átkelni. Itt megmutatkozott a Meriva kompakt méreteinek előnye is: amíg egy olasz rendszámú luxuskabriónak megálljt parancsoltak, addig a Merivának helyet tudtak szorítani a zsúfolásig megtelt hajón. A jó körkörös kilátásnak köszönhetően pedig szűk helyre is bárki könnyedén beparkolhat (azért a vaskos A oszlop valamennyit kitakar a képből).

Spórolási lehetőség

Érzelemmentes formaterve és komor utastere ellenére az együtt töltött kilométerek alatt rendkívül kellemes benyomást tett rám a dízel Meriva. Aki a sorokat olvasva hasonlóképpen érez és a tettek mezejére kíván lépni, annak legalább 4 159 000 forintot kell elkülönítenie. Ennyi ugyanis az Essentia alapkivitel ára, melyből 420 ezer forintot spórolhatunk, amennyiben beérjük a megegyező lökettérfogatú, de 25 lóerővel gyengébb változattal.