Egy autó vagy kabrió, vagy kupé – gondolhatnánk, a működőképes áthidaló megoldásra itt van azonban a Mercedes–Benz SLK példája, amely hűen demonstrálja a kasztniépítésben és a variációs megoldásokban rejlő lehetőségek sokrétűségét. A recept később a kiskategóriában is bevált (lásd Opel Tigra TwinTop és Peugeot 206 CC), majd pár évvel ezelőtt a Renault és a Peuegot is elérkezettnek látta az időt arra, hogy kompakt modelljeiből is készítsen ilyen mutációt. A 307-es és a Mégane CC-je az alsó-középkategória kupé-kabrióinak tavaszát jelentette, hiszen immár az Opel is porondra lépett az Astra hajtogatós keménytetősével, rövidesen jön a Volkswagen Golf-átirat EOS, s a küszöbön toporog a Ford Focus CC-je is.

Calibra-emlék

Az Astra TwinTop (ikerfelső/ikertető) csukott állapotú sziluettje szinte kísértetiesen hasonlít az egykor bálványozott Calibra vonalaira, ami nem véletlen, a tervezők ez irányú törekvése határozott cél volt. Mi több, a gyári sajtóanyag egyszerűen csak a “kabriók kupéjának” nevezi a legifjabb Astra-családtagot. A szemrevaló újdonság a GTC megerősített alapjára épül, a csavarodási merevség például 30 százalékkal jobb, mint a tavaly decemberben kifutott előző Astra Cabrióé. A nyitott tetejű autóknál kritikus borulási biztonságot a masszív szélvédőkeret mellett a hátsó fejtámlák mögötti aktív bukócsőívek is növelik, sőt a mechanizmus csukott tetővel bekövetkező balesetnél is működik. A tetőszerkezet három elemből áll, az ügyes mozgatószerkezet pedig gyorsan (26 másodperc) és helytakarékosan dolgozik. Kupéállapotban jól kihasználható, 440 literes a csomagtér, behajtogatott tető esetén azonban ennek több mint a fele “elvész”, a maradék 205 liter azonban még így sem rossz, két személy hétvégi holmijának talán éppen elég. Hogy ne legyen bosszúság, s ne igényeljen újabb tetőfelcsukást, ha elfelejtettünk valamit betenni a poggyásztérbe, az Easy Load rendszer segítségével egyszerűen utat nyerünk a tetőlapok alá. Egy gomb megnyomásával 25 centivel megemelkedik a már összehajtogatott, a kocsi farában lapuló tetőszerkezet, így mód van a kisebb tárgyak utólagos elhelyezésére.

Erős kezdés

Az Opel Astra TwinTop gazdag alapfelszereltséggel és opciók széles palettájával kezdi karrierjét, a modellválasztás igények szerinti megoldásait pedig négyféle benzinmotor és egy dízelüzemű egység segíti. A nemzetközi menetpróbán az 1,8-as 140 lóerőst, az erősebb turbóst, valamint a gázolajost volt alkalmunk vezetni. A motorok hozzák a paramétereik alapján elvárt teljesítményt, a kissé ólomléptű 1,8-as a pörgős üzemmódot kedveli (ez adja le maximális teljesítményét a legnagyobb fordulatnál), komótos tempóban azonban szolid fogyasztással kompenzál. A 200 lovas csúcsmotor robbanékony tulajdonságokkal ruházza fel a rüsselsheimiek kupé-kabrióját, gyorsítóképessége és

dinamikája bőségesen elegendő, sőt már-már túlmotorizáltnak hat. Nyitott tetős autózásnál úgysem a lóerők dominálnak, ilyenkor sokkalta fontosabb a jó útvonalválasztás és a felhúzott oldalablakokkal kellemesen szélcsendes utastér (kb. 110-120 km/óráig). Korábban szinte eretnekségnek számított sportos kasztniba dízelmotort építeni, de ahogy más modelleknél, úgy itt is jól működik a különös házasság. Az Astra TwinTop a kezdeti tapasztalatok alapján talán a rugalmas, diszkrét hangú és takarékos dízelmotorral a legharmonikusabb – ehhez jön még a több mint 800 kilométeres hatótávolság…

Fogadtatás

Mint minden újdonságot, a Opel nagyobbik kupé-kabrióját is az ára sorolja majd be a piaci riválisok közé, a design és a technika ettől függetlenül kialakítja saját rajongótáborát. Németországban 23 650 euró lesz az alapár, a hazai “belépőről” azonban csak május derekán adnak tájékoztatást a General Motors illetékesei. A Peugeot 307 CC és a Renault Mégane CC egyaránt 110 lóerős, 1,6-os benzinese 5,6 illetve 5,4 millióba kerül, ettől az ársávtól pedig vélhetően az Astra TwinTop sem szeretne eltávolodni.