A közelmúlt és a jelen, a két autónemzedék különbözőségét jól érzékelteti az akkori és a mostani menetpróba útvonala: 1991-ben olyan sáros, sziklás szakaszt iktattak be, amely kellő alkalmat adott a Frontera valóban jó terepjáró képességének megcsillogtatására, idén viszont az Athén feletti hegyekben kanyargó köves, de akár Corsával is jól járható dózerút jelezte, hogy az Antarát már enyhébb kalandozásra szánták. Ennek oka egyszerűen az, hogy ilyen autóra van igény. Európában 1998 óta háromról hat százalékra nőtt a szabadidő-autók és crossoverek részesedése – főképp a gyermekes, aktív családok és a szabadtéri sportok kedvelői szállnak át ilyen sokoldalú, praktikus, ugyanakkor mutatós járműre.

Az Antarával az Opel vezető szerepet akar játszani ezen a növekvő piacon, amelyet eddig az Európán kívüli gyártók uraltak. Az első teljes értékesítési év, 2007 folyamán 40 ezres darabszámot vár, illetve azt, hogy a vevők felét más márkáktól csábítja majd át.

Kiszámítottan más

A Chevrolet Captivával közös műszaki alapra épülő és azzal együtt Dél-Koreában gyártott Antara számít a rangosabb modellnek, amit a látványosabb design hangsúlyoz. Az alsó rész – sárvédő, küszöb, lökhárító – kimondottan masszív, a felső könnyedebb, elegánsabb. Márkaidentitásról a motorháztetőbe „vasalt” él és a nagy formátumú villámemblémát hordozó keresztdíszléc gondoskodik, frissességről pedig például az első sárvédők kopoltyúja, benne oldalvillogóval. A belső környezet középkategóriájú személyautót idéz, a sportosan formált ülések viszont a dinamikus szabadidőautó-jelleget erősítik. Valamennyi műszer és kezelőszerv ésszerűen, áttekinthetően helyezkedik el, középen nagy információs kijelző látható. Jellegzetes a három nagy, kerek szellőző és a kézifék markáns fogantyúja is.

Aszfaltra, földútra

Az elöl MacPherson rendszerű, hátul négylengőkaros futómű a Vectráéra és a Signuméra emlékeztet. Az alap gumiméret 225/70 R 16-os, de az Antara Edition kerékmérete 17, az Antara Cosmo csúcsmodellé pedig 18 col. Az Antara normál esetben fronthajtású, de szükség esetén villámgyorsan és fokozatmentesen áll be akár 50:50 százalékos nyomatékarány a két tengely között. Erről a hátsó hídnál elhelyezett, elektronikus felügyeletű, elektromágneses működtetésű és elektrohidraulikusan ható tengelykapcsoló gondoskodik. A kompakt és könnyű összkerékhajtást teljesen integrálták az ABS és az ESP vezérlésébe, így minden menethelyzetben, például erőteljes gyorsításkor, támogatja a vezetőt.

Négyféle motor

Az újonnan kifejlesztett, 150 lóerős 2.0 CDTI mellett hamarosan megjelenik a 127 lóerős változat is. Jellemzőjük a közös nyomócsöves befecskendezés (1600 bar), az alumínium hengerfej és a változó geometriájú turbófeltöltő. Mindkettő alapfelszerelése a karbantartást és adalékanyagot nem kívánó koromszűrő. A csúcsdízel nemcsak a széria ötfokozatú manuális váltóval rendelhető meg, hanem szintén ötfokozatú automatával is. Én a menetpróbán az előbbivel próbáltam ki – kellemes útitársnak bizonyult, de mivel mérsékelt tempót tartottunk, úgy vélem, hogy a fedélzeti számítógép adata szerint 9,9 literes fogyasztás lehetne valamivel szerényebb is.

Az ECOTEC benzines családból a 2,4-es négyhengeres az alap, 103 kW/140 LE teljesítménnyel, két felülfekvő vezértengellyel, egy kiegyensúlyozó tengellyel és elektronikus gázadással. Ez most nem szerepelt, a 3,2 literes V6-os viszont igen, Active-Select funkciójú ötfokozatú automatával. E komfortos hajtómű persze még szomjasabb, a kijelző 14,9 litert mutatott, ami egyben annyit jelent, hogy a hatótáv csak körülbelül kétharmada a dízelének.

Gazdag alapfelszereltség

Az alapfelszerelésből mindenekelőtt a kipörgésgátlós összkerékhajtás, a kanyarodási fékszabályozással kiegészített elektronikus menetstabilizáló (ESP), a lejtmenet-szabályozó(DCS), valamint a borulásvédelem (ARP) érdemel említést. A dízeleket koromszűrővel és Quickheat kiegészítő fűtéssel látják el. Az alaphelyzetben csupán 370 literes, de lehajtott hátsó üléssel 865, tetőig pakolva 1420 literre növelhető térfogatú csomagtérben az Astrából és a Vectra Caravanból ismert FlexOrganizer tartja rendben a holmit, két kerékpárt pedig a hátsó lökhárítóba láthatatlanul integrált „Flex-Fix“ külső csomagtartón lehet elhelyezni. A vevők bizonyára éppoly nagyra értékelik majd ezeket az ügyes megoldásokat, mint az Antara jó általános minőségét, rendes kidolgozását és masszív felépítését.