Karakteresebb és puhább a Vitara műszerfala, a hibrid rendszer folyamatábráját is látványosabban jeleníti meg. Fotó: Stefler Balázs és Balogh Bence

Senkinek nem kell bemutatni a magyar piac két legnépszerűbb autóját, hiszen kelendőségük miatt rengeteg fut belőlük a hazai utakon. Mi is egyetértünk a vásárlók szimpátiájával, hiszen korábban mindkét szabadidő-autóval pozitív tapasztalatokat szereztünk. Idén ismét megújult a kínálat, az 1,6 literes, szívó benzines és a szintén 1,6 literes dízel után az 1,0 literes, turbós benzines is kikerült a választékból, az egyik legjobbként számontartott, 1,4 literes turbómotor pedig mostantól csak 48 voltos lágyhibrid hajtással készül.

Csak az SX4 S-Cross kap kétzónás digitális klímát, ráadásul alapáron!

A szigorodó európai szabályozás miatt szükségessé vált fejlesztés előnyökkel és hátrányokkal is jár. Kezdjük a rossz hírrel, az új rendszer teljesítménye 9%-kal csökkent, viszont a négy henger és a 135 lóerő továbbra is előnyösnek számít a kategóriában. Szintén negatívum, hogy a plusz technika beépítésével a vételár is emelkedett, áprilistól mindkét modell egységesen 5 140 000 Ft-tól indul – a GL szint azért tért vissza, hogy az áremelés mellett kedvezőbb lehessen az alapár. Ezeken kívül nem vitás, hogy a hibrid SX4 S-Cross és Vitara is csupa előnyös tulajdonsággal gyarapodott! Akit lelombozott a csökkentett csúcsteljesítmény, azt biztosan meggyőzi majd a 15 Nm-rel megnövelt nyomaték, hiszen előnye a gyakran használt fordulatszám-tartományokban érezhető. Hajtani ugyan nem tudja az autót, de a 13,6 lóerős villanymotor nagyobb igénybevételnél, tehát ahol a benzinmotor viszonylag rossz hatásfokkal működik, besegít a hajtásba, ezzel 10–20%-osra becsült fogyasztáscsökkenést produkálva. A nagyobb, 48 voltos akkumulátort a gördülési és a fékezési energia visszatáplálásával tölti, ezért a használat során semmilyen új tennivalóval nem terheli a sofőrt. Összehasonlításunk során elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mit tud a japánok lágyhibrid technológiája a gyakorlatban. Mivel a Suzukik jellemzően takarékosak, az új rendszertől csak annyit vártunk, hogy a korábbi, tisztán benzines hajtásláncnál kedvezőbb fogyasztási adatot produkáljon.

Érezhetően, de nem bántóan kisebb a hely a Vitarában. Nagyra nyílik a GLX Panoráma szinten járó üvegtető

Mindkét tesztautó a hatfokozatú kézi váltóval és kapcsolható összkerékhajtással, illetve egyforma téli gumikkal felszerelve érkezett hozzánk, mindkettővel ugyanazt a városi, országúti és autópályás szakaszt tartalmazó útvonalat tettük meg azonos sofőrrel, közel egyforma forgalmi és időjárási viszonyok mellett, betartva a KRESZ előírásait. A fehér SX4-S-Cross 6,2, az arany Vitara 5,9 literes átlagot produkált, majd a hagyományos tesztprogram végén is 0,3 literes különbséget mértünk. 6,5 illetve 6,2 literes átlagukkal nemcsak a korábban tesztelt összkerékhajtású, hanem a pusztán elöl hajtó elődeik fogyasztását is lepipálták, ami a 25 kg-os súlytöbblet miatt említésre érdemes. Bár nagyon hasonlóak, a két típus méretei különböznek, az SX4 S-Cross 125 mm-rel hosszabb, 10 mm-rel szélesebb, 25 mm-rel alacsonyabb, tengelytávja 100 mm-rel hosszabb a Vitaráénál, utóbbi alapfelszereltség esetén 20, csúcsváltozatban 10 kg-mal könnyebb, ami önmagában is elég indok a 0,3 literes különbségre. Ezenkívül a fehér autóban alig 1000, az aranyszínűben viszont közel 3000 km volt a próba kezdetén.

Tágasabb hátsó sorát könyöklővel teszi teljessé az SX4 S-Cross

A két szabadidő-autó közötti különbség a formaterven kívül az utastér használhatóságán és az autók vezethetőségén is észrevehető. Házi felmérésünk szerint van létjogosultsága a két hasonló tudású autónak a márka kínálatában, ugyanis az SX4 S-Cross formája inkább a nők, a Vitaráé inkább a férfiak ízlésének felel meg. A méretkülönbség miatt hátul tágasabb az SX4 S-Cross, a csomagtartója 55 literrel nagyobb. Hosszabb tengelytávja stabilabb útfekvésén is érezhető, cserében a Vitara fordulékonyabb.

A Suzuki jelenleg két különböző lágyhibrid hajtásláncot kínál, az Ignis és a Swift 12 voltos, az SX4 S-Cross és a Vitara 48 voltos rendszert használ. Utóbbi hatékonyabb, de drágább is, a nagyobb teljesítményű, 48 voltos akkumulátor mellett inverter és egyenáramú átalakító is jár hozzá, a hajtásba besegítő, 13,6 lóerős, 53 Nm nyomatékú villanymotor szíjjal csatlakozik a belső égésű motorhoz. A gördülési és fékezési energia visszatáplálása során megnövekszik a modern turbósoknál egyébként érezhetően gyenge motorfékhatás, erről a folyamatról egy felvillanó ikon tájékoztat. Ezenkívül a start/stop rendszer is finomabban indítja újra a motort, ugyanis ezt a feladatot is a villanymotor végzi el az önindító helyett

A lágyhibrid hajtás nem igényel az eddigitől eltérő vezetési stílust, de ahogy a váltásra figyelmeztető nyilak mutatják, a korábbinál alacsonyabb fordulaton működik optimálisan az 1.4 BoosterJet motor. Akár már 1000-1500-as fordulatszám-tartományban is terhelhető, és a fogyasztási adatok szerint nem érdemes az autót felülbírálni. Igaz, emiatt gyakran kell kapcsolgatni, de megéri! Hatfokozatú kézi váltója sztrádatempónál is alacsony fordulatot garantál, viszont továbbra sem tartozik a legfinomabban működő japán szerkezetek közé. Kissé akadósan kapcsolható, ez a jelenség bemelegedés után csökken, ráadásul a két autóban sem egyforma mértékben tapasztalható. Ettől függetlenül a bőséges teljesítménynek, a dízeles nyomatéknak és a kis tömegnek hála még mindig élmény vezetni a Suzuki két esztergomi modelljét. A vezető hamar megtalálja a helyét a kormány mögött, japánosan eltalált az ergonómia, praktikus az utastér elrendezése, jó az ár/érték arány. Hogy pontosan mennyire, arról meggyőződhetünk az árlistát fellapozva.

Nem csak centire nagyobb, a csomagtartója is tágasabb, mint a Vitaráé. A GL+ festett, a GLX polírozott 17 colos könnyűfém felnit kap

A gazdag alapfelszereltség többek között LED-es első-hátsó lámpát, első és hátsó ködlámpát, 16 colos acélfelni-garnitúrát, hét légzsákot, négy elektromos ablakemelőt, digitális, kétzónás (a Vitarában csak egyzónás) légkondicionálót, négy hangszórós, MP3-at lejátszó, Bluetooth-t kezelő rádiót, adaptív tempomatot, multifunkciós kijelzőt, magasságában állítható vezető- és utasülést, emelkedőn elindulást segítő rendszert, illetve DSBS vészfékasszisztenst (az SX4 S-Cross esetében RBS vészfékasszisztenst) tartalmaz. A Hybrid Pro ajánlat keretében 3+7 év vagy 200 000 km garancia érvényes mindkét esztergomi Suzukira. A teljes körű garancia lejárta után a motor, a váltó, a turbófeltöltő és a hibrid rendszer elemei élveznek védettséget.

Rövidebb tengelytávja miatt fordulékonyabb a Vitara. A frissítésnél új hátsó lámpákat kapott, a lágyhibrid hajtás érkezésekor az elsőket is kicserélték

TETSZETT
• lágyhibrid hajtás
• jó vezethetőség
• ár/érték arány
NEM TETSZETT
• nehezen csukódó csomagtartó (Vitara)
• akadós kézi váltó

ÖSSZEGZÉS
Jobban megy, kevesebbet fogyaszt, tisztább üzemű, de drágább is a lágyhibrid SX4 S-Cross és Vitara páros, amiért magas felszereltséggel és hosszú garanciaidővel kárpótolják a hazai vásárlókat. Az SX4 S-Cross praktikusabb, a Vitara divatosabb és takarékosabb, megegyező áron, majdnem egyforma felszereltséggel továbbra is mindkettő jó vételnek számít.