Én is azt a tábort erősítettem, amelyik azon az állásponton volt, hogy Európában egy emelt hasmagasságú, sokcélú autó, mely gyakran még összkerékhajtással is konfigurálható, kizárólag gázolajos motorral rúghat labdába. A benzines CR-V-vel teljesített teszthét után azonban „megtértem”, beláttam, hogy egy átlagos, zömében urbánus körülmények között mozgó ügyfél könnyedén nélkülözni tudja a combos 2,2-es, 4WD dízelt. Az esetek többségében a kliensek eleve ritkán aknázzák ki a 4×4-es hajtást, akkor meg minek cipelnénk plusz súlyt és fizetnénk érte felárat? Tegyük a szívünkre a kezünket, hogy hány olyan alkalom van, amikor tartósan 150-es tempó felett közlekedünk – egyrészt addig a benzines is bírja, másrészt nem szabályos és drága mulatság is a száguldozás.

A 2.0 i-VTEC Comfort 2WD felállásban már 6,5 milliótól elérhető, a 2.2 i-DTEC (150 LE, 350 Nm) azonban kizárólag magasabb felszereltségi szintekkel (Lifestyle vagy Executive) és 4WD rendszerrel társítható – indulóár 9 298 000 forinttól. A 2,8 milliós különbözetből például a jelenlegi üzemanyagárakat és az alacsony tesztfogyasztást figyelembe véve bő 86 000 kilométernyi benzinpénzre futná!

Semmi különleges, egyszerűen csak jó

A Honda kompakt szabadidő-autójának hasmagassága a normál személyautóké fölé emelkedik, a 165 mm magabiztosabb padkajáráshoz, gidres-gödrös utakhoz passzol, valódi terepezéshez amúgy sem felelne meg. A pult kialakítása egészen egyszerűen patent! Bevallom, hogy a futurisztikus Civic műszerfala után öröm végre egy hagyományos kialakítású Hondában helyet foglalni. Az illesztési hézagok, a műanyag betétek találkozásai kínosan egyenletesek, az összkép modern, a kezelőfelületek kiismerése nem okoz különösebb fejtörést.

Igényes, átgondolt és otthonos a belső kialakítás Igényes, átgondolt és otthonos a belső kialakítás

Az első ülések nagyon kényelmesek, hívogatók a plüssre emlékeztető huzatok, az ülőlap és a támla is kellően hosszú, ráadásul a fejtámlák is jó magasra emelhetők. A térérzetet növeli, hogy az első szélvédőt 60 mm-rel közelebb helyezték a kocsi orrához, a kilátást pedig az 1 cm-rel megemelt első ülések javítják. Annak dacára, hogy a hosszúság (-5 mm) és a szélesség (-30 mm) is csökkent, a belső az ügyesebb térkihasználás miatt tágasabbá vált. A két első ülés között széles könyöklő, alatta mély rekesszel, előtte három pohártartó, és még lehetne sorolni. Hátul egészen egyszerűen óriási a hely, alkalomadtán itt akár három felnőtt is vállalkozhat rövidebb utakra. A padló sík, a középkonzol vége nem nyúlik be a középső utas lábterébe, a tetején szellőzőrostélyok találhatók. A fejtér gigászi, ami nem csoda, hiszen a teljes sort a korábbi kivitelhez képest 38 mm-rel közelebb helyezték a padlóhoz. Utóbbi hátulütője, hogy a nyúlánkak felhúzott térdekkel kénytelenek ücsörögni.

Komfortos ülések, hátul óriási fej- és lábtér. Könyöklő mindkét sorba jutott Komfortos ülések, hátul óriási fej- és lábtér. Könyöklő mindkét sorba jutott

A raktér alaphelyzetben 589 literes, azt hiszem, hogy ez egy átlagos családnak több mint elegendő. Hab a tortán, hogy a hátsó akár a raktérből, egyetlen kar meghúzásával növelhető – a maximális kapacitás 1669 liter. Az Easy Fold Down rendszer lényege, hogy a reteszelés oldása után a hátsó ülőlap felemelkedik, a fejtámasz lebillen, majd a támla egyszerűen a padlóra dől. Hátulütője a szisztémának, hogy ha hosszú, az első sorba nyúló tárgyakat szállítanánk, a közel sík padlóból meredeken kiálló ülőlapok akadályt képeznek, a jobb első ülés pedig nem hajtható a lapjára. A terhelhetőség csupán átlagos, felszereltség függvényében 447-499 kg, de legalább az elődhöz képest 25 mm-rel alacsonyabb küszöbmagasság miatt könnyebb a rámolás.

Kellemes csalódás a 2,0 literes benzines

A 155 lovas négyhengeres motor csendesen jár, ereje és rugalmassága nem kirobbanó, viszont a korrekt dinamikához bőven elegendő. Előzések előtt természetesen nem árt visszakapcsolni, azonban a Honda blokk jól tűri a magasabb fordulatszámot, egészen 6500-ig hajszolható. A hatfokozatú váltó nagyon pontos, ráadásul mivel a középkonzolon kapott helyet, igazán kézre esik a kurta kis kar. A háromküllős kormány jó fogású, de az ütközéstől ütközésig mért 3,16 fordulat lehetne kevesebb. A fokozatok áttételezése rövid, a váltósegéd jól működik, nyugodtan hagyatkozzunk az utasításaira, 50 körül kényelmesen elcsorgunk ötödikben, ráadásul innen gyorsítva is érezhető az erőtartalék. Hatodikban, 130 km/óránál kb. 3250-es percenkénti fordulatszámon trónol a mutató. Ebben a tartományban még csendes az autó, ráadásul a maximális nyomaték jelentős része már hadra fogható. A start-stop rendszer jól muzsikált, a motorleállítás és az újraindítás is gyors, a takarékoskodók használják az ECON funkciót.

A 192 Nm-es csúcsnyomatékhoz legalább 4300-as fordulat kell A 192 Nm-es csúcsnyomatékhoz legalább 4300-as fordulat kell

A zömében városban és autópályán abszolvált tesztprogram során 8,1 literes átlagot mértünk, úgy, hogy néhány alkalommal kiaknáztuk a CR-V maximális terhelhetőségét és szállítókapacitását (mosógép, kanapé stb). A fogyasztáson foghatna valamit, ha erősebb lenne a motorfék, például 110 km/óránál, sík úton haladva legalább harmadikba kell visszaváltani, hogy érezhető lassulást érjünk el. A futómű ideális egyvelege a szükséges feszességnek és a komfortnak, a korrekt rugózáshoz az ésszerű kerék- és gumiabroncs választás (225/65 R17) is nagyban hozzájárul.

Az oldalt elhelyezett fülekkel hajtható le az osztott hátsó ülés. A padlóbélés alatt szükségpótkerék lapul Az oldalt elhelyezett fülekkel hajtható le az osztott hátsó ülés. A padlóbélés alatt szükségpótkerék lapul

A végére hagytam a Comfort szintű, 6,5 milliós alap CR-V árérték mustráját. A szérialista fontosabb elemei: hat légzsák, VSA menetstabilizáló, keréknyomás-figyelő, start-stop rendszer, tempomat, kétzónás automata légkondicionáló, elektromos ablakmozgatás elöl-hátul, motoros vezérlésű, fűthető külső tükrök, kartámasz mindkét sorban, első ülésfűtés, AUX- és USB-csatlakozó. A 3 év/100 000 km-es garanciavállalás ma már szerénynek mondható, ezen még lehetne csiszolni.

A 2.0 i-VTEC változathoz is rendelhető összkerékhajtás, melynek felára 770 000 Ft A 2.0 i-VTEC változathoz is rendelhető összkerékhajtás, melynek felára 770 000 Ft

TETSZETT
– tágas kabin/raktér
– kényelmes ülések
– fogyasztás
– minőségi összeszerelés

NEM TETSZETT
– gyenge motorfék
– anyósülés nem dönthető

ÖSSZEGZÉS
A Honda CR-V-nek számos előnye van, elég csak a tágas fülkére, az óriási és könnyen variálható raktérre, a pazar ülésekre és az igényes műszerfalra gondolni. A benzines változat csendes, kevéssel is beéri, ereje nem kirobbanó, de partiképes ára és felszereltsége sok mindenért kárpótol.

Honda CR-V 2.0 i-VTEC 2WD
Összlökettérfogat: 1997 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 114 kW(155 LE) 6500/min
Max. forgatónyomaték: 192 Nm 4300/min

Hosszúság/szélesség/magasság: 4571/1820/1685 mm
Tengelytáv: 2630 mm
Fordulókör: 11,8 m
Saját tömeg/teherbírás: 1456/447-499 kg
Csomagtartó: 589/1669 l
Üzemanyagtank: 58 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 10,0 s
Maximális sebesség: 190 km/h
Város/országút/vegyes: 8,9/6,2/7,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 168 g/km
A tesztelt verzió ára: 6 490 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!