A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum munkatársai több hónapos előkészítő munka után igazi téli körülmények között végezték el a Magyarországon használatban lévő téli abroncsok tesztelését. Kiderült, hogy a hideg, havas időszakban használatos gumik élettartama maximum 3-4 év. A tesztben részt vevő szakemberek egyöntetűen kijelentették, a biztonságos, balesetmentes közlekedés érdekében senki ne vásároljon használt téli gumit, illetve minden évben vizsgáltassa be, hogy a még kívánt és ajánlott értékhatárokon belül vannak-e a gumik paraméterei. A legutóbbi Dakaron a 21. helyen végző Szalay Balázs, illetve hazánk legjobb női gyorsasági motorosa, Kovács Niki egyetért abban, a megfelelő abroncsválasztás életet jelent nemcsak a versenypályákon, hanem a közutakon is.

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum dolgozói számára mindig is az volt az egyik fő cél, hogy az emberek számára minél több segítséget tudjon nyújtani a közutakon való balesetmentes közlekedés érdekében. Az elmúlt évek kurzusain tapasztaltak adták az ötletet a tanpálya instruktorainak, hogy a hazánkban kapható használt téli abroncsokat leteszteljék. Munkájukat a győri Széchenyi István Egyetem egyik szakembere is segítette.

„A Hungaroringen tartott vizsgálatsorozat első részeként a használt téli gumikat teszteltük havon. Egyértelműen kiderült a számunkra, hogy használt abronccsal sokkal veszélyesebb a hideg időben, havas utakon való közlekedés, így aki csak teheti, mindenképpen újat vásároljon. A más által levetett gumik esetében ráadásul nem tudhatjuk, milyen volt annak előélete, vannak-e rejtett hibái, éppen ezért kijelenthetjük, hogy a gumisoknál található használt téli abroncsok 99 százaléka már nem ad megfelelő biztonságot a járművek utasai számára” – fogalmazott Kőrös András, a tanpálya vezetéstechnikai instruktora.

A szakember a vizsgálati eredmények alapján elmondta, hiába 1,6 mm a gumik törvényi minimális profilmélysége, az extra körülmények közötti biztonságos autózáshoz ez az érték legalább 4 mm kell, hogy legyen. A gumik teljesítménye ráadásul a korral csökken, még akkor is, ha az adott abroncs keveset futott. Három-négy év a legtöbb márkánál az a határ, amíg biztonságosan használhatók.

Nemcsak a közutakon, hanem a sportpályákon is nagyon fontos a helyesen, az időjárásnak és a körülményeknek tökéletesen megfelelő gumiválasztás. Kovács Niki, hazánk legjobb női gyorsasági motorosa szerint a közutakon sincs ez másképp, igaz, ott nem az idő, hanem egy annál sokkal fontosabb dolog, azaz a biztonságunk a szempont. „Éppen ezért a mostanihoz hasonló, extrém időjárási körülmények esetén a gumik állapota mellett ugyanolyan fontos a téli gumi használata. Sokszor elhangzik, de nem lehet elégszer ismételni, hogy nem csak hóban, csapadékos időben fontos a téli gumi, hanem 7 fok alatt akár száraz időben is. Hiszen amíg a motoros a sisakon, addig az autós a téli, és a megfelelő profilmélységű gumin nem spórolhat” – jelentette ki Kovács Niki, aki egy tippet is adott az autósoknak. – „Télen, csapadékos időben pedig minden elindulás előtt végzek egy fékpróbát, hogy tudjam, milyen tapadási viszonnyal állok szembe.”

Szalay Balázs: „A megfelelő gumiválasztás életet jelenthet”

Ha valaki, hát Szalay Balázs igencsak hozzászokhatott az extrém körülményekhez vezetés közben. Az idei Dakaron 21. helyen befutó autóversenyző teljesen egyetért a tesztet végző szakemberekkel, miszerint téli gumi esetén sose vásároljon senki használt abroncsot. „A megfelelő gumiválasztás életet jelenthet, nemcsak a versenypályán, hanem a közutakon is. Ha valaki nem megfelelő állapotú abronccsal közlekedik, akkor a fékútja nem egy esetben akár a kétszeresére is megnőhet. Sőt, sokszor bizony az is jelentősen rontja egy gumi állapotát, ha ugyan nem használjuk sokat, de éveket áll a garázsban” – közölte Szalay Balázs, a Hungaroring Sport Zrt. üzletfejlesztési igazgatója.

A teszt megvalósítását a következők segítették:

Méréstechnika (XL Meter Pro) Inventure Kft, Széchenyi István Egyetem Győr Gumik Arval, Leaseplan, Karrier94 Bt Gumizás és egyéb eszközök Főnix Motorsport Autók MKB Euroleasing Tesztpilóták, instruktorok Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum Helyszín Hungaroring Sport Zrt., Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!