Ismerős Ford-berendezés egy új, változtatható grafikájú műszerfallal. A kézifék hagyományos kar. Fotó: Stefler Balázs

Van egy eleve takarékos, új generációs, háromhengeres, 1,0 literes turbómotor, amit teletömtek érdekes technikai megoldásokkal, például már két olajlecsapató van a kipufogógáz-visszavezetésben, a vezérlést szíj helyett olajban futó lánccal hajtják, a vezérműtengelyeket pedig nem a hengerfejhez, hanem a szelepfedélhez rögzítik. Mindezt a Ford megfejelte hengerlekapcsolás funkcióval, sőt, ha ez sem lenne elég, 48 voltos villamos rásegítés (önindító/generátor) is van a fedélzeten! Szóval technikai szempontból a szegmens egyik, ha nem a legfejlettebb hajtásláncú modelljéről van szó.

Széles tartományban állíthatók az első ülések, a huzatok cipzár segítségével levehetők. A kupés tetővonal látványos, de nincs jó hatással a fejtérre

Rendben, de ez pontosan mit jelent a gyakorlatban? Például azt, hogy a 125 lóerős változat fogyasztása városban 6,0 liter alatt tartható, amivel már a dízelek szintjét hozza. A háromhengeres hang ugyan jelen van, de a 48 voltos rendszer miatt annyira finom az újraindítás és a leállítás, hogy a legtöbbször egyáltalán nem veszi észre a sofőr. 20 km/óra alatt nemcsak üresben lövi le a motort a vezérlés, hanem akkor is, ha fokozatban gurulunk (pl. fekvőrendőrhöz közeledve). Persze más előnye is van a hibridségnek, például a villanymotoros rásegítés miatt alapjárattól terhelhető és a parányi erőforrás ellenére a menetteljesítményekre egyáltalán nem lehet panaszunk, a Puma négy személlyel sem vall szégyent – egyedül autópályán jönne jól némi plusz nyomaték. Ahogyan a motor leállítása és újraindítása sem zavaró, úgy a hengerlekapcsolásból a tesztprogram alatt is mindössze annyit éreztem, hogy 80-as tempónál hatodikban megváltozik a hangszín, de amint egy hajszálnyival is több gázt adunk, a pihenő középső hengert mindössze 14 ezredmásodperc alatt újraindítja. Az egyetlen, amit szokni kell, az a motorfékhatás. Miután lelépünk a gázról, egy kis szünet után érzékelhető csak lassulás, ekkor a műszerfalon lévő piktogram is mutatja, hogy most táplálja vissza az energiát a rendszer az akkumulátorba. A motorpalettát egyébként nem bonyolították túl, a 125 lovas verzió létezik rásegítés nélkül is, illetve csúcsváltozatként ott van az 1,0 literes blokk 155 lóerős változata – automatikus váltó csak később lesz elérhető.
Őszintén szólva azonban van egy meglepetés is a Pumában: klasszikus vezetési élményt ad, hiszen pontos a váltó, az enyhén feszes futóművel kategóriáját meghazudtolva fordul, és a kormányzás is direkt. A vetélytársak ebből a szempontból most csak futhatnak a Puma után!

Íme, a csomagtér padlója alatt lévő, akár vízsugárral is kimosható, lefolyós MegaBox!

De mégiscsak egy kiskategóriás szabadidő-autóról van szó, amely a nevét a Ford egykori kupéjától örökölte, szóval a design legalább ilyen fontos: az volt a márka célja, hogy a külsőbe rögtön beleszeressenek. A Fiestánál 146 mm-rel hosszabb karosszéria kupés befejezésével eleve mutatós, és bizony a front kialakítása sem sablonos, a hatalmas lámpákat olyan magasra tették, hogy a felső részük egy vonalban helyezkedik el az A-oszlop aljával. A magasan húzódó övvonal és a lejtős tető miatt a hátsó sor kissé bunkerszerű, s bár a lábtér elfogadható, a panorámatetős verzióban 180 centinél magasabb utas már túlságosan közelinek érzi a tetőkárpitot. A beltér részletei a digitális műszerfalat leszámítva a többi Fordból már ismerősek lehetnek, de ez nem is baj, mert a kezelhetőséget nem érheti kritika. Megtalálták az arany középutat a fizikai kapcsolók és az érintőképernyő között. Természetesen van indukciós töltő, a széles látószögű tolatókamera képe éles, és tárolórekeszből sincs hiány. A felhasznált anyagok viszonylag egyszerűek, de az első ülések például meglepően komfortosak, és nagyon ötletes, hogy a huzatokat egyszerűen cipzár segítségével levehetjük. A Puma igazi poénja azonban a MegaBox tároló, amelyet az alapból sem kicsi, 456 literes csomagtartó padlója alá rejtettek – pótkerék ennek megfelelően nincs. Ez lényegében egy szabályos, kimosható műanyag üreg (van leengedőnyílása), amiben akár szobanövényt is szállíthatunk, de sáros bakancs elpakolására is tökéletesen alkalmas.

Eljutottunk oda, hogy egy 1,0 literes blokk semmilyen értelemben nem jelent kompromisszumot. Ehhez persze kell a sok technikai okosság

A Puma nemcsak kiváló vezethetősége és használati értéke miatt kannibalizálhatja a slágernek számító Focust, hanem azért is, mert amiben gyengébb (pl. hátsó térkínálat), azt néhány tulajdonsággal ellensúlyozni tudja. Ilyen a magas üléspozíció, a MegaBox, vagy akár a hibrid hajtás is. De azért az is tény, hogy 6,8 milliós alapárával nem éppen olcsó a Ford újdonsága, a hibrid rendszerért pedig további 120 000 Ft-os felárat kérnek. Persze árnyalja a képet, hogy a 17 colos alufelniktől kezdve az automatikus távolsági fényszóróvezérlésen át a sávtartóig már a legolcsóbb Titanium változat is számos olyan tételt vonultat fel, amiért plusz pénzt is kérhetnének, de az is biztos, hogy ez az alapár azért egyfajta szűrőt jelent.

Az elektromos fedélmozgatás a kulcs nélküli ajtónyitással együtt rendelhető, felára 285 000 Ft

TETSZETT
• futómű, kormányzás
• villámgyors start-stop
• alacsony fogyasztás
• praktikus részletek
NEM TETSZETT
• egyszerű beltéri anyagok
• helykínálat

ÖSSZEGZÉS
Vannak ugyan tágasabb modellek a vetélytársak között, a vezetési élmény tekintetében a kategória élére ugrott a Puma, takarékosságával pedig már a dízeleket is megszorongatja. Nem kevés pénzért nagyon korrekt autót ad a Ford, néhány vásárlójelöltet biztosan átcsábít majd a Focustól.

Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid
Összlökettérfogat: 999 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12 turbó
Max. teljesítmény: 92 kW (125 LE) 6000/perc
Max. forgatónyomaték: 210 Nm 1750/perc
Hossz./szél./mag.: 4186/1805/1550 mm
Tengelytáv: 2588 mm
Fordulókör: 10,5 m
Saját tömeg: 1280 kg
Csomagtér: 456/1216 l
Üzemanyagtank: 42 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,8 s
Max. sebesség: 191 km/h
Átlagfogyasztás: 5,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,9 l/100 km
CO2-kibocsatas: 175 g/km
A modell alapara: 6 815 000 Ft (Puma 1.0 EcoBoost, 125 LE)
A tesztelt verzió ara: 6 935 000 Ft