A csomagtartó befogadóképessége 400 liter, ami elmarad ugyan a kategória éllovasi, a Fiat Albea és a Dacia Logan 515 illetve 510 literes űrtartalmától, de a négyajtós Aveónak ennek ellenére sem kell szégyenkeznie. Poggyásztere kellően öblös, teljesen burkolt és sík falakkal határolt. Szépséghibája, hogy az aljában csak szükségpótkerék lapul, s a lámpatestek alakja miatt szűk a rakodónyílás. Alapáron jár viszont hozzá a 60/40 arányban osztva dönthető hátsó ülés, de a 30×90 centiméteres lemeznyíláson csak keskenyebb tárgyakat tudunk átdugni. A csomagtérfedél nyitása csak belülről lehetséges, ugyanis a szabványos méretű rendszámtábla rálóg a hátsó zárszerkezetre…

Hódító?

A karosszéria arányai eltaláltak, nincs olyan érzésünk, mintha utólag „ragasztották” volna oda a csomagtartót. Egyszerű, mutatós, sőt még némi játékosságot is felfedezhetünk az autó orrkialakításában, ahol nagy felületű fényszórók dominálnak. Alakjuk azonban inkább vidámságot sugall, mintsem tekintélyt. A külső visszapillantó tükör házától és a kilincsektől eltekintve mindent a karosszéria színére fényeztek, ami nem megszokott dolog. A vezető előtt logikus elrendezésű műszerfal látható. Kör alakú szellőzőnyílások, kerekded formák és ezüstszínű betétek

alkalmazásával kívánták felpezsdíteni a zömében fekete színű, kissé komor hangulatú belsőt. Az átlagos méretű kesztyűtartón kívül a váltókar előtti üregbe és az oldalajtón elhelyezett kicsi zsebekbe pakolhatunk. Pohártartóból már jobban állunk: a középkonzol váltókar előtti részéből tudunk két félliteres palack tárolására alkalmas gyűrűt elővarázsolni, míg egy sorral hátrább, középen egy literes üveg biztonságos szállítása is megoldható. Elöl bőséges a helykínálat, az ülések még némi oldaltartást is adnak. Hátul is hasonló a helyzet, két felnőtt kényelmesen elfér egymás mellett, amennyiben nem nőttek 175 centiméternél nagyobbra. E magasság felett az utasok frizurája már hozzáérhet a tetőkárpithoz.

Alaphangon

A hengerenként kétszelepes alapmotor a városi és az országúti kilométereknél érzi otthonosan magát, autópályán azonban már „szenved”

a kis aggregát. Előzések alkalmával fokozott figyelemmel járjunk el, a kellő dinamika érdekében ugyanis néha nem árt kettőt is visszakapcsolni. Bekapcsolt klímaberendezéssel már érezhetően tompul a motor rugalmassága, dugóban araszolva, autópályán haladva pedig könnyen 10 liter fölé tornázhatjuk a 100 kilométerre vetített átlagfogyasztást. Ez még a bejáratási időszak tükrében is kifejezetten magas értéknek számít. Az ötfokozatú sebességváltó karjának megvezetése átlagos, de lehetnének rövidebbek. Egyedül a hátrameneti fokozat problémás, ugyanis akadozva, néha csak reccsenősen volt kapcsolható. A rugózás a dinamikával szemben érthető módon inkább kényelemre hangolt, így ne lepődjünk meg a terheletlen kasztni erős oldaldőlésén és az intenzívebb fékezésekkor jelentkező bólintáson.

Fapados?

Nem, nem az. Természetesen találkozhatunk a spórolás jegyeivel, de ebben az árkategóriában nem ez az elsődleges szempont. Sokkal inkább számít, hogy a 2 099 000 forintos bevezető árban benne van az ABS, a vezetőoldali légzsák, az MP3-as CD-s rádió, az állítható kormányoszlop, a két első elektromos ablak, az indításgátló és a központi zár. Érdemesebb azonban az eggyel magasabb felszereltségi szintet, a Plust választani, mert a 235 000 forintos felárért cserében szervokormányt és 14 colos kerekeket kapunk, no és azt a lehetőséget, hogy megrendeljük a klímaberendezést illetve az utasoldali légzsákra. Utóbbira mindenképpen ajánlatos áldozni, ugyanis az EuroNCAP töréstesztjén az Aveo az elérhető öt csillagból csak másfelet kapott! Ennél még a kisebb Chevrolet Spark is jobb, két és fél csillagos eredményt tudott produkálni. A hazai vezérképviselet mindenesetre több akcióval is kapósabbá kívánja tenni a modellt. Légkondicionáló vásárlásakor például 200 000 forintot elengednek a 220 ezres listaárból, így mindössze 20 ezer forintért hűsölhetünk, használtautó-beszámítás esetén pedig akár félmilliós kedvezménnyel is kalkulálhatnak a potenciális vevők. A 1.4 16V jelű modellért 2 434 000 forintot kérnek, de itt már felár nélkül kapjuk a klímaberendezést, az utasoldali légzsákot, valamint a 22 lóerőnyi többletet. Ez is elgondolkodtató ajánlat.