Hirdetés – A gumidirekt.hu nyári gumi tesztjei között megnézheti, hogy 2019-ben milyen teljesítmény produkáltak a legújabb nyárigumik. Az Adac szakértői csapata a 185/65 R15 H és a 215/65 R16C abroncsokat tesztelte idén a nyári gumik közül. Az utóbbi abroncsot leginkább kisbuszokon vagy áruszállítókon használják. A pontozás ebben az évben 0,5 és 5,5 között volt. Helyszínnek a Bridgestone olaszországi központját és a Continental németországi bázisát választották. Az abroncsok tapadását, kezelhetőségét, a zajszintet és a kopási mutatót vették górcső alá. A teszt során azok az abroncsok teljesítettek jobban, amelyek a legkisebb pontszámot kapták. A száraz aszfalton az egyenesfutást, a kanyarstabilitást, az oldalvezető képességet vizsgálták. Kitértek a féktáv vizsgálatára is, amelyet 100 kilométer/óráról fékezve végeztek el.

A 215/65 R16C abroncsot száraz pályán vizsgálták és pozitív meglepetést okozott az Apollo Altrust. A teszteket kisbuszokon és kisáruszálítókon végezték el. Általában Ford Transiton és Volkswagen Transporteren használják ezeket az abroncsokat. Az Apollo mögött végzett a Goodyear, a Nokian, a Pirelli és a Continental is. De hátérbe szorult a Kléber és a Hankook is. Ugyanezt az abroncsot nedves úton is tesztelték. Itt a legjobb eredményt az Apolló és a Continental érte el. A mintázatokat tekintve igen rossz eredményt ért el a Hankook Vantra LT és a Semperit Van-Life 2.

A 185/65 R15 abroncsokat a Fiat Pandákon, a Renault Cliokon, a Seat Ibizakon gyakorta használják. 2019-ben összesen 16 kiválasztott abroncsgyártó termékeit tesztelték. Meglepetést okozott negatív értelemben a Michelin CrossClimate+ hiszen az összértékelésben csak 7. helyen végzett. A Bridgestone Turanza T005 mellett a Firestone Roadwalk száraz terepen kiváló teljesítményt nyújtott. Mögötte végzett a Vredestein Sportrac 5., amely mindösszesen egy tizeddel maradt le. A Bridgestone 2,0 pontösszesítést szerzett. A többi abroncs csak a középmezőnyben tudott végezni, így a Michelin CrossClimate+ és a Goodyear EfficlentGrip Performance is. Legcsöndesebb abroncs a GitiSynergyE1 és a leghangosabb pedig a Bridgestone valamint a Goodyear és a Firestone abroncsai voltak.