Két méretben (185/60 R14 és 205/55 R16) összesen 35 abroncsot vizsgáltak meg az ADAC autós klub és a Warentest Alapítvány szakemberei az idei nyárigumi-teszt során, és először négy kifejezetten öko-abroncsot is megmértek.

Ezzel kapcsolatban az a nagy meglepetés, hogy ezek az abroncsok anyagiak terén alig jobbak a normál társaiknál, miközben nedves útfelületen sokkal rosszabb a tapadásuk. Méterekkel hosszabb fékutat lehet ezekkel az abroncsokkal mérni azonos körülmények között, így nem árt, ha alaposan átgondolja az ember, hogy tényleg megéri-e beruházni ezekre. A Bridgestone Ecopia EP001S abroncs egyébként rövidebb fékutat ér el, mint a normál Bridgestone Turanza T001, de ezzel kapcsolatban a gyár jelezte, hogy ezt az öko-gumit már nem készítik.

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a nedves aszfalton mutatott teljesítmény alapján lehet különbséget tenni az egyes abroncsok között, azaz az itt gyengén teljesítő gumik kaptak rosszabb minősítést. A futásteljesítményben is hatalmas, kétszeres eltérést tapasztaltak, azaz volt olyan abroncs, ami fele annyira kopott azonos futásteljesítmény alatt, mint a legrosszabb. A mai kisautóknál elterjedt 185/60 R14-es méretnél a Kumho KH27 Ecowing ES01 feltételesen, a Matador MP16-os nem ajánlható.

A kompakt autóknál használatos 205/55 R16-os gumiknál találták az egyedüli nem ajánlható abroncsot, a Nankang Econex Eco-2 Green/Sport helyett már a Nankang Econex Eco-2+ Green/Sport gumit lehet megtalálni a forgalmazóknál – ezt nem mérték le, de nem számítanak jelentős javulásra a szakemberek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!