A távolság érzékelése, a színfelismerés és a perifériás látás egyaránt korlátozott naplemente után, ezért a motorosoknak minden lehetséges segítségre szükségük van. A BMW már számtalan esetben bizonyította elkötelezettségét a motorozás biztonságossá tétele mellett, különböző kisegítő berendezések kifejlesztésével. Az iparágban most először fordul elő, hogy a motorosok is élvezhetik a xenon világítás előnyeit: a BMW a gyártók közül elsőként kínál vásárlóinak xenon fényszóróval ellátott kétkerekűeket. A technológia előnyei – szó szerint – messze hatóak, és egy ideje már elérhetőek a prémium autók vásárlói számára.

A fejlesztéseknek köszönhetően a BMW Xenon fényszórók a K 1200 LT és K 1200 GT típusokon is megtalálhatók már. A xenon fényszórók sokkal jobb látási viszonyokat biztosítanak, mint a szokványos halogén izzók. Kétszer olyan erősek, harminc százalékkal kevesebb energiát használnak fel, és még az élettartamuk is hosszabb. A különbség leginkább rossz látási körülmények között illetve éjszaka feltűnő, amikor a motoros előtt lévő útfelület megvilágítása a legfontosabb. Ez főleg az idősebb motorosok esetében hasznos, akiknek még nagyobb nehézséget okoz az éjszakai tájékozódás.

Egy 50 éves vezetőnek például akár dupla annyi fényre is szüksége lehet, hogy ugyanolyan mértékben lásson, mint 30 éves társának. A szokványos fényszóróktól eltérően, amelyek egy izzószál fűtésével működnek, a xenon világítás esetében egy xenon gázzal teli izzón elektromos áramot vezetnek keresztül. Ennek egyik következménye a természetes napfényre emlékeztető élénk fénysugár, a másik pedig az egyedülálló kék izzás, amely ennek a fénytípusnak az egyik jellemzője, és amelynek köszönhetően magát a motorost is tisztán látja a többi vezető. A motorkerékpárok xenon fényszóróira kifejlesztett tompított fényű változatot egy henger alakú ellenzővel látták el, hogy megvédjék a motorost a fény nemkívánatos szóródásától és vakító hatásától.

A fényáram mintegy kétszer erősebb a szokványos halogén izzók fényénél, így sötétben és rossz látási viszonyok között is sokkal jobban és egységesebben világítja meg az útfelületet. Nem véletlen, hogy a világ vezető enduro versenycsapatai már évek óta alkalmazzák a xenon fényszórókat, hogy a lehető legjobban felkészülve vegyenek részt olyan neves versenyeken, mint a 24 órás Le Mans és a 8 órás suzukai futamon. A versenyzőknek nagy sebesség és folyamatosan váltakozó körülmények között kell vezetniük, olyan adottságok között, amelyek jóval megerőltetőbbek és stresszesebbek, mint amelyekkel az utakon találkozhatunk.

Természetesen a hétköznapi motorosok számára nagyobb jelentőséggel bír a megnövelt fényerő, hiszen az, hogy őket tisztán lássák, ugyanolyan fontos, mint hogy ők jól lássanak. A jobb látási viszonyok ráadásul csökkentik a fáradtságot, és kevésbé terhelik meg a szemet, így biztonságosabb és nyugodtabb vezetést biztosítanak.