Hirdetés – Svájc szerencsés, ami a szomszédos országokat – Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Liechtenstein – illeti, hiszen a téli sportok kedvelői egyik országból a másikba is utazhatnak, viszonylag rövid időn belül. Ami a téli gumikra vonatkozó szabályozást illeti, Svájcban nincs meghatározott jogszabály, ennek ellenére a járművünket irányítható állapotban kell vezetnünk. Az Autotire.hu szakemberei ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy itt is az évszaknak megfelelően közlekedjünk, illetve végezzük el a gumik cseréjét.

Ne várjuk meg az első havazást!
A téli gumi tehát nem kötelező, de erősen ajánlott sőt baleset esetén a sofőr vonható felelősségre, a biztosító pedig elállhat a kártérítéstől. Nem beszélve arról, hogy ha téli időben nyári abroncsokat használunk, akkor azok nem tapadnak megfelelően és az autó csúszkál vagy rosszabb esetben irányíthatatlanná válik.
A legmegfelelőbb időszak a gumik cseréjére az október és a húsvéti időszak közötti hónapok. Az alábbi gumik ( pl.: Vredestein Wintrac, Firestone Winterhawk 4, Uniroyal Snow Max 3, Hankook W320, Hankook W330, Laufenn LH71, Michelin Alpin 6, Michelin Pilot Alpin PA4 GNRX, Continental WinterContact TS 860, Continental WinterContact TS 830 P) biztos, hogy nem okozhatnak bosszúságot.

Mikor cseréljük le a gumikat?
Érdemes szakszervizben vagy gumisnál megoldani, ha a hőmérséklet 8° C alá esik, nem beszélve a tartós havazásról. A nyári gumiabroncsok kevesebb természetes összetevőt tartalmaznak, és hidegebb körülményekben merevebbé válnak, ami azt jelenti, hogy elveszítik a tapadást. Ezért tanácsos váltani téli gumiabroncsokra, ha a hőmérséklet 8° C alá esik – akkor is, ha nincs hó. Havas utakon a nyári gumiabroncsok sekély futófelületmintája tömöríti a havat, ezáltal az utak veszélyesebbek lehetnek. A téli gumiabroncsok futófelületének mély barázdái viszont felveszik a havat, és hatékonyabb tapadást biztosítanak.

Megtéríti-e a biztosító a kárunkat, ha nincs téli gumink?
A biztosító társaság fizeti-e a károkat baleset esetén, amikor jeges vagy hóval borított utakon nyári gumiabroncsokat használunk, vagy a járművezetőnek kell-e fedeznie ennek egy részét? Általános szabály, hogy a teljes biztosítás baleset esetén a saját járműnek kárait fedezi. A baleset körülményeitől és a jármű állapotától függően – beleértve a használt gumiabroncs típusát is – a veszélyeztetés súlyos gondatlanságnak tekinthető.
Ebben az esetben a kár egy részét nekünk kell rendezni. Igaz a kötelező biztosítás fedezi a harmadik fél autójának esetleges kárait. Súlyos gondatlanság esetén azonban a biztosító társasághoz fordul, és a költségek egy részét felszámíthatja nekünk. Hogyan védhetjük ezt ki? Vezessünk biztonságosan és tartsuk be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat. Ne feledjük, hogy idegen országban vagyunk és nem hazai környezetben.

Alpesi közlekedés
A figyelmeztető tábla, a „Ketten obligatorisch”, azt jelenti, hogy „hólánchasználat kötelező”,ezek felhívják a vezetők figyelmét a veszélyes hegyi szakaszokra. Az alpesi vidékeken a négykerék-meghajtású autóknál is kötelező a hólánchasználat. Baleset következtében a biztosító nem nyújt kártérítést. A hólánc használata tilos a nem hegyvidéki területeken. Helyette szereljünk fel téli gumit!