Hirdetés – A kötelező biztosítás témája most rendkívül aktuális. Autósként biztosan nem mehetünk el a téma mellett, már csak annak kötelező jellegénél fogva sem. Ahhoz azonban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, érdemes tisztában lenni olyan területekkel is, melyekre biztosan nem terjed ki a kötelező. Cikkünkben most ezeknek igyekszünk utánajárni.

A kötelező biztosítás egyértelműen nem terjed ki a károkozó gépjárműben keletkezett kárra. Hasonlóképpen a károkozó gépjárműben elhelyezett tárgyakra sem érvényes a kötelező. Talán kevésbé emlegetett téma, de a toxikus, sugárzó anyagok hatására, valamint a hatóság részéről e hatás elhárítása érdekében tett intézkedésekre szintén nem fizet a biztosító. Ha munkagépként használjuk a gépjárművet, akkor hiába nem vesz részt az a forgalomban, akkor sem számíthatunk a biztosító anyagi támogatására.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ne keletkezzen kár az autóban az oda való be-és kipakolást illetően, valamint a javítási és karbantartási munkálatokat illetően se. Ilyenkor ugyanis nem fizet a biztosító. Ha a gépjárműverseny a mindened, és erre gyakorolsz, s mindeközben kár keletkezik, akkor is magadnak kell viselned a várható költségeket. Online részletesen tájékozódhatsz arról, hogy mit érdemes tudnod a kötelezőről.

Egy kötelező biztosítás megkötése előtt az sem árt, ha tudod, hogy mire nem terjed ki. Amennyiben a gépjármű üzemeltetés során egyéb vagyontárgyban történik rongálódás, akkor sem áll mögötted a biztosító. Szintén így van ez akkor, ha a kár háborús cselekmények folytán keletkezik, vagy terrorcselekmény kapcsán következik be. Sajnos különös aktualitással bír a téma, de érdemes felkészülni legalább gondolatban arra, hogy ilyennel összefüggésben sem fedezi a kárt a biztosító.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a casco biztosítás nagyobb biztosítási védelmet tesz lehetővé, ezért hasznos lehet mellette letenni a voksot. Ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a közúti közlekedésben való felelősségteljes jelenlét nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a balesetek száma csökkenjen, és így minél kevesebb esetben váljon szükségessé a kárrendezés. Ez nem csak az anyaiak érdekében fontos, hanem az emberi élet védelmének, megóvásának apropóján is.

(Nyitókép: MaxWdhs/Pixabay)