A pick-upok hazánkban is kedvelt, sokcélú járművek. Rakterükre sok minden ráfér, azonban sem az időjárás, sem az idegen kezek ellen nem nyújtanak védelmet a platón szállított értékek számára. Kézenfekvő megoldást jelentenek a magas, zárható, vízzáró műanyag platódobozok, amelyek kiviteltől függően mintegy 300-500 ezer forintba kerülnek. Nagy belső teret biztosító kialakításuk gyakorlati szempontból kétségkívül előnyös, mindazonáltal sokan úgy gondolják, egy dobozos pick-up megjelenése korántsem olyan sportos, mint egy fedetlen platósé.

Alapos

Nos, egy magyar vállalkozás feltalálta a spanyolviaszt. Nevezetesen a lapos platótetőt, amely hazai viszonylatban újszerű lehetőséget teremt azon pick-uposoknak, akiknek a doboz valamilyen oknál fogva nem találkozik az igényeikkel. A lapos tető használatával már kevesebb mint 200 ezer forintért is teljesen biztonságos és nem utolsósorban hermetikusan zárt csomagtartóvá alakítható a plató. A tető típusspecifikus, a Ford, a Mazda, a Nissan és a Toyota újabb kisteherautóira szerelhető fel. Két fő részből áll. A fülkéhez közeli elem fixen helyezkedik el a plató oldalfalain. Négy csavarkötésű bilincse révén fel- és leszerelése gyerekjáték, a készítő az elektromos csatlakozók beépítését is vállalja. A hátsó traktusa tulajdonképpen egy billenőajtó, ami a széria teleszkópok és a beépített belső fogantyú segítségével különösebb erőkifejtés és kényelmetlenség nélkül fel- és lehajtható. A nyíló fedél zárszerkezettel is rendelkezik, amely a plató lehajtható hátsó falába illeszkedik. A csomagtér maximális nyílásához először a tetőajtó, majd a jármű eredeti raktérajtajának zárját kell kioldani.

Csak könnyedén

Méhsejtszerkezetű, üvegszál-erősítésű poliészter anyagának és duplarétegű felépítésének köszönhetően a raktértető rendkívül masszív, ugyanakkor könnyű. A duplafülkés, tehát rövidplatós pick-upokra tervezett változata mindössze 24 kilogrammot nyom, tehát elhanyagolható mértékben növeli a jármű tömegét, s egyúttal eltávolítani sem ördöngösség. Ez utóbbi csupán magas rakomány szállítása esetén szükséges, arra a kis időre pedig az egész készség akár az előszobában is letámasztható.