Hirdetés – Ha rendszeresen vezetünk, központi segélyhívó, a mentő, a tűzoltó és a rendőrség telefonszámán túl, nem árt, ha pár másik fontos szám is lapul a telefonunkban, vagy kis cetlin a kesztyűtartónkba, hiszen jó, ha fel vagyunk készülve bizonyos vészhelyzetekre vagy váratlan eseményekre. Mivel a legtöbb telefonban már van internet, a szükséges telefonszámokat weboldalak alapján is kigyűjthetjük, de ha például egy jó szerelőnek vagy gumisnak a számára van szükségünk, akár használhatjuk a telefonszam-tudakozo.hu weboldalt, ahol név és cím alapján is kereshetünk.

Az egyik legfontosabb telefonszám, ami jó, ha a telefonunkban van, az Magyar Autóklub segélyhívó száma, a 188, ha külföldről hívnánk, akkor a 0036-1/345 1744. Mindkét szám éjjel-nappal hívható, és szakképzett diszpécserek veszik fel az adatainkat, hogy a lehető leghamarabb segítséget nyújthassanak. A Sárga Angyalok fő feladatköre a helyszíni hibaelhárítás, így ha bajba jutunk útközben, bátran hívjuk őket. Bár az Autóklub segélyvonala az autómentést is tudja nekünk intézni, azért nem árt, ha egy megbízható autómentő számát is felírjuk.

Baj vagy baleset esetén kiket hívjunk először?

Ha balesetet szenvedünk, természetesen a mentőket és rendőrséget hívjuk először. Persze az is megeshet, hogy nem akkora a baj, hogy rájuk is szükség van, hiszen meg tudunk egyezni a karambol másik résztvevőjével, hogy ki is a hibás. Ebben az esetben jó, ha tudjuk a biztosító számát. Azét, ahol a kötelező biztosításunkat és a Cascónkat kötöttük. Emellett szintén hasznos, ha egy autókölcsönző számát is magunknál tartjuk. Léteznek már olyan cégek, akik a helyszínre is kijönnek értünk egy csereautóval, ha az autónkat elszállították, és ottrekedünk az út szélén.

Ha mindez városon belül történik, elég lehet csak taxit hívnunk ahhoz, hogy hazajussunk, ehhez is mentsünk el telefonszámot. És ha a baj már megvan, jöhet a szerelő. Az autószerelő száma a legtöbb sofőrnél el van mentve, ahogy a gumijavítónk száma is. Elég is lehet, ha őket tudjuk hívni vészhelyzet esetén, bár hasznos, ha egy szélvédőjavító cég telefonszámát is ismerjük. Egyes cégek országosan működnek, és pikk-pakk megoldják a kavicsfelverődésből származó pici repedéseket, mielőtt nagyobb lesz a baj.  És azért jó ha tudjuk a különböző tudakozó telefonszámát is.

Parkolás sms-ben

Manapság a parkolás már egy nagyon sarkalatos probléma. Nem csak az, hogy hol lesz hely, hanem hogy kell-e fizetni. Ha nem szeretünk apróval mászkálni, vagy épp nincs nálunk elég, már egy sms elküldésével is megvehetjük a parkolójegyünket. Ez azért is hasznos, mert nem fog idő előtt lejárni, csak akkor, ha erre külön sms-t küldünk. Attól sem tartsunk, hogy elfelejtjük leállítani a parkolást, akkor vagyonokat fogunk fizetni, mert pár óra után sms fogunk kapni, hogy leáll a szolgáltatás. Arra azonban mindenképp figyeljünk oda, hogy milyen zónában vagyunk, mert a zöld, a sárga és a piros zónához is más-más telefonszám tartozik.

És ha már a parkolásnál tartunk. Az is megeshet, hogy nem vettük észre, hogy fizetős zónában állunk, és elszállítják az autónkat. Mi ilyenkor a teendő? Ha Budapesten esik ez meg velünk, azon túl, hogy jól kidühöngjük magunkat, fel kell hívni egy központi számot, a 06/1-796-31-22-t és ezen érdeklődni, hol vehetjük át elkobzott járművünket. Persze nem csak a fővárosban járhatunk így, ilyenkor a helyi közterület felügyelet számát hívjuk, vagy keressük fel személyesen.