Hirdetés – Ha a közúti közlekedés kerül szóba, akkor sokan a biztonságra asszociálnak. Az eszementen előzők, a nem megfelelően karbantartott gépjárművek, vagy éppen az évszak sajátosságaihoz nem passzoló gumik sok bonyodalmat képesek okozni. Nem véletlen, hogy a körültekintő vezetés mellett az autó állapota, valamint az évszaknak megfelelő abroncs egyaránt hozzájárulnak a közlekedés biztonságához. A szakemberek ez utóbbira rendszeresen felhívják a figyelmet, amire nagyon is szükség van.

7 fok környékén itt a téli gumi ideje!

A tapasztalatok szerint ugyanis még mindig sokan vannak, akik a nyári gumikkal igyekeznek átvészelni a téli hónapokat. A végeredmény azonban gyakran az árokban landolt autó, rosszabb esetben a személyi sérülés. A gyártók kifejezetten a téli útviszonyokhoz és a havas, jeges felületekhez fejlesztették ki a téli gumikat. A mély bordázat, a sűrű lamellák és a speciális összetétel gondoskodnak ugyanis arról, hogy a megfelelő féktávolság, az úttartás és az aquaplaning jelenség kiküszöbölése mind elérhető legyen. Ezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a közlekedés a téli időszakban is biztonságos legyen.

A négyévszakos gumik előnyei

Speciális felületi kialakítás nem, viszont megfelelő anyaghasználat jellemzi a négyévszakos gumikat, melyek a téli és a nyári abroncsok előnyeit igyekeznek magukban foglalni. A cél nem más, mint a gumicserélgetés elkerülése, a plusz költségek kiiktatása, valamint a tárolással járó problémák megelőzése. Fontos azonban tudni, hogy nem mindig alkalmas a négyévszakos a közlekedés biztonságának garantálására.

Komoly fagyok, hó és jég- négyévszakos helyett téli gumit!

Hazánk időjárási körülményei néha igencsak meglepően alakulnak. Az elmúlt években volt már részünk olyan télben, amikor a 0 fok környéki hőmérséklet számított általánosnak, de a -15 sem volt ritka egyes teleken. Joggal merülhet fel ilyenkor a kérdés, hogy meddig elegendő a négyévszakos gumi, és mikortól vagyunk jelentősen nagyobb biztonságban az utakon inkább a téli verzióval.

A válasz egészen egyszerű. A nagyvárosi közlekedés során általában nem kell hatalmas hóhegyektől és napközbeni lefagyástól tartani. Más a helyzet azonban akkor, ha hegyvidéken él az ember, korán indul munkába, vagy egyszerűen nap mint nap külterületi utakat is használ. Ilyenkor elgondolkodtató a gumiválasztás kérdése. A négyévszakos gumik tehát elsősorban akkor állják meg a helyüket, ha nem szükséges havas, lefagyott útszakaszokon közlekedni. Ez utóbbiak esetében a legtöbb gumiabroncs webáruház véleménye szerint is inkább a téli gumi használata javasolt.

Téli gumit, de milyet?

Akár a már tapasztaltabb autósok is tanácstalanul állhatnak a minden korábbinál szélesebb gumikínálat előtt. Ha nehezen találjuk meg a számunkra ideális márkát, akkor jó ötlet lehet például az ADAC téli gumi tesztjét megvizsgálni. A nedves és száraz felületen történő teljesítés, a menetzaj és persze a manapság kicsit sem elhanyagolható fogyasztás is górcső alá kerül a teszt során. Az új szett minden esetben jobb választás, mint a használt gumi, de ez utóbbi kínálatában is elérhetőek olyanok, melyek még egy-két szezont minden további nélkül kibírnak.

A négyévszakos gumik iránt megjelenő kereslet töretlen, ám rendkívül fontos, hogy a közlekedési szokásokat és a lakóhelyet egyaránt vegyük figyelembe a választásnál. Sok esetben kifejezetten a téli abroncs váltja csak be a hozzá fűzött reményeket.

(Nyitókép: Pixabay)