Hirdetés – Sokan erednek a legjobb nyári gumi nyomába, amikor 205 50 R17 méretben keresgélnek. Sokan már szezon előtt feltérképezik a kínálatot, remélve, hogy belefutnak egy-egy kiváló akcióba, árkedvezménybe, mások az utolsó pillanatra hagyják és megvárják, hogy év elején mivel is rukkolnak elő az abroncsgyártók.

A piac folyamatosan fejlődik, növekszik, erősödik. A prémium gumigyártók, az abroncsóriások hatalmas összegeket fordítanak a kutatásra, fejlesztésre, tesztelésre, hogy a legjobb abroncsokat gyártsák és mutassák be a vásárlóknak. A szakemberek azt tanácsolják, hogy érdemes rászánni a pénzt egy jobb minőségű termékre, hisz ezek jobb teljesítményt nyújtanak, nagyobb biztonságot kínálnak. Ráadásul magasabb futásteljesítménnyel rendelkeznek és alacsonyabb gördülési ellenállásuk miatt még kedvezőbb üzemanyagfogyasztást is realizálhatunk.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk a középkategóriáról sem, hisz itt is találunk kiváló  minőségű abroncsokat. Sok középkategóriás abroncsgyártó ma már valamelyik prémium gyártó családjának tagja és mind ilyen, az anyavállalat fejlesztései ide is elérnek. A fejlesztésekre azért van szükség, mert a világ folyamatosan változik. Nőnek az igények, az egyre jobb teljesítmény iránt. Az autók átlagsúlya folyamatosan nő, ehhez igazodniuk kell az abroncsgyártóknak is és olyan termékeket kínálniuk, melyek bírják a nagyobb terhelést. Ezt egyébként a súlyindex mutatja is, amikor 205 50 R17 nyári gumit keresünk, a méreten kívül adjuk meg a súlyindexet is, ennek különösen a nagyobb tömegű autók esetében van jelentősége. Ha már itt tartunk, akkor a sebességindexet is nézzük meg, ez azt mutatja, hogy mekkora az a maximális sebesség, amellyel az autó biztonságosan használható. Az abroncscímként pedig megnézhetjük, hogy milyen a nedves úton való tapadás, a zajszint, illetve az üzemanyaghatékonyság. Ha mindezzel megvagyunk, még akkor is van lehetőség a különböző opciók kiválasztására.

Ilyen például a defekttűrés, amit sokan szeretnek és keresnek is. Egy defekt esetén egy defekttűrő abronccsal tovább autózhatunk a legközelebbi olyan helyig, ahol biztonságosan lehetőség nyílik a kerékcserére. A gyártók erre is figyelnek, sok abroncs már kérhető ilyen változatban is. De nézzük is meg, hogy mit mutatnak a teszteredmények.

205 50 R17 nyári gumik – a legjobbak nyomában

Ha a legjobb abroncsot keressük, először is gondoljuk át, hogy nekünk mi a fontos. A nedves úton való tapadás és az aquaplaning elleni védelem? A magas kopásállóság? A csendesség, komfortosság? A precíz kormányozhatóság? Hisz nem mindegy, hogy mit keresünk.

Aki például a nedves úton való fékezést teszi előtérbe, és akinek az a fontos, hogy az autó nedves úton is jól kanyarodjon, jól irányítható legyen és az autó védve legyen az aquaplaning ellen, annak kiváló választás a Michelin Pilot Sport abroncsa, ami kiemelkedő teljesítményt nyújt a nedves körülmények között. De ugyanígy jó választás lehet a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 vagy a Pirelli P Zero abroncs, csakúgy, mint a Continental PremiumContact 6 nyári gumi. A száraz úton való fékezhetőség és kezelhetőség tekintetében is a Michelin, a Continental és a Pirelli fent említett modelljeit találjuk általában az élen, és itt megjelenik a Hankook egyik modellje, a Ventus Prime 3 K125 is.

Ha az a fontos, hogy az abroncs csendes legyen, akkor érdemes lehet a Michelin Primacy 4-et választani, vagy a Hankook fent említett mintázatát, de ugyanígy jó választás lehet a Pirelli Cinturato P7 nyári gumi is. A fentiekből is látszik, hogy egy-egy prémium gyártó is sok mintázatot gyárt sokféle méretben, pontosan azért, hogy mindenki ki tudja választani azt, ami számára a legmegfelelőbb.

Aki tehát nyári gumit keres, érdemes alaposan utánanéznie a kínálatnak és rászánni az időt a keresgélésre, hisz nyári gumit nem egy szezonra veszünk, hanem ideális esetben akár 4-5 nyáron át is használni fogjuk. Ha így nézzük, akkor pedig érdemes alaposan megfontolni a döntést, akkor is, ha 205 50 R17 nyári gumit keresünk.

(Nyitókép: Pixabay)