Hirdetés – Kevés gépjárműtulajdonost foglalkoztat a gyújtógyertya szerepe, azonban ezek az apró alkatrészek hihetetlenül fontos szerepet játszanak autónk működésében. Valójában a megfelelően működő gyújtógyertya nélkül az autó valószínűleg nem is lenne képes elindulni.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miért olyan fontosak, mit csinálnak, és hogyan tudhatjuk meg, hogy elérkezett a csere ideje.

A gyújtógyertya szerepe gépjárművünk életében

A motor a gépjármű lelke, amelyet arra terveztek, hogy az energiaforrást valódi mozgássá változtassa. De hogyan teszi ezt?

A válasz a belső égésnek nevezett elv. Annak érdekében, hogy autónk az üzemanyagot a potenciális energiaforrásból kinetikus energiaforrássá alakítsa, a motornak meg kell találnia a módját annak felszabadítására – ezt az égési folyamaton keresztül teszi meg.

A motor ciklusában a szelepek levegő és üzemanyag keverékkel töltik meg a hengert, amelyek kombinálva erősen robbanásveszélyesek. A motorban lévő dugattyú felfelé mozog, összenyomja ezt a keveréket, amíg egy rendkívül kicsi helyre nem kerül, így még több potenciális energiát teremt.

Ennek a kompressziónak a csúcsán a motor egy kis szikrával meggyújtja ezt a keveréket, és robbanást idéz elő, amely a dugattyút hátrafelé nyomja. Ezáltal megfordítja a motor főtengelyét, és megteremti azt az erőt, amely autónkat előre hajtja.

Forrás: Pixabay

Miből készülnek az gyújtógyertyák?

Általában rendkívül tartós anyagokból készülnek, hiszen több millió és millió robbanásnak kell ellenállniuk, mielőtt elhasználódnának vagy kicserélnénk őket. Azonban az idő múlásával a robbanások és a korrózió kisebb vagy gyengébb szikrákat eredményezne, mely csökkenti a motor hatékonyságát.

A későbbiekben ez további problémákhoz vezethet.

Meddig számíthatunk rá? Mikor cseréljük?

A legtöbb gyártó manapság a „meghosszabbított élettartamú” gyújtógyertya telepíti a gyárban. Csak némileg drágábbak, mint egy szokásos dugasz, ezáltal igazán közkedvelt a fogyasztók körében.

A meghosszabbított élettartamú gyújtógyertyák általában 160 000 kilométert is kibírnak.

Viszont, amint a dugók az élettartamuk végéhez közelednek, a két vezeték közötti hézag megnövekszik, ami csökkenti a hatékonyságukat. Ez hosszú távon a motor hengerének belsejében súlyos károkat okozhat, amelyek rendkívül költséges javításokat eredményeznek.

Semmiképpen se felejtsük el megnézni a jármű használati útmutatóját, hogy megtudjuk, milyen hosszú élettartamúak az adott gyújtógyertyák. Gondoskodjunk a cseréről sürgősen, amennyiben szükséges.

Ne hagyjuk, hogy a gyújtógyertyák meghaladják a megengedett kilométert!

Hogyan találjuk meg a megfelelőt?

Azok termékek, amelyek nemesfémeket, például platina vagy irídiumot tartalmaznak, általában magasabb árúak, mint a közönséges fémeket tartalmazóak. Ugyanakkor sokkal jobban ellenállnak a kopásnak. Természetesen ajánlatos, hogy ugyanazt a márkát és modellt válasszuk, mely az eredeti, gyári felszerelés részét képezte.

Az új gyújtógyertya kiválasztásakor vegyük figyelembe járművünk típusát is.

Érdeklődjünk az ajánlott alkatrészekkel kapcsolatban. Az olyan, kényelmesen használható webáruházak, mint a fekmester.hu és szakszolgálata bármikor a rendelkezésünkre áll, kínálatukban pedig számos különféle modell közül választhatunk.

Weboldalukon a legnépszerűbb és legkedvezőbb ár-érték arányt kínáló, akciókkal tűzdelt gyújtógyertya márkák termékei közül válogathatunk: BOSCH, NGK, BERU, VALEO, FEBI, HELLA, JAPANPARTS stb.