Legyen családi, melós, vagy éppen üzleti autó, semelyik jármű belseje nem marad makulátlan a használat során. Vigyázni persze lehet rá, feltételezzük, hogy eleve ez a hozzáállás a megszokott, néha napján azonban igenis suvickolni kell. Cikkünkben az autóbelsőkkel kapcsolatos takarítási, ápolási tudnivalókat gyűjtjük csokorba.

A por és a lábtéri piszok minden autósnak ismerős. Hogy ne uralkodjon el az autón, hetente tüntessük el!

A gyors házi takarítás elengedhetetlen kelléke a nedves törlőruha és a porszívó, ezekkel vélhetően mindenki dolgozott már. Benzinkutak érmés porszívóival is látványos eredményt érhetünk el, ekkor azonban nincs mód alaposabb munkát végezni. Aki elég bátornak érzi magát az otthoni utastér-nagytakarításhoz, az először szerelje ki az üléseket: vigyázat, az elektromos mozgatású, fűthető, szellőztethető esetleg légzsákot tartalmazó ülésekből kábelek futnak ki, tehát előbb ezek csatlakozásait kell oldani. A napellenzőket mindenképpen pattintsuk ki a helyükről, ezáltal könnyebben hozzá lehet férni a tetőkárpit sarkaihoz.

A porszívózás, a nedves ruhás törlés, valamint a kárpittisztító gép sem hiányozhat a feladatsorból. Utóbbira nem lesz szükség mindig, évente kétszer (tavasz, ősz) elég a kárpitfelületek kiglancolása

Ha ez kész, jöhet az ülések átporszívózása, majd a textilre, műbőrre vagy valódi bőrre alkalmas vegyszer felhordása. A tisztítószeres felületeket mikroszálas kendővel töröljük át, aztán pedig következhet a szárazra szivattyúzás nedves porszívóval. Ehhez háztartási takarítógép is tökéletes, ha nincs ilyen szerkezet odahaza, kisgépkölcsönzőből oldhatjuk meg a beszerzést. A következő munkafolyamat a műanyag alkatrészek vegyszeres zsírtalanítása, majd szilikonmentes ápolószeres kezelése. A szellőzőnyílások portalanítása puha szőrű ecsettel vagy nedvesített fülpiszkálóval lehetséges.

Egyterű járműveknél könnyebb az üléskivevős takarítás

A csomagtartó takarítása előtt minden mozdítható tárgyat emeljünk ki onnan. Az elektromos csatlakozókat le kell takarni, majd a fémrészeket vízzel, samponnal, szivaccsal átmosni, leöblíteni, végezetül szárazra törölni. Az eredmény nem marad el, a korábban dohányfüsttől, üdítőtől és ételmaradéktól szaglott, ragacsos utastér újból tiszta és jó illatú lesz.

Legalább havonta tisztítsuk le az ablakfelületek opálos rétegét