– Az autó vezetőjének nem lenne más dolga, mint követni az előtte haladó animációs képet. Így nem kellene mindig az oldalt felszerelt navigációs rendszer kijelzőjére tekintgetnie, ami sok esetben csak eltereli figyelmét az útról – mondja a Microsoft fejlesztőmérnöke, Richard Brass, aki kollégáival már szabadalmaztatta is az új találmányt.

– A fiktív autó színei és formája leginkább egy rajzfilmre emlékeztetnének, így a kivetített képet nem lehetne összetéveszteni a valódi gépjárművekkel – nyilatkozták a Microsoft kutatói.
Majd így magyarázták a találmányt:

– A sofőr a szélvédőjére vetített képet konvojszerűen követhetné, ami rengeteg gondot levenne a válláról.

A fejlesztőcsoport terveiben az az ötlet is szerepel, hogy menet közben a kivetített járműre tippeket és üzeneteket is vetítenének, amelyekkel legfőképpen a kezdő és idősebb sofőrök dolgát könnyítenék meg nem csekély mértékben.

– Ha például a vezetőnek fékeznie kellene, mert mondjuk elhagyta az autópályát, de a korábbi sebességgel halad tovább, akkor a kivetített jármű féklámpái pirosan világítanának – magyarázták a szakemberek.

Az új felszerelés nemcsak a biztonságért felelne, hanem a manapság egyre közkedveltebbé váló GPS navigációs rendszerek helyét is átvehetné. Egy számítógép megtervezné a vezető számára az optimális utat, és a kivetített rajzfilmautó segítségével megmutatná a sofőrnek.

Amennyiben az autósok betartják a jövő navigációs berendezésének utasításait, rengeteg balesetnek vehetnék elejét.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint manapság évente mintegy 1,2 millióan vesztik életüket közúti balesetekben, és további ötvenmillió ember szenved maradandó sérülést. Általános tapasztalat idehaza is, hogy napról napra egyre több gépjármű árasztja el az utakat.

Egyes becslések szerint 2020-ra akár hatvan százalékkel nőhet az autósok, és ezzel arányosan a balesetek száma is. A Microsoft fejlesztőinek új találmánya segíthet meggátolni, hogy idáig fajuljon a helyzet.