Hirdetés – A blokkolásgátló (ABS – Anti-lock Braking System) ma már része a legtöbb autó alapvető felszereltségének. Biztonsági eszköz, ami mellett erőteljes fékezéskor rövidebb fékúttal, könnyebb irányíthatósággal számolhatunk, emellett egészen jól véd attól, hogy az autó kipördüljön a rossz útviszonyok miatt. Tulajdonképpen a blokkolást akadályozza meg úgy, hogy a szenzoros érzékelők jelzésekor elektromágneses szelepek szabályozzák le a kerekekre ható féknyomást. A kerék nem blokkol le, így bizonyos mértékig a gördülés és az irányíthatóság is megmarad.

ABS hidraulikatömb hiba

Az ABS kocka a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja, egy hidraulikatömb, ami az ABS működéséhez nélkülözhetetlen. Az autó motorterében található elektronikus alkatrész. Elhelyezkedéséből adódóan erős rázkódás és magas hőhatás éri menet közben. Talán nem is kell csodálkoznunk rajta, hogy gyakran meghibásodik, aminek gyakori tünete, hogy a fékpedál fékezéskor az alsó holtpontig becsúszik, vagy egyszerűen csak nagyon lent fog a fék. Olyan mintha levegős lenne a fékrendszer. Még biztosabb jel lehet, ha fékolaj szivárgást is tapasztalunk, illetve a fékhatás késleltetve érzékelhető és akkor sem 100%-os. Gyakorlatilag teljesen benyomott fékpedál állás mellett lehet lefékezni az autót. Ez eleinte csak vészfékezéskor vagy rossz útviszonyok mellett jelentkezik, később viszont minden esetben. Gyakori még, hogy csúszós úton az ABS működésekor a fékpedál hirtelen beesik. Bizonyos autó típusoknál az is tapasztalható, hogy a lámpánál állva, miközben nyomjuk a féket lassan becsúszik a fékpedál. Ilyenkor még érzékelhető a fékhatás, de már ez is figyelmeztető jelenség.

Mindezek arra utalnak, hogy az ABS vezérlő elromlott, tehát cserére vagy javításra szorul. Fontos tudni, hogy az autó diagnosztikai rendszere gyakran a hiba ellenére sem jelez, az ABS lámpa nem világít és a hibakód sem kiolvasható.

Mi az ABS kocka feladata és hogyan hibásodik meg?

A blokkolásgátló az idő nagy részében passzív, hiszen csak hirtelen erőteljes fékezésnél jut szerephez. Ilyenkor a fékfolyadék egyszerűen átáramlik az ABS tömbön. Majd az erősebb fékezéskor pillanatok alatt megváltozik a helyzet, ugyanis az erre szolgáló szenzor jelzésére egy mágneses szelep szakaszosan átengedni a fékfolyadékot egy tartályba, hogy az a fékkörben csökkentse a nyomást. Így akadályozza meg a blokkolást. A sofőr a fékpedálon pedig érzi a pulzáló mozgást, remegést, ennek ellenére nem engedi fel, hanem erőteljesen nyomja lefelé, mert ez a helyes vészfékezés a blokkolásgátlóval felszerelt járművekben.

Az ABS kocka meghibásodásnál fontos szempont, hogy nem a komplett blokkolásgátló rendszerrel van gond, csupán a nyomásszabályzó modul hibás működése akadályozza a tökéletes működést. Leggyakrabban meghibásodó ilyen alkatrész a Suzuki ABS kocka, ami már típushiba. A problémát az elöregedett fékfolyadékban hordalékként megjelenő szennyeződés okozza. A gyárban előírt kétévenkénti fékfolyadék csere sajnos sok esetben elmarad. A főfékhenger karmantyúja idővel elkopik, a ráülő szennyeződés és pára korrodálja az ABS finom mechanikáját, ettől a benne lévő fékfolyadék bekoszolódik, víztartalma megnő, funkciót veszít. Gyakran az ABS tömb nem enged fékfolyadékot valamelyik fékkörhöz. Ekkor tapasztaljuk a már említett hibajeleket. Az ABS tömb hiba szinte az összes autó típusnál jelentkezhet, viszont igen gyakran előfordul a Suzuki Swift, Ignis és SX4, Opel Corsa D, Mercedes, Audi, Skoda is Volkswagen típusoknál.

Az ABS kocka javítása

A hiba felismerése után jöhet a javítás, alkatrészpótlás. Ilyenkor sokan nyúlnak bontott alkatrészhez, de ebben az esetben nem a legjobb ötlet, mert például a bontott Suzuki ABS kockánál szinte garantált az ismételt vezérlői szériahiba. Az új alkatrész ára viszont nagyon borsos. De van más lehetőség. Felújított, javított ABS kocka az új alkatrész töredékéért vásárolható, persze nem mindegy honnan jutunk hozzá. Az ABS javítás komoly tapasztalatot, nagy szakértelmet igényel. A professzionális, garanciális ABS kocka javítás utáni cserealkatrész beszerelése gazdaságos, biztonságos és tökéletesen megoldja a problémát.

A Rewo Pro Kft. szervizei Budapesten a III. és X. kerületben, illetve vidéken is működnek, webáruházukból a megrendelt cserealkatrész futárszolgálattal országosan is elérhető. A műhelyben egy-három napot vesz igénybe a javítás, de sok típushoz rendelkeznek cseredarabbal, így szinte azonnal garanciális, javított alkatrészt tudnak biztosítani. A gyorsaság, az 5 év garancia és a felkészült szakemberek már sok elégedett autótulajdonos számára jelentettek segítséget.

(Nyitókép: Freepik)