Látható az akkusarun a korrózió. Ha akadályozott az áram folyása, attól is lehet gyenge töltés vagy részleges feszültségleadás

Nagyon rossz, ha nem indul reggel az autó, és az is, ha belülről csöpög a víz az üvegfelületeken. A befagyó zár, vagy ajtó sem öröm, ahogy a makacs párásodás is zavaró. Arról már ne is beszéljünk, hogy ha nem égnek a lámpák, vagy csak maszatolnak az ablaktörlők. Mindezek a nyűgök a hideg évszak autós jellemzői, de szerencsére tehetünk ellenük.

Az üvegek párásodása jellegzetes hidegévszak-probléma

Az elektromos rendszer lelke az akkumulátor, amelynek állapotáról a reggeli hidegindítás mindenképp ad egy jelet: ha nem a megszokott „lelkesedéssel” teker az indítómotor, kialakulóban van a baj. Otthon multiméterrel ellenőrizhető az akku feszültsége, nyugvó állapotban és töltés alatt is. Régebbi autóknál megtisztíthatók a saruk, hogy a csatlakozás tökéletes legyen, az újabb kocsikat azonban érdemes szervizbe vinni és ellenőriztetni a telepet. Cserénél mindig az autó gépkönyvében szereplő típus kerüljön be, figyelni kell az akkukapacitásra, a fizikai méretre és a saruk polaritására is. Nagyon fontos a világítás ellenőrzése. Ezt bárki meg tudja tenni, végig kell kapcsolni a lámpafunkciókat. Mivel az autók már a 90-es évek végétől egyre bonyolultabb kialakításúak, előfordulhat, hogy nem sikerül az otthoni izzócsere. Vannak modellek, amelyeknél ki kell szerelni a lámpatestet a cseréhez – a kocsik gépkönyvében szerepel a módja.

Nagyon fontos az üvegfelületek rendszeres belülről való tisztítása is

A fagyok ellen is tenni kell. Egyrészt bármely benzinkúton tudják ellenőrizni a hűtőfolyadék fagyállóságát, másrészt az ablakmosó tartályról sem szabad megfeledkezni, abba is téli folyadékot kell tölteni: a nyári bele fog fagyni. Ha van még a tartályban nyári folyadék, azt érdemes elhasználni, és tisztán télivel után tölteni. Ma már nem jellemző a zárak befagyása, de azért érdemes ápolni, az olajos felületre nem tapad fel a jég. Ugyanez a helyzet a gumikéderekkel, ezek össze tudnak fagyni az ajtók felfekvő élével. A gumikédereket műanyagápolóval kell kezelni, így a jég ugyanúgy nem tud feltapadni rájuk, mint az olajos fémre.

Nem hagyható ki a téli szélvédőmosó folyadékok alkalmazása

Az üvegfelületekkel kapcsolatban is akad ellenőrizni való, például az ablaktörlők állapota. A csíkot húzó lapátokkal elkent kosz a télen alacsonyan beeső napfényben, vagy este a lámpafényben rendkívül zavarja a kilátást. Néhány perc megvenni egy új lapátot, a felszerelés gyerekjáték. Az üvegek belső felületének tisztítása is fontos, rendszeresen le kell takarítani az opálos, zsíros réteget. Nagyon zavaró dolog a párásodás, és ha már a légkondi sem tudja leszárítani a makacs párát az ablakokról, akkor bizony van valami baj. Elsőként érdemes a pollenszűrőt cserélni, súlyosabb esetben pedig beázás nyomait keresni.

Az ajtóbefagyás ellen hatékony dolog a gumikéderek ápolása