Ogier viszonylag gyorsan magához ragadta az irányítást a Spanyol Ralin. Ő kezdett az első nap, murván, s ez a tisztogató szerep nem feküdt neki. Dani Sordo mögött autózott, mígnem a második napon, immár aszfalton, erőre kapott. Egy sor szakaszgyőzelmet szerzett, s ezzel az élre tört. Ebben az is segítette, hogy Sordo autója aszfalton alulkormányozottsággal küzdött. A Volkswagen pilótája innentől kezdve végig tartotta magát az első helyen. Az utolsó nap pedig még tovább is növelte az előnyét, hiszen az aznapi négy gyorsasági szakaszból egyet megnyert, hármon pedig csapattársa, Jari-Matti Latvala mögött végzett a második helyen. Ez elég volt a győzelemhez és a zsinórban negyedik világbajnoki címhez.
amber2
Az utolsó szakaszon, a Power Stagen Latvala és Ogier mögött az utolsó bónusz pont Dani Sordóé lett. Bár nem nyerte meg hazai raliját, nagy örömöt okozhatnak neki a második helyért és a Power Stage-en elért harmadik helyért járó pontok. Arról nem is beszélve, hogy egy hellyel előrébb ugrott a tabellán, így most már ötödik Hayden Paddon mögött. Isteni igazságszolgáltatás történt. Sebastien Ogier pont azon a versenyen lett negyedszerre világbajnok, ahol egy évvel korábban az élről esett ki alig néhány kilométerre a győzelemtől. „Fantasztikus, hogy a szezon vége előtt két ralival máris megszereztem az egyéni világbajnoki címet. Ennél többet nem is tehettem volna. Hatalmas élmény volt ezen a hétvégén a volán mögött ülni. Csodálatos, hogy csatlakozhatok a négyszeres világbajnokok illusztris névsorához.” – szögezte le a VW 2016-os világbajnoka.
amber3
A Hyundai eredményes hétvégét zárhat. Bár az első hely nem a koreai csapathoz került, a következő három helyen pilótái értek célba. Sordo és Neuville mögött ugyanis Hayden Paddon zárt negyedikként. Az új-zélandi pilótát az első nap autója meghibásodása hátráltatta, de még így is esélyesként száll majd harcba az egyéni összetettbeli második helyezésért két kedvenc murvás versenyén Walesben és Ausztráliában. A vasárnapi nyitó gyorsasági szakaszon az ötödik helyen autózó Kris Meeke kiszállt a versenyzésből (autójának motorja megadta magát), s ezzel átadta a helyét az M-Sport pilótájának, Mads Östbergnek. Ott Tanak ért célba a hatodik helyen Kevin Abbring előtt, aki ralis pályafutása legjobb helyezését érte el azzal, hogy a negyedik Hyundai I20-ast a hetedik helyre kormányozta célba.
amber4
A Skoda WRC2-es pilótái, Jan Kopecky (aki a WRC2 kategória győztese is egyben) és Pontus Tidemand a nyolcadik és kilencedik helynek örülhetnek. Az eső tizet Craig Breen zárja a Citroennel. Nagy meglepetésre a veterán Jari-Matti Latvala és az ifjonc Eric Camilli is pontok nélkül hagyja el Spanyolországot. Mindketten kiestek, éppúgy, mint az egyéni ponttábla második helyén álló Andreas Mikkelsen, aki szombaton egy csúnya balesetet követően mondott búcsút Hispániának. Mikkelsen számára nem jó hír, hogy Neuville harmadik helyéért kapott pontjaival beérte őt, így az egyéni ponttábla második helyén már a belgával kell osztoznia. Latvala a Rally2 szabályzás értelmében folytatta a versenyt, s a Power Stage-en mentette a még menthetőt. Megnyerte az utolsó gyorsasági szakaszt és ez a győzelem három pontot hozott a finn konyhájára.
amber5
A mezőny tagjai ezután nem a szokásos hosszú, három hetes pihenőre vonulnak, hiszen alig két hét múlva kerül megrendezésre a Wales Rali (2016. október 27-30.). Az egyéni világbajnoki cím sorsa eldőlt, de a második hely sorsa még nyitott. Nagy csata várható.

2016-ös Spanyol Rali eredménye

1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:13:03,6
2. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 3:13:19,2
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 3:14:18,6
4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 3:14:31,4
5. Mads Östberg (NOR) Ford Fiesta RS 3:16:28,0
6. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta RS 3:18:28,5
7. Kevin Abbring (NLD) Hyundai I20 3:20:34,9
8. Jan Kopecky (CZE) Skoda Fabia 3:22:08,7
9. Pontus Tidemand (SWE) Skoda Fabia 3:22:24,0
10. Craig Breen (IRL) Citroën DS3 3:23:00,7

A világbajnokság eredménye a Spanyol Rali után:
Egyéni

1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 222 pont
2. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 127 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 127 pont
4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 114 pont
5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 111 pont
6. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 104 pont
7. Mads Östberg (NOR) M-Sport WRT 90 pont
8. Ott Tanak (EST) DMACK WRT 61 pont
9. Kris Meeke (GBR) Abu Dhabi WRT 54 pont
10. Craig Breen (IRL) Abu Dhabi WRT 36 pont

Gyártók

1. Volkswagen Motorsport 322 pont
2. Hyundai WRT 260 pont
3. M-Sport WRT 144 pont
4. Volkswagen Motorsport II 136 pont
5. Hyundai Motorsport N 124 pont
6. DMACK WRT 74 pont
7. Jipocar Czech National Team 18 pont
8. Yazeed Racing 4 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!