Elfyn Evans örülhetett a legjobban annak, hogy már csak egy verseny erejéig kell megőriznie elsőségét a ponttáblán, ahhoz, hogy begyűjtse ralis pályafutása első világbajnoki címét. Saját csapattársa, Sebastien Ogier, a walesi pilóta legnagyobb ellenfele, akinek egy lehetősége maradt arra, hogy megszerezze hetedik világbajnoki címét.

Nem lehet könnyű dolga a Toyotának. Mindkét pilótája harcban áll a világbajnoki címért, miközben a csapat is, amely jelenleg a második a konstruktőrök között. Sebastien Ogier mindenesetre úgy döntött, hogy a világjárvány miatti csonka év után nem távozhat, s még egy évet biztosan marad a Rali Világbajnokságban, s a 2021-es szezont is a Toyotával versenyzi végig. Szerencsére a versenyzőtársak jó viszonyban van egymással, így Evans örült Ogier hosszabbításának. „Sebastiennel egy élmény együtt dolgozni. A csapattal jól kijövünk és ennél többet nem is kérhetnénk. Ugyanolyan elbánásban részesülünk és mindannyian azon vagyunk, hogy egy olyan fantasztikus autót hozzunk létre, mint a mostani is. Nagyon örülök, hogy Seb marad, és jövőre is együttműködhetünk.” – szögezte le a 31 éves pilóta.

Nem csak az egyéni korona sorsa fog eldőlni a hétvégén, hanem a konstruktőri cím sorsa is. A Hyundait és a Toyotát mindössze hét pont választja el egymástól úgy, hogy még 43 pontot lehet szerezni a szezonzárón. A Toyota kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott idén, de a Szardínián megszerzett kettős győzelem segítségével a Hyundai az élre állt. „Papíron hét pontos előnyben vagyunk, de ezen a szinten ez semmiség. Semmit se vehetünk biztosra a legelső Monzában rendezett rali világbajnoki futamon, ami egy történelmi és nagyon különleges helyszín a ralirajongók számára.” – szögezte le Andrea Adamo csapatfőnök.

Esős 5°C-os hőmérsékletű aszfaltos megmérettetésre készülhetnek a résztvevők, akik nagyon nagy számban állnak majd itt rajthoz. Összesen 95 csapat adta be a nevezését, ami nem csoda az idei korlátozott versenyzési lehetőségek fényében. Érdekesség, hogy egy magyar csapat színeiben rajthoz áll Andreas Mikkelsen is. A MotoGP sztárja, Franco Morbidelli pedig kétkerekűjét cseréli négy kerékre a hétvégén.

A rali
A 2020-as Monza Rali három napon át tart, s a 16 gyorsasági szakasz 241,14 km-t tesz majd ki. A verseny teljes távja: 502,66 km. Az Autodromo Nazionale de Monza ad helyet a rali főhadiszállásának és a szervizparknak.

Az olaszországi Covid-19 szabályok értelmében zártkapus verseny lesz.

A világbajnokság állása a Szardínia Rali után:
Pilóták
1. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 111 pont
2. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 97 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 87 pont
4. Ott Tanak (EST) Hyundai WRT 83 pont
5. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 70 pont
6.Teemu Suninen (FIN) M-Sport Ford WRT 44 pont
7. Esapekka Lappi (FIN) M-Sport Ford WRT 38 pont
8. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 26 pont

Gyártók
1. Hyundai WRT 208 pont
2. Toyota Racing WRC 201 pont
3. M-Sport Ford WRT 117 pont
4. Hyundai 2C Competition 8 pont