Nem hiába volt bizakodó a verseny előtt a Hyundai csapatvezetője, Cyril Abiteboul, hiszen korábban is szép sikereket ért el Szardínián az alzenaui csapat. Idén a csapat belga pilótája ölébe pottyant az első hely. Sebastien Ogier, az addig vezető toyotás pilóta ugyanis bukott. Neuville Ogier és Lappi mögött a harmadik helyen autózott a rali eleje óta, de egy hatalmas esőzés és az azt követő káosz felborította az erősorrendet és a belga, aki tavaly ugyanitt kiesett, ezúttal az első helyen ért célba.

Kilenc különböző pilóta is az élen állt, majd Sebastien Ogier vette át a vezetést és jó úton haladt rekordot érő ötödik olaszországi győzelme felé. A szerencse azonban elpártolt a franciától, mikor az esőáztatta szombati utolsóelőtti szakaszon alulkormányozottá vált autójával letért az útról. Lappi visszafogta a tempóját, mikor látta Ogier bajba jutott autóját. Neuville ennek köszönhetően a harmadikról az első helyre került és az utolsó napot a mezőny elején kezdte és ott is fejezte be. Ezzel a helyezésével a belga az egyéni ponttábla ötödik helyéről a másodikra ugrott.

„Ez egy nagyon nehéz hétvége volt. Azzal a hittel jöttünk ide, hogy harcolhatunk a győzelemért, de az első nap nagyon kifogott rajtunk és időt vesztettünk. Tegnap az élen találtuk magunkat és úgy kellett mennünk, hogy ott is maradjunk. Ez a csapat első idei győzelme, ráadásul ez kettős győzelem, és az első sikere csapatvezetőnknek (Cyril Abiteboulnak) is. Craig Breenre emlékezünk, Horvátországban nyerni szerettünk volna érte, de most sikerült” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

Elfyn Evans a negyedik helyre gurította célba Toyotáját. A brit nem találta a ritmust, s szombaton sok időt vesztett, mikor autója radiátora megsérült egy vízátkelést követően. Dani Sordo az első öt közé tartott, de ki kellett állnia, mikor az autójának a kipufogója megsérült. Hamar véget ért ez a zaklatott hétvége a spanyol számára, aki már pénteken is kisodródott autójával. Sordo balszerencséje Andreas Mikkelsen kezére játszott, aki az összetett ötödik helyével a WRC2 kategória meglepetésgyőztese lett. A norvég pilótát csupa WRC2-es pilóta követi az első tízben.

Folytatás három hét múlva (2023. június 22-25.), amikor is Afrikába utazik a mezőny, a legendás Szafari Ralira. 2021-ben tért vissza a Rali Világbajnokság erre távoli földrészre, s idén ismét nagyon várakozással utaznak el a csapatok Kenyába.

2023-as Szardínia Rali eredménye
1. Thierry Neuville (BEL) i20 N Rally1 HYBRID 3:40:01,4
2. Esapekka Lappi (FIN) i20 N Rally1 HYBRID 3:40:34,4
3. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:41:56,7
4. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:45:21,9
5. Andreas Mikkelsen (NOR) Fabia RS WRC2 3:49:34,7
6. Teemu Suninen (FIN) i20 N WRC2 3:51:50,3
7. Kajetan Kajetanowicz (POL) Fabia Evo WRC2 3:52:47,5
8. Yohan Rossel (FRA) C3 WRC2 3:52:54,9
9. Miko Marczyk (POL) Fabia RS WRC2 3:55:35,2
10. Erik Cais (CZE) Fabia RS WRC2 3:56:50,8