A Citroënnel versenyző győztes a 19 gyorsaságiból mindössze az elsőn nem állt az élen, s a tavalyi argentin győzelmét követően most ralis pályafutása második győzelmét szerezte meg. „Azt kell mondjam, szinte teljesen tökéletesre sikerült az a hétvége – ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Hatalmas köszönet a csapatnak, s főleg a mérnökömnek. Ez az év a tapasztalatszerzésről szól. Jó rajtpozíciónk volt, főleg szombaton, s ennél többet nem is tudtam volna tenni. Ez azt mutatja, hogy a DS 3-as még mindig egy nagyon jó autó. Számomra pilótaként ez egy jó nagy lépés előre. Már nagyon várom 2017-et.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala számára ezúttal nem sok babér termett. Latvala továbbra sem remekel. A finn pilóta egy-egy versenyen kimagaslót nyújt, hogy aztán ismét visszasüllyedjen a középszintre. A két Volkswagen pilóta számára volt azért egy kis vígasz. Az utolsó, élő televíziós közvetítésű, Power Stage-en Ogier nyert és így három plusz pontot szerzett, míg Latvala kettőt a második helyezéssel. A német gyártó nem adta ki a kezéből az utolsó megszerezhető plusz pontot sem, hiszen Mikkelsen második helye mellé az itteni harmadikkal egy újabb pontot szerzett.

A legjobb helyezett volkswagenes Mikkelsen a nap második nyertese. A negyedikről a második helyre ugrott a tabellán a most szerzett pontok által. Ebben a szerencse is segítette, hiszen akkor tudta megelőzni Ogiert, amikor az a szombati első gyorsasági szakaszon defektet kapott. A norvég pilóta elmondása szerint talán ez volt ralis pályafutása legjobban sikerült versenye. Sebastien Ogier elég balszerencsés volt. Szombaton és vasárnap is defektek hátráltatták, a harmadik helyezés mellett így csak a Power Stage-győzelemnek örülhetett a francia. Meg persze annak, hogy még így is növelte előnyét a pilóták között 39-ről 47 pontra.

Dani Sordo ért célba negyedikként legjobb Hyundai-pilótaként, s a spanyolnak ez volt zsinórban a harmadik negyedik helyezése. Az M-Sport pilótája, Eric Camilli eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a hétvégén. Ötödik lett annak ellenére, hogy az utolsó gyorsasági szakaszon kicsúszott, mert a kéziféke nem működött. Jari-Matti Latvalának ezúttal sem sikerült a bizonyítás, csak hatodik lett, pedig a murva az ő talaja. Pénteken elment autójában a szervókormányzás, s ezzel három percet veszett. A finn pilótát Mads Östberg követte hetedikként. Az első tizet Martin Prokop, Pontus Tidemand és Nicolas Fuchs zárja. Pénteken Hayden Paddon és Ott Tanak szenvedtek látványos balesetet. Először Hayden tért le az útról és szinte azonnal lángok csaptak ki az autójából. Néhány perccel később pont ugyanott csúszott ki Ott Tanak is az autójával. A pilóták és navigátoraik szerencsére megúszták a balesetet, de Paddon autója teljesen kiégett, még a környező fák is megégtek.

2016-ös Portugál Rali eredménye

1. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 3:59:01,0 2. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo 3:59:30,7 3. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:59:35,5 4. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 4:00:38,1 5. Eric Camilli (FRA) Ford Fiesta RS 4:03:02,6 6. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo 4:03:07,9 7. Mads Östberg (NOR) Ford Fiesta RS 4:05:54,6 8. Martin Prokop (CZE) Ford Fiesta WRC 4:09:25,1 9. Pontus Tidemand (SWE) Skoda Fabia R5 4:10:46,2 10. Nicolas Fuchs (PER) Skoda Fabia R5 4:12:15,0

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen három hét múlva, 2016. június 9-12. között kerül megrendezésre az Olasz/Szardínia Rali. Nem unatkozott, aki figyelemmel kísérte a tavalyi Olasz Rali történéseit. Hatalmas harc folyt ugyanis az új-zélandi Hayden Paddon és a címvédő Sebastien Ogier között az Olasz Rali győztes trófeájáért. Paddon hozta a rali legnagyobb meglepetését, hiszen majd két napig vezette a ralit esélytelen pilótaként. Ha kitart a verseny végéig, pályafutása első győzelmét kaparinthatta volna meg a Hyundai pilótája (azóta ez már sikerült neki, idén Argentínában), de így is egy kitűnő második helyet gyűjtött be Ogier mögött. Ogier 2015-ben triplázott Szardínián, kérdés negyedszerre is sikerül-e elhoznia a győztes trófeát Olaszországból a VW francia pilótájának?

A világbajnokság eredménye a Portugál Rali után:

Egyéni 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 114 pont 2. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 67 pont 3. Mads Östberg (NOR) M-Sport WRT 58 pont 4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 57 pont 5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 56 pont 6. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 37 pont 7. Kris Meeke (GBR) Abu Dhabi WRT 26 pont 8. Ott Tanak (EST) DMACK WRT 24 pont 9. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 23 pont 10. Eric Camilli (FRA) M-Sport WRT 14 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 145 pont 2. Hyundai WRT 96 pont 3. M-Sport WRT 82 pont 4. Volkswagen Motorsport II 70 pont 5. Hyundai Motorsport N 51 pont 6. DMACK WRT 30 pont 7. Jipocar Czech National Team 12 pont 8. Yazeed Racing 4 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!