2013-2015 között háromszor is Sebastien Ogier hozta el Mexikóból a győztes trófeát. Tavaly azonban Latvala sikertelensége Dél-Amerikában tört meg és végre már ő is felállhatott a dobogó legfelső fokára, nem is akárhol, hanem Ogier „törzshelyén”, Mexikóban.

A hétvégi lesz a szezon első murvás versenye, s ez nagy kihívást jelent az elsőként rajtolók számára. Tavaly ez okozta Sebastien Ogier vesztét, hiszen Latvala később rajtolt, s ezt az előnyt kihasználva tudott a finn előnyre szert tenni, ami végül a győzelméhez vezetett. Köztudott, hogy a murvás utakon minél több autó megy végig, annál tisztábbak, gyorsabbak és jobb tapadásúak a „söprögetésnek” köszönhetően, így ez esetben a hátrébbról rajtolás előnyt jelenthet. Idén megeshet, hogy egyikük számára sem terem itt babér, hiszen mind Latvala, mind Ogier az élmezőnyből rajtol, bár már más autókkal, mint az előző években.

A havas Monte-Carlo Rali és Svéd Rali után nem lesz könnyebb dolga a csapatoknak Mexikóban sem. A hétvégi murvás futam igencsak megviseli majd az abroncsokat. A magas hőmérséklet pedig az autók motorját és hajtóműjét teszi próbára. Az utak felviszik az autókat 2737 m-es magasságba, ahol a motorok kevesebb levegőhöz jutnak, így 20%-kal kevesebb erőkifejtésre lesznek képesek. Ez pedig kevesebb hibázási lehetőséget jelent.

A pénteki nap gyorsaságijai (beleértve a két maratoni szakaszt is) különösen kimerítőnek ígérkeznek. Miközben a rali útvonala mindig változik egy kicsit, a sziklás-kavicsos terep, a magas hőmérséklet és a magasságbeli különbségek továbbra is megmaradnak, és nagy kihívást jelentenek a ralis csapatoknak, amelyek mindössze egy-két alkalommal látogatnak el az amerikai kontinensre egy szezon során. A szezon első murvás raliján eldől ki az úr az újgenerációs WRC-k közül!

Miközben az M-Sport és a Toyota nagyon szép eredményekkel kezdte a szezont, a Hyundai, amelyről sokan azt gondolták, hogy azonnal átveszi a világbajnokságból távozó VW szerepét, a harmadik helyen áll a gyártók között. Belga pilótája, Thierry Neuville kétszer is közel állt a győzelemhez, de eldobta azt. Így most nagyon készül, hogy a hétvégén harmadszorra ne történjen meg vele ez a csúfság.
„Nagyon csalódott vagyok, sajnálom az egész csapatot amiatt, hogy egy olyan kis vezetői hiba miatt elvesztettük az első helyet. A világbajnokság szempontjából nagy következményei lesznek ennek. Pozitívan kell tekintenünk előre.” – szögezte le Neuville, akit még spanyol csapattársa, Dani Sordo is jócskán megelőz a világbajnokságban.

A rali

A rali csütörtök este veszi kezdetét egy új helyszínen, Mexikó City központi terén, a Zócalón. Itt forgatták a James Bond sorozat Spectre című részének nyitójelenetét, a helikopteres harcot. A pénteki gyorsasági szakaszok Guanajuato mellett haladnak el, s persze nem maradhat ki maga a város sem egyedülálló földalatti szakaszával, amely volt ezüstbányákon vezet keresztül. A Mexikó Ralit még 2015-ben úgy alakították ki a szervezők, hogy nagyon kompakt legyen, s ugyanakkor a világbajnokság lehető leghosszabb gyorsasági szakaszai legyenek benne. Így négy gyorsasági szakasz hossza is vagy meghaladja vagy majdnem eléri a 40 km-t. A négy maratoni hosszúságú gyorsasági egyike az 54,90 km (!) hosszúságú szakasz az El Chocolate, vagyis ’A Csokoládé’ névre hallgat. Ezen kétszer is végigmegy a mezőny a pénteki nap során.

A rali központja és a szervizpark ezúttal is az ország ötödik legnagyobb városában, Leónban lesz berendezve, amely 400 km-re észak-nyugatra található Mexico Citytől. A 19 gyorsasági szakasz együttesen 370,46 km-t tesz ki, miközben a rali teljes hossza 897,68 km.

A világbajnokság állása a Svéd Rali után:
Pilóták

1. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC 48 pont
2. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT 44 pont
3. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 33 pont
4. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 25 pont
5. Craig Breen (IRL) Citroen WRT 20 pont
6. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 18 pont
7. Stephane Lefebvre (FRA) Citroen WRT 10 pont
8. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 8 pont
9. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 7 pont
10. Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Motorsport 6 pont

Gyártók

11. M-Sport WRT 73 pont
2. Toyota Racing WRC 53 pont
3. Hyundai Motorsport 40 pont
4. Citroen WRT 26 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!