Még 2014-ben fedezték fel a meglehetősen leharcolt állapotban lévő, évek óta egy helyben álló Nissan Patrol gyári tereprali-versenyautót, amelyet visszavásárolt a cég. Ezt követően a barcelonai European Technical Centre mérnökei munka után és hétvégenként dolgozva a gépen teljesen felújították azt. Pedro Diaz Illa, jelenleg az Elektromos és Elektronikus Fejlesztőcsapat vezetője az egyedüli olyan munkavállaló, akkor harminc évvel ezelőtt is már dolgozott az autó megépítésén.
patrol2
A Nissan az a1986-os Dakar ralit követően határozta el, hogy beszáll a tereprali világába, a népszerű Patrol terepjárót választották ki alapnak, az építést pedig az NTCE végezte. Több európai versenyen is kipróbálták az autót, mielőtt az 1987. január elsején induló Dakaron elindították: 312 autó indult neki a 13 000 kilométeres távnak, köztük a 211-es (Miguel Prieto és Ramon Termens) és 212-es (Jorge és Hansi Babler) rajtszámú Nissan. Nem volt egyszerű a verseny, a szervizkamion a második gyorsaságin elromlott, így nem voltak tartalékalkatrészek a későbbiek során – a 212-es autó feladta a küzdelmet, miután leborult egy homokdűnéről. A 211-es azonban célba ért, nemcsak a dízel kategóriát nyerte meg, de összetettben kilencedik helyezésével első dízelként került a top 10-be.
patrol3
2014 májusában szállították a roncsot Barcelonába, ahol aztán kiderült, hogy a motor több alkatrésze is rozsdás, az első tengely erősen sérült, de az elektromos rendszer volt a legborzasztóbb állapotban, mert rágcsálók cincálták szét a vezetékeket. Európa-szerte kerestek alkatrészeket Nissan márkakereskedők raktáraiból, de sok mindent így is gyűjtőktől kellett megvásárolni, illetve a meglévő darabot kellett felújítani. Szerencsére az NTCE archívumában még megvoltak az eredeti dokumentumok, azokat lemásolták, így újra van gépkönyve az autónak. 2016 novemberében aztán Afrikába vitték a felújított Nissan Patrol versenyautót, ahol újra a Szahara dűnéin száguldhatott.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!