Akik a Hatvanban élő Tóth Norbi pályafutását régebb óta figyelemmel kísérték, tudhatják, hogy a fiatalember már gyermekkorában elkötelezte magát a benzingőzös sportág iránt. Korosztályában évek óta kiemelkedően teljesített, tehetségét senki nem vitatta, így aztán csak idő kérdése volt, hogy mikortól válik egy nagyobb sorozatban is meghatározó szereplővé. Nos, idén ez az álma is valóra vált. A srác rendkívül eredményes idényt zárt a Seat Leon Eurocup-sorozatban. Érvényes ez a megállapítás akkor is, ha tudjuk, hogy a Zengő Motorsport Junior Team ifjú hatvani versenyzője életkoránál fogva nem vehetett részt valamennyi futamon, illetve annak tükrében is, hogy az év utolsó megmérettetésén példátlan balszerencse kísérte nemcsak őt, hanem az egész csapatot.

A részletekről Norbi elmondta: a hat hétvégéből – és minden hétvégén két-két futamból – álló sorozatba csak az első két etapot követően kapcsolódhatott be, mivel ekkorra töltötte be a kiírásban meghatározott 16. életévét. Ilyenformán ő lett a mezőny legfiatalabb indulója; a többiek már elmúltak 18 évesek, sőt, nagyrészük már felnőtt. Ehhez képest a Zagyva-parti településen élő fiatalember hamar letette a névjegyét: az esztendő legígéretesebb fiatal pilótája lett, az egész kontinenst ideértve.

A versenysorozatról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy az abban szereplő versenyautók kivétel nélkül gyári építésűek. Norbi első, angliai futamát tapasztalatszerzésre szánta, lévén pár nappal korábban ismerkedhetett meg a járgánnyal. Még tesztelni is alig volt ideje, így – mint mondja – ő maga is meglepődött, hogy a tizedik helyen ért célba. Ma is úgy gondolja, hogy bemutatkozásnak ez tökéletes volt, s nem utolsó sorban kellő önbizalommal ruházta fel a következő rajtra.

A Hatvanban élő Tóth Norbert arra készül, hogy az elkövetkezőkben túlszárnyalja az eddig elért sikereket...Fotó: Mediaworks A Hatvanban élő Tóth Norbert arra készül, hogy az elkövetkezőkben túlszárnyalja az eddig elért sikereket…Fotó: Mediaworks

Amire Belgiumban került sor. Itt negyedik helyezést ért el, kivívva a szakemberek és a nézők elismerését, mint Európa legfiatalabb pontszerzője. Aztán a legendás olaszországi helyszín, Monza következett, ahol ugyancsak a negyedik helyen végzett. Ez – a hétvégi „dupla” indulásokat figyelembe véve – három egymást követő, igencsak előkelő helyezést jelent. Ekkor, vagyis a második futamon kezdődött azonban az a pechsorozat is, amely az év utolsó versenyén, Barcelonában tetőzött. A csapat, főként annak következtében, hogy nem találták a helyes beállítást, Katalóniában a mezőny utolsó negyedében végzett.

– Tény, hogy a vége nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, de összességében eredményes idényt tudhatok magam mögött – mondja Norbi, aki már kész tervekkel rendelkezik a következő szezont illetően is. Erről többet azonban egyelőre nem árulhat el. Ami biztos: gőzerővel készül, hogy ha lehet, túlszárnyalja már eddig is számottevő sikereit is.

Nem megy a tanulás kárára

Norbi esetében az autóversenyzés egyáltalán nem megy a tanulás rovására. Mint mondja, a kettő igenis összeegyeztető, igaz, sok más dologra nemigen marad ideje. A Hatvani Széchenyi István Római Katolikus Középiskolában rengeteg támogatást kap ahhoz, hogy a fontos megmérettetések idején csak a következő kihívásra koncentrálhasson. Büszkék eddigi eredményeire, ő pedig büszke a sulijára. Az oktatási intézmény pozitív hozzáállásán túl a szponzorainak is megköszöni azt a segítséget, aminek eredményeként talán a nem is távoli jövő Michelisz Norbija cseperedik fel a hatvani sportszeretők szeme láttára.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!