A havas Monte-Carlo és Svéd Rali után nem lesz könnyebb dolga a csapatoknak Mexikóban sem. Szokás szerint ez lesz az idei első murvás futam, amely igencsak megviseli majd az abroncsokat. A magas hőmérséklet pedig az autók motorját és a hajtásművét teszi próbára. A pénteki nap gyorsaságijai (beleértve a két maratoni szakaszt is) különösen kimerítőnek ígérkeznek, míg vasárnap a grandiózus Guanajuatito szakasz állítja a csapatokat nehéz feladat elé. Ez lesz a zsinórban jövő hat murvás rali közül az első, s a pilóták nem raliztak hasonló körülmények között a tavaly szeptemberi Ausztrál Rali óta.

Miközben a rali útvonala mindig változik egy kicsit, a sziklás-kavicsos terep, a magas hőmérséklet és a magasságbeli különbségek továbbra is megmaradnak, és nagy kihívást jelentenek a ralis csapatoknak, amelyek mindössze egy-két alkalommal látogatnak el az amerikai kontinensre egy szezon során. Nagy kihívást jelentenek majd a murvás utak is. Különösen a Volkswagen autói (no meg Thierry Neuville Hyundai-ja) szenvedhetnek hátrányt a korai rajtjuk miatt. A murvás utakról ismert, hogy minél több autó megy végig rajtuk, annál tisztábbak, gyorsabbak és jobb tapadásúak a „söprögetésnek” köszönhetően, így ez esetben a hátrébbról rajtolás előnyt jelenthet.

Az elsőként rajtoló Sebastien Ogier ennek ellenére nagyon magabiztos a rali előtt. Ez nem is meglepő tudván, hogy az elmúlt két évben ő nyerte meg ezt a versenyt, s emellett ez az egyik kedvence is. „A szezon első két raliját megnyertem, s ez nagyon megnyugtató számomra. A nyomás így nem rajtam van, hanem a világbajnokságban mögöttem állókon.” – szögezte le a francia pilóta. „Pilótaként extra magabiztosságot ad, mikor olyan szoros csatát nyersz meg, mint amilyet Andreas Mikkelsennel és Thierry Neuville-lel vívtam Svédországban. Az elmúlt két Mexikó Rali megmutatta, hogy milyen kényelmesen érzem magam Mexikóban. Az elmúlt években a Volkswagen Polo R WRC nagyszerűen bírta a nagyon ritka magaslati levegőt Mexikóban. Most már csak várnunk kell egy kicsit ahhoz, hogy lássuk, ez igaz lesz-e 2015-ben is, és hogy az erős motorunk által kompenzálni tudjuk-e a korai rajtpozíciónkat.” – tette hozzá.
 
A rali
 
A rali csütörtök este veszi kezdetét a festői Guanajuato utcai szakasszal, amelyet a tévé is közvetít. A Mexikó Ralit még tavaly úgy alakították ki a szervezők, hogy nagyon kompakt legyen, s ugyanakkor a világbajnokság lehető leghosszabb gyorsasági szakaszai legyenek benne. Így négy gyorsasági szakasz hossza is meghaladja a 40 km-t, miközben a rali majd 40%-a gyorsasági szakaszokból áll. A 24 gyorsasági szakasz együttesen 395,21 km-t tesz ki, miközben a rali teljes hossza 994,23 km. A rali központja és a szervizpark ezúttal is az ország ötödik legnagyobb városában, Leónban lesz berendezve, amely 400 km-re dél-nyugatra található Mexico Citytől. A négy maratoni hosszúságú gyorsasági egyike a 44,13 km hosszúságú szakasz az El Chocolate, vagyis ’A Csokoládé’ névre hallgat. Ezen kétszer is végigmegy a mezőny a pénteki nap során (az ötödik és a kilencedik gyorsasági szakaszon). A rali legbrutálisabb gyorsasági szakasza (22.) ezúttal is a Guanajuatito lesz, a maga 55,82 km-ével, amelyet vasárnap teljesít a mezőny.

A világbajnokság állása a Svéd Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 53 pont 2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 30 pont 3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 30 pont 4. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 19 pont 5. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 14 pont 6. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 14 pont 7. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 12 pont 8. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 10 pont 9. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT 10 pont 10. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 8 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 68 pont 2. Hyundai WRT 55 pont 3. M-Sport WRT 32 pont 4. Citroën WRT 20 pont 5. Volkswagen Motorsport II 15 pont 6. Jipocar Czech National Team 10 pont 7. FWRT SRL 1 pont 8 Hyundai Motorsport N 1 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!