„Nagyszerű ez az érzés. A szezon zötyögősen kezdődött számomra, s ez egy fontos momentum volt. 10 évvel ezelőtt vezettem első raliautómat a világbajnokságban, s ilyen sok idő kellett ahhoz, hogy itt nyerni tudjak. Tegnap még nem gondoltam, hogy nyerhetek, de ma reggel már sokat gondoltam erre, főleg az utolsó gyorsasági szakaszon.” – szögezte le lelkesen Latvala.

A második helyezett Dani Sordo számára sem indult könnyen az idei szezon, így nagy megkönnyebbülés volt a spanyol pilóta számára ez a remek helyezés, ráadásul citroenes társait kielőzve ért el ilyen jó pozíciót. Saját bevallása szerint is nagy magabiztosságot nyújt számára ez az eredmény a szezon hátralévő ralijaira. Thierry Neuville, aki Mexikó után ismét dobogóra tudott állni, nagyszerű tempót diktált, s végül behozta autóját a bronzérmes helyen, s ezzel egy plusz ajándékot nyújtott át születésnapos barátnőjének.

Az Akropolisz Rali meglepetés eredményt nyújtott, ezt nyugodtan leszögezhetjük. A negyedik helyen szintén egy nem várt pilóta, Andreas Mikkelsen ért célba, s ezzel pályafutása legjobb eredményét szerezte meg harmadik raliján a Polóval. Bár komoly csata folyt a norvég pilóta és az ötödik helyezett Nasser Al-Attiyah között, végül mégis előbbi kerekedett felül.

Az Akropolisz Ralin nem csak az okozott meglepetést, hogy az ismeretlenebb nevek teljesítettek jól, hanem az is, hogy a sztárpilótáknak mennyire nem jött össze ez az igen megterhelő hétvége. Mads Östberg például hatodik lett, de ezt az eredményt már a rali elején megalapozta. Az első gyorsasági szakaszon három percet vesztett, mikor a beton járdaszegélynek csapta autója kerekét. Mikko Hirvonen a hetedik lett, miután kormányzási problémák hátráltatták. A világbajnokságban vezető Sebastien Ogier zárja az első tizet. A francia pilóta előrejutását nehezítette autója olajnyomásának meghibásodása. Szerencséjére három extra ponthoz jutott azzal, hogy a ralit záró Power Stage győzelmet megszerezte. Így 52 pontos előnnyel zárja az egyéni ponttáblát Latvala előtt. Robert Kubica is részt vett a ralin, s pályafutása első WRC2 győzelmét gyűjtötte be a Citroennel.

2013-as Akropolisz Rali eredménye

1. Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo 3:31:01,2 2. Dani Sordo Citroën DS3 3:32:51,2 3. Thierry Neuville Ford Fiesta RS 3:33:15,3 4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo 3:34:56,3 5. Nasser Al-Attiyah Ford Fiesta RS 3:35:13,8 6. Mads Östberg Ford Fiesta RS 3:36:49,9 7. Mikko Hirvonen Citroën DS3 3:39:01,9 8. Martin Prokop Ford Fiesta RS 3:39:02,4 9. Jevgenyij Novikov Ford Fiesta RS 3:39:13,0 10. Sebastien Ogier Volkswagen Polo 3:41:11,5

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen ismét tavasszal, 2013. június 21-22. között kerül megrendezésre az Olasz/Szardínia Rali. Az idei lesz a 10. alkalom, hogy Szardínián tartják meg az Olasz Ralit azóta, hogy Sanremóból ide költözött. Érdekesség, hogy a tavalyi négynapos versenyt idén kétnapos megmérettetés váltja fel. Az utóbbi években sorra Sebastien Loeb hódította el az Olasz Rali trófeáját, de idén másképpen lesz révén a ralis fenomén ezúttal nem áll rajthoz.

A világbajnokság eredménye az Akropolisz Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 126 pont 2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport 74 pont 3. Sebastien Loeb Citroën WRT 68 pont 4. Mikko Hirvonen Citroën WRT 63 pont 5. Thierry Neuville Qatar WRT 50 pont 6. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen WRT 47 pont 7. Mads Östberg Qatar M-Sport WRT 46 pont 8. Jevgenyij Novikov Qatar M-Sport WRT 31 pont 9. Nasser Al Attiyah Qatar WRT 30 pont 10. Martin Prokop JIPOCAR Czech National Team 25 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 180 pont 2. Citroën WRT 164 pont 3. Qatar M-Sport WRT 83 pont 4. Qatar WRT 71 pont 5. Abu Dhabi Citroen WRT 29 pont 6. Jipocar Czech National Team 27 pont 7. Volkswagen Motorsport 2 26 pont 8. Lotos WRC Team 12 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!