A Zagyvaróna-Cered szakasz négyszeri teljesítésével egy meghívásos raliversenyt, emellett az egykori acélgyár területén belül egy szlalomversenyt is meghirdettek március utolsó hétvégéjére Salgótarjánba és környékére, de a sportági szakszövetség – esetleges megtartásuk esetére – tiltott versenynek minősítette az eseményeket.
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) korábbi közlése szerint a raliversenyek regisztrációját nem fogadták be, aggályosnak tartották a két különböző formátumú esemény egyidejű szervezését, továbbá januárban jogi és pénzügyi vizsgálatot indított a szövetség, miután „a kérelmeket benyújtó vállalkozás nevében eljáró személy számtalan sportszakmai szabálytalanságot követett el szervezőként a múltban”.
Az MNASZ szerint továbbá az események jellege és tervezett időpontja nincs összhangban az előzetes versenynaptárral, a szövetség általános céljaival és filozófiájával sem. A különböző csatornákon megjelent versenykiírások egyikén jogosulatlanul tüntették fel az MNASZ emblémáját, illetve a „regisztrált verseny” szóösszetételt használták, ez pedig a szövetség általános sportszabályzata alapján eleve kizárja az engedély megadását – derül ki a közleményből.

Adamovits Márk, a Hungarian Event Race Organisator Kft. nevében nyílt levélben reagált, amiben azt írta, hogy a szövetségi elnökválasztást követően számukra világossá vált, hogy az új testület nem tart igényt munkájukra bajnoki futam rendezése terén. A versenynaptárat látva pedig azt szűrték le, hogy nem csak munkájuk nem kívánatos, hanem a teljes kelet-magyarországi autósport és rallysport háttérbe szorítása zajlik. Ismertetése szerint a versenyzők kérésére kívántak versenyt rendezni Salgótarjánban, az országos naptárhoz igazodó üres időpontban.

Sportági forrásaink lapunknak azt mondták: évekkel korábban létrejött az a szabályzat, ami egyértelműsíti, hogy ilyen jellegű versenyeket nem igazán lehet rendezni. Ennek alapján volt aki már a versenykiírások megjelenésekor, az abban fellelhető „szarvashibákból” a futamok lehetetlenségét, a kialakult helyzetben pedig pusztán az új szövetségi vezetés és a rendezők közötti feszültséget látta. Bár a szervező nyílt levelében cáfolta, hogy csak hangulatot akartak volna teremteni, volt olyan sportági szereplő is, aki szerint a meghirdetett versenyek után érdeklődő környékbeliek „húzták a legrövidebbet”. Sokan egyből naptárukba vésték a hétvégét, pedig véleménye szerint lehet, hogy nem is volt valódi szándék a rendezésre, csak a szervezők és az új sportági vezetés közötti „egymásnak feszüléshez” teremtettek táptalajt a versenykiírások megjelentetésével.
Adamovits Márk kedden lapunknak megerősítette: a salgótarjáni versenyekre nem kerül sor. Az MNASZ közleményére reagáló nyílt levelük óta semmilyen csatornán nem vette fel a kapcsolatot velük „az egyébként a kommunikáció erősítésének fontosságát hangsúlyozó szövetségi vezetés” – fogalmazott érdeklődésünkre.
Jelen állás szerint Nógrádban az idei évben két jelentősebb raliverseny várható: a Salgó Rally május 26-28. között, továbbá a R-Cup Challenge ceredi futama július utolsó hétvégéjén.

Nyitókép: Hegedűs Márk / Nool