Sebastien Loeb nem véletlenül nyerte meg nyolcszor a Rali Világbajnokságot, s ezt bizonyította a hétvégén a szezonnyitó Monte-Carlo Ralin is. A Citroen francia pilótája ugyanis hatodszorra is hazaviheti a győztes trófeát a gazdag hercegségből, s ezáltal ő a koronázatlan királya ennek a versenynek.

A második helyen a törött felfüggesztése ellenére is fantasztikusan versenyző Dani Sordo ért célba a Minivel. A bronzérmes hely Petter Solbergé lett, aki eddig beváltotta a Ford hozzá fűzött elvárásait. Ez volt a norvég pilóta első dobogós helyezése Monacóban.

Loeb domináns teljesítményt nyújtott a hétvégén, hiszen amellett, hogy a maximális 25 pontot viheti haza a győzelemért, övé a Power Stage győzelemért járó három bonusz pont is. „Az biztos, hogy mindig nagyszerű érzés így kezdeni a szezont, főleg ilyen sok szurkoló előtt. Hihetetlen hogy az első versenyen maximális pontszámot gyűjtöttem, nagyszerű kezdet ez (a címvédésemhez). A Monte-Carlo Rali azonban az én ralim, így ki kell várnunk, mit hoznak a többiek.” – szögezte le Loeb a verseny végén.

A rali elején úgy tűnt, hogy a címvédő világbajnoknak csatáznia kell majd a győzelemért, hiszen a Ford elsőszámú pilótájaként előlépett Jari-Matti Latvala nagyszerű gumiválasztásával fél perces előnyre tett szert a változékony időjárás dacára is. Latvala azonban kipördült Fordjával az első helyről még szerdán, így Loeb egyedül maradt a mezőny élén és ezután már megállíthatatlan volt a célig.

Mikko Hirvonen debütáló versenyén a Citroennel a negyedik helyre kormányozta célba a francia gyártó autóját. Nem indult könnyen a finn első ralija új csapatánál, de pénteken és szombaton egy sor szakaszgyőzelemmel a hatodikról a negyedik helyre tört előre. Az ötödik helyen az M-Sport versenyzője, az orosz Jevgenyij Novikov ért célba. A fiatal autóversenyző eddigi legjobb helyezését érte el a hétvégén, ráadásul még egy pontot begyűjthetett a Power Stage-en szerzett harmadik helyével.

A francia ralis veterán, Francois Delecour a lenyűgöző hatodik helyezést gyűjtötte be, pedig 2002 óta nem állt rajthoz világbajnoki ralifutamon. Delecour, aki korábban már győzedelmeskedett ezen az illusztris futamon, átengedte a vezetést navigátorának a Power Stage-en, így ünnepelve a navigátor visszavonulását a versenyezéstől.

Pierre Campana, a Mini frissen szerződtetett pilótája, pályafutása legjobb eredményét érte el vasárnap a hetedik hellyel. Őt Ott Tanak követi a nyolcadikon a Forddal, majd Martin Prokop jön a kilencedik helyen ismét egy Fiestával. A Mini privát indulója, Armindo Araújo zárja az első tizet. Jari-Matti Latvala mellett a rali nagy reménysége, Sebastien Ogier is kiesett. A Volkswagen által indított Skoda Fabiával versenyző francia pilóta a második nap végén a hatodik helyről karambolozott. Navigátora, Julien Ingrassia kisebb kézsérüléseket szenvedett a balesetkor.

2012-es Monte-Carlo Rali eredménye:

1. S Loeb Citroën DS3 4:32:39,9 2. D Sordo Mini Cooper WRC 4:35:25,4 3. P Solberg Ford Fiesta RS 4:35:54,1 4. M Hirvonen Citroën DS3 4:36:46,7 5. J Novikov Ford Fiesta 4:38:43,3 6. F Delecour Ford Fiesta 4:40:27,8 7. P Campana Mini Cooper WRC 4:41:11,3 8. O Tanak Ford Fiesta 4:43:14,5 9. M Prokop Ford Fiesta 4:48:50,6 10. A Araújo Mini Cooper WRC 4:48:56,5

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2012. február 10-12. között kerül megrendezésre a Svéd Rali. Ezen a havas, zord ralin a skandináv pilóták lesznek előnyben, hiszen számukra a hóborította utak teljesen megszokottak és már nagyon régen megtanulták, hogyan is kell ezeken az utakon autót vezetni. Érdekesség, hogy ezen a ralin áll rajthoz Alistar McRae. A tavalyi ralin Ford pilóták állhattak fel a dobogóra, élükön Mikko Hirvonennel. Kérdés, hogy a finn pilóta francia színekben is tud-e győzedelmeskedni.

A világbajnokság eredménye a Monte-Carlo Rali után:

Pilóták 1. S Loeb 28 pont 2. D Sordo 18 pont 3. P Solberg 15 pont 4. M Hirvonen 14 pont 5. J Novikov 11 pont 6. F Delecour 8 pont 7. P Campana 6 pont 8. O Tanak 4 pont 9. M Prokop 2 pont 10. A Araújo 1 pont Konstruktőrök 1. Citroën 42 pont 2. Mini 24 pont 3. Ford Stobart 23 pont 4. Ford WRT 15 pont 5. Chech Ford RT 2 pont 6. Armindo Araújo WRT 1 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!